to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:00 | 17.05.2022

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδυνάμωσε την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

«Εμείς νομιμοποιούμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουμε για την Αρχή, γιατί ακριβώς την ενισχύσαμε και υλικά και θεσμικά το διάστημα της διακυβέρνησής μας με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 2019 η χώρα να καταταγεί από την FATF στις κορυφαίες διεθνώς θέσεις. Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο αποτελεί προίκα και για τη χώρα και βεβαίως και για την Αρχή»


«Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κατά την άποψή μας, αποτελεί κομβικό μηχανισμό ελέγχου του μαύρου χρήματος και σ΄ αυτές τις συνθήκες που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, το μαύρο χρήμα διαφθείρει συνειδήσεις, απονομιμοποιεί καθεστώτα, ανατρέπει κυβερνήσεις, καταλαβαίνετε ότι το ειδικό βάρος της αποστολής σας είναι πολύ σημαντικό και για τη λειτουργία του πολιτεύματος ακόμη». Αυτά τόνισε ο βουλευτης Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά την ακρόαση δύο νέων προτεινόμενων μελών της Αρχής.

«Εμείς νομιμοποιούμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουμε για την Αρχή, γιατί ακριβώς την ενισχύσαμε και υλικά και θεσμικά το διάστημα της διακυβέρνησής μας με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 2019 η χώρα να καταταγεί από την FATF στις κορυφαίες διεθνώς θέσεις. Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο αποτελεί προίκα και για τη χώρα και βεβαίως και για την Αρχή», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος. Και συνέχισε:

«Ατυχώς στη συνέχεια η Νέα Δημοκρατία αποδυνάμωσε τη δυνατότητα της αυτονομίας και της παρέμβασης της Αρχής. Απάλειψε μια σειρά σημαντικών κακουργημάτων ως βασικών με βάση τα οποία θα μπορούσε να προκύπτει παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο στη συνέχεια ξεπλένεται. Βεβαίως εμπράκτως διόρθωσε την πλημμέλεια αυτή, αλλά ήδη μερικοί είχαν προλάβει να διαφύγουν από αυτήν τη «σχισμή» που επέτρεψε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, για μας αρνητικό είναι ότι άλλαξε ο τρόπος επιλογής του επικεφαλής με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιλέγει η ίδια το πρόσωπο του επικεφαλής, διότι αντλεί από τον κατάλογο και των συνταξιούχων δικαστών και όχι μόνο των εν ενεργεία, ενώ όταν ήταν εν ενεργεία οι δικαστές επέλεγε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο», υπογράμμισε.

Εκτός της έντονης κριτικής προς την κυβέρνηση για την στάση της αυτή, ο κ. Ξανθόπουλος, αναφερόμενος στα πρόσωπα που προτείνονται με βάση τα βιογραφικά τους, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίζει «παρών’, και εύχεται καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)