to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:34 | 02.07.2014

Πολιτική

Θ. Πετράκος: Κάθε πράξη εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας θα ακυρωθεί

Ομιλία του Θανάση Πετράκου εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το Νομοσχέδιο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας»


Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, Κύριε Υπουργέ,

Έχουμε υποχρέωση ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ως βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προασπίσουμε στο όνομα του Ελληνικού Λαού την δημόσια Περιουσία και την μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας την ΔΕΗ. Έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και το δικαίωμα όλων των ελλήνων πολιτών να έχουν πρόσβαση στο υπ αριθμόν 2 δημόσιο αγαθό που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο πρέπει να προσφέρεται στην φτηνότερη τιμή και όσο τον δυνατόν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Έχουμε υποχρέωση να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η βόρεια Ελλάδα σε ειδική οικονομική ζώνη όπως ζητάνε από την αρχή του μνημονίου οι γερμανοί βιομήχανοι.

Κύριε Υπουργέ

Δεν έχει συνεπώς κανένα δικαίωμα η κυβέρνησή σας να προχωρήσει σε αυτό το μέγα πολιτικό και οικονομικό έγκλημα. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραδώσει στα ιδιωτικά μονοπώλια το ηλεκτρενεργειακό σύστημα την χώρας. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να διασπάσει να διαλύσει και να ξεπουλήσει της ΔΕΗ και τις θυγατρικές της. Γιατί

  • Όταν βγάζεις στο σφυρί μια επιχείρηση που σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2014, ο τζίρος της άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ, που τα (προ φόρων, τόκων κλπ) κέρδη της ανήλθαν στα 309 εκατ. ευρώ και που ο ετήσιος κύκλος εργασιών της κινείται κατά μέσο όρο στα 6 δισ. ευρώ,

  • Όταν παραδίδεις στα ιδιωτικά συμφέροντα μεγάλο μέρος σημαντικότατων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μαζί με το δικαίωμα να παράγουν και να διανέμουν ρεύμα. Όταν βάζεις «πωλητήριο» σε δέκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και σε μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων λιγνίτη που αντιστοιχούν σε κοιτάσματα 450 εκατομμυρίων τόνων. Όταν κόβεις το 30% του σώματος της επιχείρησης, το πιο προσοδοφόρο, και το παραχωρείς στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Όταν χαρίζεις έτοιμες υποδομές και  ταυτόχρονα με όλα αυτά παραδίδεις στον «επενδυτή» και εξασφαλισμένο πελατολόγιο που αντιστοιχεί στο 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλά η ΔΕΗ, τότε αυτό που κάνεις δεν είναι απλώς ξεπούλημα.

Ναι είναι πολιτικό και οικονομικό έγκλημα!

Για αυτό λοιπόν και επισήμως, μέσα από αυτή την Επιτροπή της Βουλής, σας καλούμε, για μια ακόμη φορά, να αποσύρετε έστω και τώρα το καταστροφικό νομοσχέδιο και προειδοποιούμε και εσάς αλλά και τους υποψηφίους κερδοσκόπους που θα ορμήσουν να ξεκοκαλίσουν την ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, ότι δεν πρόκειται να βγάλουν κέρδος. Αντίθετα, θα χάσουν και τα ψίχουλα που θα βάλουν. Γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεσμεύεται να ακυρώσει αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, και τη συγκεκριμένη πάνω απ' όλα, γιατί η ενέργεια είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και ανήκει στον Ελληνικό λαό.

Κάθε πράξη εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας, θα ακυρωθεί.

Τονίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου. Δηλαδή δεν αναγνωρίζουμε τις αποφάσεις για τον διαχωρισμό και ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ του 17% των μετοχών της ΔΕΗ και την δημιουργία και ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ. Η πράξη θα ακυρωθεί και τα κερδοσκοπικά αρπακτικά κεφάλαια ας το καταλάβουν ότι χτίζουν στην άμμο. Δεν πρόκειται να αποκτήσουν κανένα κομμάτι της ΔΕΗ.

Η συγκυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαλύσει και να ξεπουλήσει την στρατηγικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας. Η ΔΕΗ δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του Ελληνικού λαού και δεν θα επιτρέψουμε να την ξεπουλήσουν.

Η Συγκυβέρνηση, αφού έχει χάσει την στήριξη του λαού, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ξεπουλάει κατ’ εντολή της τρόικα και των ντόπιων ολιγαρχών, το 30% της περιουσίας και του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Επικαλείστε το επιχείρημα ότι η διάσπαση της ΔΕΗ θα ανοίξει την αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος. Σας απαντάμε: σταματήστε τα ψεύδη στο ελληνικό λαό, αυτά μας οδήγησαν στα μνημόνια.

Η απελευθέρωση – Ιδιωτικοποίηση στην αγορά ενέργειας, 13 χρόνια τώρα, έχει οδηγήσει:

  • Τον ιδιωτικό τομέα που είναι στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, να έχει εγκατεστημένη ισχύ 7.531 MW (περίπου το 46,5 % της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος). Συγκεκριμένα 4.484 MW από ΑΠΕ/ ΣΗΘΥΑ (εκ των οποίων 1540 Αιολικά, 2076 Φ/Β, 374 Φ/Β στέγης, 220 ΜΗΥΣ, 47 βιοαέριο – βιομάζα, 228 ΣΗΘΥΑ & Κατανεμόμενες ΣΗΘΥΑ,) και 2569 MW Φυσικό Αέριο.

  • Και την ΔΕΗ να έχει το 53,5 % με 8.667 MW. Συγκεκριμένα, στην ΔΕΗ ανήκουν Λιγνιτικές 4.302 MW, Υδροηλεκτρικά 3.017,7 MW και φυσικό αέριο 1.347 MW.

Άρα οι ιδιώτες κατέχουν κοντά στο 50 % και με την εξάπλωση των ΑΠΕ, σε λιγότερο από 2 – 3 χρόνια η ΔΕΗ, χωρίς να διασπαστεί, θα κατέχει λιγότερο από το 40%.

Αλλά ας δούμε τι έκανε η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας.

Μια τεράστια σπατάλη κεφαλαίων στην παραγωγή ενέργειας, που έχει οδηγήσει σε αυξήσεις την περίοδο 2000-2013, της τάξης του 102% στα νοικοκυριά και 76,3% στην βιομηχανία.

Για να το κάνω κατανοητό. Σήμερα η μέση ζήτηση ανέρχεται στα 7.000 MW, με αιχμή (μικρές περιόδους του έτους) τα 9.150 MW και η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο είναι 16.198 MW. Ο Ελληνικός Λαός παρόλα αυτά επιδοτεί του ιδιώτες παραγωγούς. Συνολικά επιδοτήθηκαν οι ιδιώτες την περίοδο 2009 -2013 για τις μονάδες ΦΑ με περίπου 1,2 δις (μέσω του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος) και ακόμα περισσότερα δις τους ιδιώτες που έχουν οι Βιομηχανικές ΑΠΕ. Συνολικά τα 12 χρόνια της ιδιωτικοποίησης, το δημόσιο και οι καταναλωτές κατέβαλαν άμεσα και έμμεσα στους ιδιώτες 10,4 δίς για επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και διακανονισμούς κλπ.

Το κόστος παραγωγής ενέργειας έχει εκτοξευθεί, απόρροια της «απελευθέρωσης», με τη διάσπαση της ενιαίας και καθετοποιημένης δομής της ΔΕΗ που της επέτρεπε οικονομίες κλίμακας και συντονισμένη λειτουργία και άφησε στη θέση της τρεις εταιρείες: “ΔΕΗ-Παραγωγή και Εμπορία”, “ΔΕΔΔΗΕ” και “ΑΔΜΗΕ”. Καθεμιά με αυξανόμενα κόστη λειτουργίας, επενδύσεων, δανεισμού κτλ. λόγω της συρρίκνωσης του μεγέθους και με συμβόλαια πώλησης στη θέση της προηγούμενης λειτουργικής συνεργασίας. Το κόστος παραγωγής ενέργειας έχει αυξηθεί και λόγω της απαγόρευσης νέων προσλήψεων στην ΔΕΗ αλλά και λόγω της επιλογής χρήσης ιδιωτών εργολάβων από τη Διοίκηση της ΔΕΗ, οι οποίοι, αφενός κοστίζουν ακριβότερα, αφετέρου έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση των ατυχημάτων. Ταυτόχρονα, οι εργολάβοι πραγματοποιούν ανορθολογική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων των ορυχείων που θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής και στο μέλλον. Σε αυτά έρχεται ακόμα μια διάσπαση που θα αυξήσει το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα η εναπομένουσα ΔΕΗ, λόγω του μείγματος καυσίμου και την ηλικίας των εργοστασίων που θα της απομένουν, σύντομα να καταστεί μικρότερη από την «μικρή ΔΕΗ» και λιγότερο ανταγωνιστική σε σχέση με την ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αν διαμελίσει την ΔΕΗ και δημιουργήσει μια Ιδιωτική Εταιρεία Ηλεκτρισμού λόγω του ανταγωνισμού θα μειωθούν οι τιμές.

Απαντάμε και αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Διότι πέραν του γεγονότος ότι η ηλεκτρική ενέργεια έχει την ιδιαιτερότητα επειδή δεν αποθηκεύεται και ή Ελλάδα είναι μικρή χώρα συνεπώς δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένας με την υγιή έννοια του όρου ανταγωνισμός.

Το κυριότερο είναι ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από το κόστος παραγωγής. Αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από το κόστος καυσίμου και το κόστος του κεφαλαίου. Το κόστος εργασίας συμμετέχει ελάχιστα: Στις Μονάδες αερίου και στις λιγνιτικές μονάδες είναι κάτω τού 8%. Στις υδροηλεκτρικές είναι ακόμα πιο μικρό.

Με δεδομένο ότι: α) το κόστος του λιγνίτη και του αερίου είναι το ίδιο για όλους, το δε κόστος του νερού είναι μηδενικό για όλους, και β) το κόστος κεφαλαίου είναι μεγαλύτερο στους ιδιώτες γιατί θέλουν να αποσβέσουν τα χρήματά τους σε πολύ μικρότερο χρόνο (10-12 χρόνια) σε σχέση με τη ΔΕΗ (25 χρόνια), είναι προφανές ότι δεν θα προκύψει μείωση της τιμής του ρεύματος, αλλά αύξηση.

Συμπέρασμα των παραπάνω Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι η αγορά είναι ανοικτή και αυτό το άνοιγμα το πληρώνουμε ακριβά

Αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: «Η εμπειρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει δείξει ότι με τη δημιουργία ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στη συγκεκριμένη αγορά επιτυγχάνονται πολλαπλά οφέλη τόσο στον τομέα των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, όσο και για τον ίδιο τον καταναλωτή. Με τη δημιουργία νέας ανταγωνιστικής επιχειρήσεως στον τομέα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ενθαρρύνονται οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και συνακόλουθα η δημιουργία θέσεων εργασίας στον οικείο κλάδο. Επίσης αυξάνεται η εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή ισχυρών διεθνών παικτών στην ελληνική αγορά, την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και τελικά τη μείωση των τιμών ενέργειας στον τελικό καταναλωτή».

Και όμως, όπως είδαμε, ενώ η Ελληνική αγορά έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τελικά έχουμε οδηγηθεί στην αύξηση τιμών.

Αναμφίβολα, τόσο οι πολιτικές όσο και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδραμάτισαν σημαντικότατο ρόλο στο τρέχον ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΕΕ από 247 ηλεκτρικές επιχειρήσεις που υπήρχαν εξαγοράστηκαν και συγχωνεύθηκαν και μειώθηκαν σε επτά οι οποίες ελέγχουν πάνω από τα 2/3 της ηλεκτρικής ενέργειας. Αντί ενός υγιούς ανταγωνισμού, η λεγόμενη απελευθέρωση οδήγησε σε ολιγοπωλιακή υπερσυγκέντρωση και αντί μείωσης των τιμών οδήγησε σε αύξηση.

Η λεγόμενη απελευθέρωση και οι ιδιωτικοποιήσεις οδήγησαν σε δραματική μετατόπιση από την παραδοσιακή άποψη της λειτουργίας της δημόσιας επιχείρησης από «το δημόσιο συμφέρον» στο «συμφέρον των μετόχων».

Αναφέρουμε εδώ, πως η πολιτική «απορρύθμισης» που εφαρμόστηκε σε όλη την Ε.Ε., είχε επιπτώσεις σε όλες τις χώρες της. Για παράδειγμα την 7ετή περίοδο 2000-2007 είχαμε αύξηση των τιμολογίων κατά 71% στη Σουηδία, 84% στην Ιρλανδία, 63% στη Δανία και 36% στη Φινλανδία.

Λέτε ότι θα προσφέρει μεγαλύτερο ανταγωνισμό και θα πέσουν οι τιμές και θα βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες και δίνετε ως παράδειγμα τον ΟΤΕ. Ας το δούμε και αυτό.

Παραλείπετε να αναφέρετε την παγκόσμια τεχνολογική ωρίμανση που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια με το πέρασμα από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή, η οποία υλοποιήθηκε επί ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΟΤΕ. Αναλογικά, είναι σαν να περάσαμε από το βόδι και το άροτρο στο τρακτέρ και την εντατική γεωργία. Αυτή είναι η αιτία για τις πτώσεις τιμών στις επικοινωνίες.

Οπότε αν θέλετε να συγκρίνετε κάτι, συγκρίνετε τις τιμές στην κινητή τηλεφωνία πριν και αφότου μπήκε στην αγορά των κινητών ο κρατικός ΟΤΕ με την Cosmote. Η είσοδος της θυγατρικής μιας κρατικής εταιρείας ήταν που έριξε, αν θυμάστε, τις τιμές και βελτίωσε τις υπηρεσίες.

Τέλος, στον ΟΤΕ δεν αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας, αντιθέτως μειώθηκαν. Αυξήθηκαν όμως οι ενοικιάσεις εργαζομένων από τις θυγατρικές του ΟΤΕ και τον ιδιωτικοποιημένος ΟΤΕ, με αμοιβές που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ το μήνα.

Ισχυρίζεστε επίσης ότι θα κερδίσει το δημόσιο από αυτή την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ; Και αυτό δεν ισχύει διότι το 49% θα πάει στους μετόχους και το υπόλοιπο 51% στους δανειστές μας.

Ας δούμε όμως, ακόμα και όταν δεν υπήρχαν οι δανειστές, τι κέρδισε το Ελληνικό Κράτος από την όλη μετοχοποίηση. Το ελληνικό δημόσιο από την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΗ σε ιδιώτες το 2001-2003, εισέπραξε 1,8 δισ. ευρώ. Ναι, αλλά την ίδια περίοδο, τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους, τόκους και αποσβέσεις) της ξεπουλημένης κατά το ήμισυ ΔΕΗ ΑΕ, ήταν 2,4 δισ. ευρώ!!

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χαρίζει η κυβέρνηση στους ιδιώτες δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας. Τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδροηλεκτρικά, ορυχεία, δικαιώματα στους λιγνίτες αλλά και την διαχείριση των υδάτων!!! Και δεν αρκούνται μόνο σε αυτό. Παραχωρούν στους ιδιώτες υποχρεωτικά και 2.000.000 πελάτες της ΔΕΗ!!! Βγάζουν στο σφυρί δέκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων λιγνίτη, που αντιστοιχούν σε κοιτάσματα 450 εκατομμυρίων τόνων! Κόβετε από τη ΔΕΗ το 30%, δηλαδή το πιο προσοδοφόρο κομμάτι.

Με άλλα λόγια: Έτοιμη περιουσία, έτοιμη δουλειά, έτοιμη «μπίζνα»…

ΧΑΡΙΖΕΤΕ:

- Μονάδες με καύσιμο λιγνίτη

(i) τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW

(ii) τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW

(β) την άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW

- Δικαιώματα της ΔΕΗ επί λιγνιτικών παραχωρήσεων

του ορυχείου Αμυνταίου συμπεριλαμβανομένου του ορυχείου Λακκιάς

του ορυχείου Κλειδιού

του ορυχείου Λόφων Μελίτης

των ορυχείων Κομνηνών Ι & ΙΙ

του ορυχείου Βεύης

- Υδροηλεκτρικές μονάδες

τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW

τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW

τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Άγρας, ισχύος 50 MW

τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW

τη μονάδα παραγωγής ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW

και την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Ξεπουλάτε δηλαδή μονάδες συνολικής ισχύος 2.768 μεγαβάτ (2318 εν λειτουργία συν την άδεια παραγωγής για τη μονάδα Φλώρινας (Μελίτης) 2 ).

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η νέα εταιρία, η οποία θα δημιουργηθεί ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ, στη συνέχεια θα πουληθεί.

Οι καταναλωτές θέλουν την ηλεκτρική ενέργεια φθηνή. Οι μικρές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν , λόγω του μεγέθους τους, δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν ούτε ένα μίνιμουμ βαθμό ασφάλειας τροφοδοσίας, ούτε βέβαια και μικρό κόστος. Οπότε η διάσπαση αυτή θα είναι εις βάρος των καταναλωτών και κυρίως της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Η επιλογή συνεπώς της κυβέρνησης - υπό τη δαμόκλειο σπάθη του Μνημονίου- για τη διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ παρότι προβάλλεται από κυβερνητικά στελέχη ως η απλούστερη λύση αποτελεί στην πραγματικότητα επιλογή πολύ υψηλού ρίσκου για το σύνολο της οικονομίας και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Το επιχείρημα ότι η πώληση της ΔΕΗ είναι επένδυση είναι αστείο. Η πώληση της ΔΕΗ είναι αντικατάσταση κεφαλαίου και όχι επένδυση. Δεδομένου ότι πωλείται συγκεκριμένο μείγμα καυσίμου και συγκεκριμένο πελατολόγιο, δεν υπάρχει πουθενά επιχειρηματικό ρίσκο ή δημιουργία νέων υποδομών, ώστε να χαρακτηριστεί επένδυση.

Ας μην σταθούμε στις αστείες προφάσεις, πως η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» εξυπηρετεί τη χρηματοδότηση της κατασκευής της Μονάδας Πτολεμαΐδα V, αφού η ΔΕΗ δεν έχει πια ρευστότητα για να την κάνει. Ποιος πουλά 2768 MW για να φτιάξει 660 MW; Μόνο όποιος συνειδητά έχει επιλέξει να ισοπεδώσει τις ζωές ενός ολόκληρου λαού για να πλουτίζουν οι διεθνείς τοκογλύφοι και τα μονοπώλια που συνδέονται μαζί τους. Επιπλέον, η οικονομική σμίκρυνση της ΔΕΗ θα μειώσει τις εξασφαλίσεις σε τράπεζες και άρα θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Κεντρικό καθήκον μας είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, μαζί με το λαό, για να αποτραπεί το περαιτέρω ξεπούλημα της ΔΕΗ. Να μην υλοποιηθεί η Πράξη 15/24-7-2013 της κυβέρνησης και να αποτραπεί το ξεπούλημα των Δικτύων Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), της «Μικρής ΔΕΗ» και η πώληση του 17% και του μάνατζμεντ σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Η ιδιωτικοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις.

Μας λένε ότι θέλουμε να σαμποτάρουμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Απαντάμε: Θέλουμε να αποτρέψουμε την καταστροφή. Και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ναυαγήσουν τα σχέδιά της κυβέρνησης. Για αυτό απαιτείται ενωμένος, συνεπής και αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ, των αγροτών, των τοπικών κοινωνιών αλλά και η καθολική λαϊκή στήριξη για τη δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου για απεμπλοκή από το μνημόνιο και την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.

Δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να παραμείνουν δημόσιες, σύγχρονες και εξυγιασμένες, γιατί αυτό επιβάλει το πραγματικό συμφέρον του λαού και του τόπου.

Κύριοι, θα σας θυμίσω ότι πριν την ΔΕΗ, δηλαδή πριν από 60 χρόνια, η αγορά ήταν πολυδιάσπαρτη και το κόστος του ρεύματος υψηλό. Το ρεύμα τότε, ήταν ένα αγαθό που δεν ήταν προσβάσιμο σε κάθε σπίτι. Η ΔΕΗ ήρθε και τα ανέτρεψε όλα αυτά. Πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει κάθε σπίτι - άλλο που με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σας το στερείτε από 300.000 οικογένειες - και το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος που παράγει η ΔΕΗ είναι το φθηνότερο, άλλο αν καλούμαστε ως καταναλωτές να επιδοτούμε και τους ιδιώτες παραγωγούς, το οποίο ουσιαστικά είναι που εκτινάσσει τα τιμολόγια του ρεύματος. Με τη διάσπαση και ξεπούλημα της ΔΕΗ, κύριοι της κυβέρνησης, μας οδηγείτε 60 χρόνια πίσω στο ακριβό ρεύμα, με μη καθολική πρόσβαση σε αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να συγκροτήσει ένα παλλαϊκό μέτωπο για την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Να δημιουργηθούν λαϊκές επιτροπές αγώνα με συμμετοχή παντού κατά της διάλυσης, διάσπασης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση, το νερό, το ρεύμα, η θέρμανση, οι συγκοινωνίες, οι επικοινωνίες, ή θα είναι αποκλειστικά δημόσια αγαθά ή απλά δεν θα υπάρχουν.

Ο αγώνας αυτός δεν είναι υπόθεση μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι υπόθεση ολόκληρου του Ελληνικού λαού γιατί είναι άμεσο ζήτημα επιβίωσής του. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες και τα χαμηλά εισοδηματικά λαϊκά στρώματα, ως καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, θα ζημιωθούν από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ προκαταβολικά, με αφορμή τις διαμαρτυρίες και απεργίες ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και της χώρας έχουν βαφτίσει την αντίσταση στην λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων σαν «διασάλευση της τάξης»! Τις κινητοποιήσεις σαν «υπονόμευση του τόπου»! Τις απεργίες σαν «εκβιασμό των μειοψηφιών»! Απέναντι στον πολιτικό εκβιασμό και την δική τους ιδεολογική τρομοκρατία, η απάντηση βρίσκεται πάλι στα επίκαιρα λόγια του Μαρξ:  «Φροντίστε – έλεγε – να μην είστε λίγοι όταν θα υπερασπίζεστε το δίκιο γιατί τότε θα σας χτυπήσουν στο όνομα της «πάταξης της ανταρσίας». Φροντίστε να είστε εκατομμύρια. Τότε δεν θα μπορούν να μιλούν για «παρανομία». Γιατί τότε θα πρόκειται για ξεσηκωμό»

Σας απαντάμε δεν εκβιάζει οποίος αντιστέκεται, δεν υπονομεύει τον τόπο όποιος αγωνίζεται, δεν διασαλεύει την τάξη όποιος διαμαρτύρεται. Εκβιάζει όποιος κυβερνά έχοντας χάσει την πολιτική νομιμοποίηση του, Υπονομεύει τον τόπο όποιος ξεπουλά μπιρ παρά την δημόσια περιουσία και διασαλεύει την τάξη όποιος χρησιμοποίει τα ΜΜΕ για να περάσει μια πλαστή πραγματικότητα.

Η Ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό», όπως είναι το νερό και ο υπόγειος πλούτος, γι αυτό και η πολιτεία, έχει υποχρέωση να είναι προσιτό σε όλο το λαό.

Η επιλογή ιδιωτικοποίησης ΑΔΜΗΕ και τώρα της διάλυσης της ΔΕΗ, εντάσσεται στην στρατηγική διάλυσης και παράδοσης συνολικά της ΔΕΗ σε συγκεκριμένα συμφέροντα (Μυτιληναίος, Λάτσης, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Περιστέρης), τα οποία την τελευταία δεκαετία έχουν διεισδύσει και κερδοσκοπούν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης ο λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον λαό δεν θα σας αφήσουμε να προχωρήσετε και να υλοποιήσετε αυτό το ΜΕΓΑ πολιτικό και οικονομικό έγκλημα

Αποσύρατε τώρα το καταστροφικό αυτό Νομοσχέδιο και σταματηστε τώρα τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ όπως και της πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ καθώς και την εκχώρησης του μανατζμεντ σε ιδιωτικά μονοπώλια.

Δεν έχετε κανένα δικαίωμα διότι πέραν του δεν έχετε καμία πολιτική νομιμοποίηση πια, όλος ο Ελληνικός Λαός μέσα από τους φορείς του και τις οργανώσεις του είναι κατά της πλήρους διάλυσης, διάσπασης, και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Αν τολμάτε κάνετε δημοψήφισμα.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)