to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:17 | 02.11.2014

Οικονομία

Θ. Πετράκος: «Προς πλήρη εμπορευματοποίηση η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα - Η συγκυβέρνηση την οδηγεί σε γερμανικό χρηματιστήριο!»

Δήλωση του Θανάση Πετράκου, βουλευτή Μεσσηνίας και υπεύθυνου ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ


Στη φωτογραφία ο υπουργός Γ. Μανιάτης κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο

Ολόκληρη η δήλωση

Ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτης στο συνέδριο ENERGY COMMODITIES CONFERENCE 2014 το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 31.10.2014 και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Ε.Ε.Χ. "πάτησε το κουμπί' για την παράδοση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην γερμανική χρηματιστηριακή αγορά.

Ο κ. υπουργός ανακοίνωσε την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική απόφαση της συγκυβέρνησης για άμεση ίδρυση μιας νέας εταιρείας, του Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας με το ψευδές  επιχείρημα της «συμμόρφωσης» της χώρας στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η νέα εταιρεία θα αντικαταστήσει τον σημερινό λειτουργό συναλλαγών της ηλεκτρικής ενέργειας ΛΑΓΗΕ ο οποίος θα «μετεξελιχθεί» σε χρηματιστήριο μέσα σε ένα διάστημα 12 μηνών, τουλάχιστον.  

 Η χρηματοδότηση του  συνεδρίου από το Γερμανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Ε.Ε.Χ.  του Ε.Ε.Χ. φανερώνει πολλά. Μετά  την νεοφιλελεύθερη ομιλία του  κ. Υπουργού  ο εκπρόσωπος του ΕΕΧ Stefen Riediger όχι μόνο εξέφρασε την έντονη επιθυμία του να τοποθετηθεί το Γερμανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Ε.Ε.Χ.  ,πρώτο και με προνομιακούς όρους στην υπό διαμόρφωση νέα αγορά ,αλλά χαρακτήρισε ως ''δώρο'' την έναρξη από 1ης Δεκεμβρίου της διάθεσης από το Ε.Ε.Χ. ελληνικών χρηματιστηριακών προϊόντων ενέργειας.

Είναι προφανές ότι απώτερος στόχος των κυβερνητικών σχεδίων είναι η πλήρης διάλυση του κλάδου της Η.Ε. στη χώρα, η παράδοσή του στα χέρια πολυεθνικών ευρωπαϊκών ομίλων. Αιχμή του δόρατος είναι η πώληση της μικρής Δ.Ε.Η. αλλά και η υποχρέωση της εναπομένουσας Δ.Ε.Η. να συμμετέχει σε δημοπρασίες Ν.Ο.Μ.Ε., δηλαδή να εκχωρεί τη φθηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική της ενέργεια σε ιδιώτες μεταπράτες - προμηθευτές στη λιανική εξασφαλίζοντάς τους μεγάλα κέρδη χωρίς κανένα ρίσκο και καμία επένδυση ή δημιουργία θέσεων εργασίας.  

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις περί συμμόρφωσης της χώρας στις ευρωπαϊκές οδηγίες, ο υπουργός λέει  ανακρίβειες  για  μια  ακόμη  φορά : μπορεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο προωθούμενο "μοντέλο - στόχος (target model)" της Ε.Ε. για τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς χονδρεμπορίας Η.Ε. να απορρέει από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, όμως η ίδρυση εταιρείας Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί πολιτική απόφαση της συγκυβέρνησης στα πλαίσια της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΗΕ και όχι συμμόρφωση της χώρας στα ευρωπαϊκά πρότυπα. (Άλλωστε είναι γνωστή η αγάπη του ΠΑΣΟΚ στα χρηματιστήρια αλλά ο ελληνικός λαός έχει πικρή εμπειρία από το χρηματιστήριο την εποχή  Σημίτη) 

Σε ότι αφορά τον τελικό καταναλωτή, η εμπειρία από τη λειτουργία χρηματιστηρίων Η.Ε. έχει δείξει ότι το κόστος ΗΕ στη λιανική αυξάνεται και δε μειώνεται από τη λειτουργία τους.  Αυτό εξάλλου έχει επισημάνει η ίδια η Ε.Ε. σε πρόσφατες αναφορές της, που διαπιστώνει ότι αν και η τιμή χονδρικής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μειώνεται, αντίθετα η τιμή λιανικής διαρκώς αυξάνεται.

Εξάλλου, και το προωθούμενο μοντέλο (target model) για τη δημιουργία μιας κοινής Ευρωπαϊκής αγοράς χονδρεμπορίας Η.Ε. δεν είναι παρά μια προσπάθεια μετακύλισης του κόστους ενέργειας από τις χώρες του "σκληρού" πυρήνα της Ε.Ε. στις χώρες της περιφέρειας και του νότου.  Είναι σαφές ότι στόχος είναι  να  υπάρξει μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες οι οποίες σήμερα έχουν υψηλότερες τιμές του Μ.Ο. της Ε.Ε. μέσω της ελευθερίας πρόσβασης σε φθηνότερες προσφορές από άλλες περιοχές της Ευρώπης , στην Ελλάδα όμως που οι τιμές ακόμη παρά τις  μεγάλος  αυξήσεις  των  τελευταίων 12  χρονών  είναι χαμηλότερες του Μ.Ο. θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι τιμές ρεύματος.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifΟ  ΣΥΡΙΖΑ είναι  ριζικά και  κατηγορηματικά αντίθετος  με την  ίδρυση   του Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας  και  την παράδοση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην γερμανική χρηματιστηριακή αγορά.  Η κυβέρνηση μειοψηφίας   δεν έχει  κανένα  πολιτικό  δικαίωνα  να προχωρεί  σε  αυτές  τις  αποφάσεις  . Η ηλεκτρική  ενέργεια είναι  δημόσιο και κανονικό  αγαθό και  όχι  χρηματιστηριακό  προϊόν ,και το  χαρακτήρας  της  ως  δημόσιο και  κοινωνικό  αγαθό θα επαναφέρει  η  κυβέρνηση  του  ΣΥΡΙΖΑ . Καλούμε  τους  εργαζόμενους  και  όλο   τον  Ελληνικό  λαό  να   ανατρέψουν τώρα  τη  συγκυβέρνηση  της  καταστροφής  και  να  δώσουν πολύ  ισχυρή  λαϊκή  εντολή  στο  ΣΥΡΙΖΑ για  να σταματήσει  την  εμπορευματοποίηση  των  δημοσιών - κοινωνικών  αγαθών και για  να  έχει  φτηνό ηλεκτρικό  ρεύμα  ο  καταναλωτής.         

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)