to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:38 | 26.01.2021

Πολιτική

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση παίζει επικίνδυνα παιγνίδια με τη Δημοκρατία

«Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει να παίζει με τη φωτιά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο δημοκρατικές ελευθερίες και θεμελιώδεις κανόνες του σύγχρονου κράτους δικαίου. Και πρωτίστως να αντιληφθεί ότι πρωτίστως η ίδια έχει την υποχρέωση τήρησης του Συντάγματος»


Αναλυτικά η δήλωση τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Δράμας  Θεόφιλου Ξανθόπουλου για τη νέα απαγόρευση των συναθροίσεων:

Με πρόσχημα τη λήψη μέτρων προστασίας από τη πανδημία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει επιδοθεί σε μια διαρκή προσπάθεια υπονόμευσης θεμελιωδών συνταγματικών ελευθεριών, όπως αυτό της συνάθροισης.

Χωρίς νομικό έρεισμα και με μια απλή αστυνομική διάταξη, αναστέλλει για τρίτη φορά την ισχύ του άρθρου 11 του Συντάγματος, απαγορεύοντας αυτή τη φορά, τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων!

Όπως και στις περιπτώσεις του Πολυτεχνείου και της επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ επικαλείται εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών για την προστασία της δημόσιας υγείας,  οι οποίες αμφισβητούνται όμως ως προς το περιεχόμενο τους.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικά στελέχη, έχουν επιδοθεί σε πλειοδοσία ανακριβειών,  υποστηρίζοντας ψευδώς, πως η νέα απαγόρευση, συνιστά.. δήθεν χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Αποκρύπτουν συνειδητά ότι ουδέποτε είχε απαγορευθεί ή ήταν σε ισχύ κάποια γενική απαγόρευση των συναθροίσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις περί λήψης μέτρων προστασίας. Διαφορετικά δεν θα χρειάζονταν να εκδοθούν οι παραπάνω επίμαχες αστυνομικές απαγορευτικές διαταγές.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ενισχύει τα απολύτως αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, περιορίζοντας τον συνωστισμό στα Μέσα μεταφοράς και τα σχολεία, επιδίδεται σε ασύστολα ψεύδη και μεθοδεύσεις άγριας καταστολής. Έχοντας κατά νου αναμενόμενες κινητοποιήσεις φοιτητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχoϊδη για τα πανεπιστήμια αλλά και επερχόμενες λαϊκές αντιδράσεις, επιδιώκει  περιορισμό συνταγματικών δικαιωμάτων κάνοντας πρόβα επιβολής ενός γενικευμένου αστυνομικού κράτους.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει να παίζει με τη φωτιά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο δημοκρατικές ελευθερίες και θεμελιώδεις κανόνες του σύγχρονου κράτους δικαίου. Και πρωτίστως να αντιληφθεί ότι πρωτίστως η ίδια έχει την υποχρέωση τήρησης του Συντάγματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)