to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 10.04.2020

Πολιτική

Θ. Τζάκρη: Με με ποιες διαδικασίες έγινε η κατανομή της καμπάνιας των 11 εκατομμυρίων στα ΜΜΕ;

«Με ποιες διαδικασίες ανατέθηκε σε αυτή την ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία, την initiative, η κατανομή των 11 εκατομμυρίων στα ΜΜΕ;» Αυτό διερωτήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και επεσήμανε πως η κυβέρνηση οφειλει να φέρει αναλυτική κατάσταση στη Βουλή και να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία αυτά στη Διαύγεια. «Αν το εκανε θα βλέπαμε για ποιο λόγο, για παράδειγμα, μια εφημερίδα όπως η ΕΦΣΥΝ θα πάρει το 1/100 σε σχέση με μια εφημερίδα που είναι προσκείμενη στην κυβέρνηση σας ή η εφημερίδα Documento θα πρέπει να αποκλειστεί» είπε δηκτικά η βουλευτής.


Ολόκληρη η παρέμβαση έχει ως εξής:

Ένας από τους βασικούς κανόνες διαφάνειας για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος ανεξαρτήτως ποσού, είναι οι διαδικασίες της Διαύγειας. Υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου όταν το κράτος θέλει να δαπανήσει χρήματα γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Αναφέρομαι στις διαγωνιστικές διαδικασίες που είναι γνωστές, δηλαδή μέχρι 20.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση και τρεις προσφορές, από 20.000 έως 60.000 με πρόχειρο διαγωνισμό, από 60.000 με ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό και από 120.000 και πάνω με διεθνή διαγωνισμό.

Το ερώτημα όλων είναι: με ποιες διαδικασίες ανατέθηκε σε αυτή την ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία, την inisiative, η κατανομή των 11 εκατομμυρίων στα ΜΜΕ;

Το δικό μου ερώτημα είναι: γιατί δεν κάνατε εσείς κ. Πέτσα με Υπουργική Απόφαση, με συγκεριμένες διαδικασίες και κανόνες ως αρμόδιος Υπουργός, την κατανομή αυτών των κονδυλίων στα ΜΜΕ; Για δυο λόγους. Πρώτον γιατί θέλατε να δώσετε στη συγκεκριμένη εταιρεία προμήθεια διόλου ευκαταφρόνητη, της τάξης του 3,5% του συνολικού τζίρου γιατί είστε η κυβέρνηση των προμηθειών. Και, δεύτερον, γιατί δε θέλατε κ. Πέτσα να εκδώσετε Υπουργική Απόφαση  στην οποία θα αναφέρατε τα ποσά που θα δίνατε στα ΜΜΕ, αναρτητέα στη Διαύγεια. Έτσι θα βλέπαμε για ποιο λόγο, για παράδειγμα, μια εφημερίδα όπως η ΕΦΣΥΝ θα πάρει το 1/100 σε σχέση με μια εφημερίδα που είναι προσκείμενη στην κυβέρνηση σας ή η εφημερίδα Documento θα πρέπει να αποκλειστεί. Φοβόσαστε τη Διαύγεια. Γι' αυτό δεν το κάνατε.

Αν θέλετε μπορείτε να καταργήσετε τη Διαύγεια και να κάνετε την κατανομή των κονδυλίων όπως γινόταν πριν το 2010, όπου οι ΥΑ κρατιόντουσαν σε ντοσιέ στα υπόγεια των υπουργείων και ως δια μαγείας εξαφανίζονταν πριν την αλλαγή κυβέρνησης ή, όλως τυχαίως, πλημμύριζαν ξαφνικά.

Δε σας ρωτώ που τα βρήκατε τα χρήματα για να τα μοιράσετε. Ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να μη σας παραδώσει άδεια ταμεία. Υπάρχει ένα στάδιο κατώτερο από αυτό που είστε ήδη. Θα μπορούσατε να στείλετε έναν υπάλληλο της ΓΓ να παραλάβει τα χρήματα από την ΤτΕ και να τα μοιράζει η Γραμματέας σας έξω από το γραφείο σας.

Για ποιους λόγους η καμπάνια «Μένουμε σπίτι» θα συνεχιστεί ως το Σεπτέμβριο, ενώ αρχικά ήταν έως το τέλος Μαΐου; Ξέρετε κάτι; Θα πάμε σε έξαρση της επιδημίας; Πρέπει να προσκομίσετε στη βουλή αναλυτική κατάσταση των ΜΜΕ που θα χρηματοδοτηθούν από τη συγκεκριμένη καμπάνια και τα ποσά που θα πάρει το καθένα. Μήπως πιστεύετε ότι έτσι οι δουλειές γίνονται καλύτερα; Εμείς κλεισμένοι μέσα στα σπίτια και η αστυνομία απέξω, μήπως σκέφτεστε να παρατείνετε την καμπάνια όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι σε διαδικασία μέσω των ΚΕΚ να πάρουν τα 600 ευρώ. Καταλαβαίνω την πίκρα των ιδιοκτητών ΚΕΚ τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε σταματήσει αυτό το πάρτυ εκατομμυρίων, αλλά εσείς περάσατε από την έρημο της περιόδου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην πλημμυρίδα της σημερινής κατάστασης.

Οι ιδιοκτήτες ΚΕΚ προσπαθούσαν να προσελκύσουν τον επιστημονικό κόσμο και τους ελεύθερου επαγγελματίες δίνοντας δώρο τάμπλετ! Φανταστείτε πόσα χρήματα θα κερδίσουν! Και το σκάνδαλο είναι το φαινόμενο «ο κλέψας του κλέψαντος»: εξαναγκάζετε τους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ να προμηθευτούν τις συγκεκριμένες πλατφόρμες e-elarning από τρία συγκεκριμένα μαγαζιά, οι οποίες θα μοιραστούν συνολική δαπάνη 30 εκατομμυρίων ευρώ! Καθόλου άσχημα!

Μας εκπλήσσει η πρόνοια της κυβέρνησης μέσα σε αυτή την κρίση να γίνουν δουλίτσες! Καταθέτω στα πρακτικά τη χθεσινή απόφαση που εκδόθηκε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης μαζί με τον αρμόδιο ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ όπου ουσιαστικά απεντάσσει -Με πρόσχημα των κορωνοϊό – εντεταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ που δεν πρόλαβαν να συμβασιοποιηθούν, που η ίδια η απόφαση τα προσδιορίζει στα 7 εκατομμύρια. Ακριβώς, για να γίνει χειραγώγηση αυτών των έργων από την κυβέρνηση με τους τρόπους που εσείς θέλετε, με παλαιοκομματικές λογικές που δεν έχουν σχέση ούτε με τις ανάγκες ούτε με την κατεπείγουσα συγκυρία. Στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, με κίνδυνο τα χρήματα αυτά να χαθούν, βγαίνουν ουσιαστικά απέξω τα έργα των Δήμων και Περιφερειών, τα ωρίμασαν. Εσείς τα βγάζετε απέξω για να χειραγωγήσετε τους φορείς.

tags: Βουλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)