to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:09 | 03.12.2020

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων

Επίθεση στη κυβέρνηση την οποία εγκάλεσε ότι με την ακραία συντηρητική, κατασταλτική σωφρονιστική πολιτική που ακολουθεί, στο πλαίσιο του δόγματος «νόμος και τάξη» στις φυλακές, περιστέλλει δικαιώματα των κρατουμένων και υπονομεύει τους θεσμούς επανένταξής τους, εξαπέλυσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.


Μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά την επεξεργασία σχετικού νομοσχεδίου,, ο κ. Ξανθόπουλος, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ από την αρχή της θητείας της, υποβαθμίζει τον φιλελεύθερο χαρακτήρα του σωφρονιστικού μας συστήματος, επιμένοντας μονόπλευρα σε περιοριστικές και κατασταλτικές πολιτικές.

Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, το κατατεθέν νομοσχέδιο, πλήττει σημαντικά την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων καθώς περιορίζει τον θεσμό των αδειών, επιβάλλοντας νέους αυστηρότερους όρους για την χορήγησή τους και, χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, την χρονική διάρκεια τους. Επίσης δυσκολεύει αδικαιολόγητα τις μεταγωγές προς τις αγροτικές φυλακές και αρνείται να δει το ζήτημα της αποσυμφόρησης των κρατουμένων, απορρίπτοντας θέσεις που έχουν εκφράσει οι υπάλληλοι των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Και ενώ η κυβέρνηση είναι σταθερή σε αυτή την ακραία συντηρητική επιλογή της στις φυλακές, με την οποία απευθύνεται προς το κομματικό της ακροατήριο με τα πλέον ακραία συντηρητικά αντανακλαστικά, δεν δείχνει το ανάλογο ενδιαφέρον σε άλλα εξίσου σημαντικά θέματα. Για παράδειγμα, εδώ και 17 μήνες δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης των 258 σωφρονιστικών υπαλλήλων, προκειμένου να λειτουργήσει το κατάστημα κράτησης της Δράμας, αν και όλες οι διαδικασίες είχαν παραδοθεί έτοιμες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Και η θέση του αυτή, επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοίδη, ο οποίος ομολογώντας την κυβερνητική αδράνεια, είπε στην επιτροπή, είπε ότι τώρα τρέχουμε για τη Δράμα να οργανώσουμε τις διαδικασίες, χωρίς να αναλάβει καμία άλλη δέσμευση και χωρίς να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)