to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:00 | 28.06.2019

Κοινωνία

Θ. Βούρδας για Αττική Οδό: Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δεν προσβάλλονται δικαστικά (βίντεο)

Αιφνιδιαστική και μονομερή ενέργεια που δεν τεκμηριώνεται χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας την ανακοίνωση αύξησης διοδίων από την Αττική Οδό.


Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλονται οι αυξήσεις στα διόδια, με την Αττική Οδό να επιλέγει ως απάντηση τη δικαστική οδό

Αιφνιδιαστική και μονομερή ενέργεια που δεν τεκμηριώνεται χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Θάνος Βούρδας την ανακοίνωση αύξησης διοδίων από την Αττική Οδό.

Μάλιστα, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα κινηθεί νομικά κατά της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, υπογράμμισε ότι οι ΠΝΠ δεν μπορούν να προσβληθούν δικαστικά. «Το ίδιο το Σύνταγμα λέει ότι οι ΠΝΠ δεν προσβάλλονται δικαστικά. Ή δεν κατάλαβαν ότι είναι ΠΝΠ ή κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους και πρέπει να το πούνε» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Ο Θ. Βούρδας αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό της υπόθεσης, στην οποία όπως χαρακτηριστικά είπε, κάτι δεν κολλάει. «Η Αττική Οδός στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018 είχε στείλει μία αντίστοιχη επιστολή - χωρίς να την δημοσιοποιήσει - ότι προτίθεται 1η Φεβρουαρίου να αυξήσει τα διόδια. Ωστόσο στη συνέχεια την ανακάλεσε και για αυτό δεν έγινε η σχετική αύξηση. Πώς ξαφνικά η αντίστοιχη γνωστοποίηση έγινε για συντομότερο χρονικό διάστημα και με δημόσια ανακοίνωση; Αν δείτε την ανακοίνωση της Αττικής Οδού εκείνη την ημέρα έγινε ακριβώς την ίδια χρονική στιγμή που κατατέθηκε και στο πρωτόκολλο του υπουργείου η συγκεκριμένη αίτηση για αύξηση των διοδίων» τόνισε.

Άρα, συνέχισε ο Θ. Βούρδας, «δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι όλα αυτά είναι τυχαία και δεν υποκρύπτουν μία σκοπιμότητα που δεν είναι άλλη από το κατοχυρώσει σε προεκλογική περίοδο κάτι στο διηνεκές».

Όπως είπε ο γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών, αυτό γίνεται σε μία περίοδο όπου εδώ και δύο χρόνια είναι σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση για μείωση των διοδίων, για παράδοση μελετών που η ίδια η Αττική Οδός λέει ότι έχει ολοκληρώσει αλλά ακόμα δεν έχει παραδώσει στο υπουργείο σε σχέση με την επέκταση του δικτύου προς το Λαύριο και τη Ραφήνα. Επίσης, ο Θ. Βούρδας επισημαίνει ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί δημόσια ότι θα κάνει τη μελέτη για τη πολεοδομική ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής του Ματιού, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν νεότερα.

«Ήταν σε εξέλιξη διαπραγμάτευση η οποία διακόπηκε από μία μονομερής ενέργεια αύξησης διοδίων. Υπάρχει επίσης η εισαγγελική εντολή για έρευνα σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία και τον τρόπο των εσόδων που έχει η Αττική Οδός. Αυτή η διαδικασία έχει κινηθεί από την ίδια την εισαγγελία από το 2012. Έχουμε σε εξέλιξη την έρευνα σε σχέση με τα έσοδα και τον χρόνο αποπληρωμής της παραχώρησης γιατί η σύμβαση λέει ότι εφόσον είναι επωφελής για τον ανάδοχο νωρίτερα, μπορεί να διακοπεί πριν το 2022. Δεν είδαμε αναλυτική οικονομική ανάλυση σε σχέση γιατί πάει στα 3 ευρώ ή γιατί 13 χρόνια δεν έγινε καμία αύξηση. Πώς απορροφήθηκε αυτή η κίνηση που επικαλείται ενώ σταδιακά τον τελευταίο 1,5 χρόνο υπάρχει αύξηση; Κάτι δεν κολλάει σε αυτή την διαδικασία...» τόνισε.

Συντάκτης: avgi.gr

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)