to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:22 | 13.10.2020

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιτίθεται υποκριτικά στον ΣΥΡΙΖΑ με fake news

Μάλλον δεν αισθάνεται άνετα με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής


Εντελώς υποκριτική χαρακτήρισε την κριτική της κυβέρνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το θέμα της Χρυσής Αυγής, με αφορμή τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα (Π.Κ), ο Θεόφιλος, Ξανθόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στο Κανάλι της Βουλής και την εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση».

Όπως τόνισε, οι αλλαγές που έγιναν στον Π.Κ  μετά από εισήγηση ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, απηχούν φιλελεύθερες απόψεις όσον αφορά την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης. Οι δε μειώσεις των ανώτατων ποινών, εξισορροπούνται από την αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου εγκλεισμού, που από το 1/3 που ίσχυε ανήλθε στα 2/5 της ποινής, για τους καταδικασθέντες σε καθείρξεις.

«Στόχος της κυβέρνησης ήταν να πλήξει την αξιωματική αντιπολίτευση. Κυριολεκτικά με εξοργίζει το γεγονός, αντί να βιώσουμε την ανάταση από την λειτουργία των θεσμών και τη νίκη της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, που φαίνεται δεν αισθάνεται άνετα με την καταδίκη, διακινεί fakenewsκαι βρίσκει αφορμές για μικροκομματικά παιγνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.

«Το μείζον εδώ είναι η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Και φυσικά ο εξοβελισμός της από την πολιτική ζωή, αρχικά με την ψήφο των πολιτών και στη συνέχεια με την ιστορική δικαστική απόφαση του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες του κ. Ρουπακιώτη, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, υπογράμμισε: «Ο κ. Ρουπακιώτης είπε απλά ότι αν η κυβέρνηση Σαμαρά το 2013 είχε δείξει το απαραίτητο πολιτικό σθένος και είχε ψηφίσει έγκαιρα τον αντιρατσιστικό νόμο θα είχαμε ξεμπερδέψει πολύ νωρίτερα με την Χρυσή Αυγή. Μπλόκαραν όμως την ψήφιση του με αποτέλεσμα να ξεσαλώσουν οι χρυσαυγίτες. Ίσως η στάση αυτή ερμηνεύει το πως εξελίχθηκε το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να συσκοτισθεί η πολιτική ευθύνη αυτών που βοήθησαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους την γιγάντωση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής.  Η παραπομπή της Χρυσής Αυγής σε δίκη έγινε αφού δολοφονήθηκε ο Π. Φύσσας και μπροστά στη λαϊκή οργή, ο τότε υπουργός κ. Δένδιας συνένωσε τις διάσπαρτες δικογραφίες. Έπρεπε όμως να γίνει αυτό πολύ νωρίτερα. Όταν φωνάζαμε, μας έλεγε η  τότε κυβέρνηση ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Έπρεπε να δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας για να συνειδητοποιήσουν ότι το αυγό είχε σκάσει και το φίδι βρισκόταν ήδη στους δρόμους», είπε

Όσον αφορά την κριτική στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι  η συζήτηση και η κριτική ήταν και είναι πάντα ευπρόσδεκτες. «Δεν τις φοβόμαστε, είναι πλούτος. Οφείλουμε να παραμείνουμε κόμμα της Αριστεράς όπου το κάθε στέλεχοςθα έχει την δική του παρουσία. Ο πρόεδρος έχει μια ευρύτατη απήχηση και αποδοχή. Πήρε ένα κόμμα στο 3% και το έκανε κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα κόμμα της Αριστεράς μπορεί να γίνει αρχηγικό κόμμα», είπε.

Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες της κοινωνίας όπως τις καθόρισε η υγειονομική κρίση, στο τομέα της παιδείας, της υγείας, της οικονομίας. «Το στοίχημά μας είναι να παραμείνουμε η ηγεμονική δύναμη της αντιπολίτευσης η οποία θα αντιπαρατεθεί σε μια ακραία συντηρητική κυβέρνηση που εκμεταλλευόμενη την συγκυρία της πανδημίας, περνά ρυθμίσεις που δεν θα διανοούνταν σε άλλες συνθήκες, τόνισε.

Τέλος, για τη νέα τουρκική πρόκληση στην Αν. Μεσόγειο, επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

“Προφανώς άτι δεν κάνουμε καλά. Το Οruc Reis ξαναβγήκε για έρευνες. Ασκούμε συνολική κριτική στην κυβέρνηση, καλώντας την να ενισχύσει το ρόλο της χώρας στην περιοχή, να αναδείξει τη σημασία της συμμαχίας των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, να είναι παρούσα σε όλα τα διεθνή fora, να ασκεί πολυδιάσταση πολιτική και να μην είναι δεδομένη. Δείτε τις διπλωματικές ήττες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)