to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 17.09.2020

Αθλητισμός

Θ. Μωραΐτης: Το Αθλητικό Νομοσχέδιο έγινε μια υπόθεση λίγων, αρεστών και διευθετήσεων (βίντεο)

«Καταστρατηγούνται η Δημοκρατία, η Αυτονομία, η Διαφάνεια και η συνοχή της αθλητικής κοινότητας, με στόχο να χτιστούν τα νέα ‘κομματικά τζάκια’ της κυβέρνησης»


Ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, Θάνος Μωραΐτης, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του Αθλητικού Νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, σημείωσε ότι «η μάχη που δίνεται σε αυτή τη συζήτηση, υπερβαίνει τα αθλητικά δεδομένα» και συμπλήρωσε πως «αποτελεί μια ύψιστη πολιτική ευθύνη».

«Ξεπερνά το σήμερα, εσάς, εμένα, όσες και όσους είναι σε αυτή την αίθουσα. Βεβαίως έχουμε σήμερα την ευθύνη να νομοθετήσουμε για την ανάδειξη ενός από τα μεγαλύτερα ιδεώδη που έφερε στον παγκόσμιο πολιτισμό η χώρα μας. Οι μεγάλες αλλαγές όμως που θα πρεπε να φέρουμε αφορούν όλη την κοινωνική πυραμίδα, δεν είναι μια υπόθεση λίγων, αρεστών, διευθετήσεων», είπε ο κ. Μωραΐτης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι, «ενώ θα έπρεπε αυτό το νομοσχέδιο να είναι ένας κορυφαίος στρατηγικός χάρτης αναμόρφωσης και ελπίδας», η κυβέρνηση «επιλέγει να δημιουργεί ένα σκηνικό άνευ προηγουμένου για την αθλητική κοινότητα».

Όπως ανέφερε, μάλιστα, «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο σε αυταρχικότητα, σκοπιμότητα, καταπάτηση κάθε αρχής καλής νομοθέτησης».

Ο κ.  Μωραΐτης, επιπλέον, σημείωσε ότι «σε αυτή τη συζήτηση, δίνεται επιπλέον μια πολιτική μάχη πέρα από τα αθλητικά δεδομένα, γιατί, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, καταστρατηγούνται αρχές και αξίες που διατρέχουν την πολιτική ορθότητα και την θεσμική ισορροπία».

Τόνισε, δε, ότι «καταστρατηγούνται: η Δημοκρατία, η Αυτονομία, η Διαφάνεια, η κοινωνική συνοχή».

«Σκοπός σας είναι να αποκρύψετε τον πραγματικό στόχο, που όπως αποδεικνύεται, δεν είναι άλλος από το να εγκαταστήσετε ανθρώπους αρεστούς σε σας, και τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, στη πυραμίδα του αθλητικού κινήματος», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι με το αθλητικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση, « πρόσθεσε ένα ακόμα αδιέξοδο σε μια κοινωνία που βράζει».

«Είχατε την ευκαιρία να δώσετε ένα καλό παράδειγμα. Να εκφράσετε την αμοιβαία κατανόηση.  Να υψώσετε τη σημαία του αθλητισμού ψηλά.

Επιλέξατε να τον κάνετε όργανο ενός ακόμα πολιτικού και κομματικού διχασμού», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Ό, τι κερδίσετε για μικροπολιτικό όφελος σήμερα, το στερείτε από το μέλλον της αθλητικής οικογένειας. Και το κάνετε με αξίες και αρχές εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτά που εκφράζει διαχρονικά».

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «επιμένει σε διατάξεις που δεν έχουν λογική και κυρίως είναι πάνω από όλα πολιτικές, όπως ο αποκλεισμός προσώπων και η εκδίωξη από αιρετές θέσεις». Χαρακτήρισε αυτό το ζήτημα

«βαθιά πολιτικό, μια αισχρή, αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική».

«Η ουσία του ν/σ που συζητούμε δεν είναι το μητρώο εγγραφής των αθλητικών σωματείων, δεν είναι η ειδική αθλητική αναγνώριση, δεν είναι καν κάποιες τακτοποιήσεις ή εξυπηρετήσεις», υποστήριξε ο κ. Μωραΐτης, συμπληρώνοντας:  «Η ουσία του ν/σ αφορά στον πυρήνα του αθλητισμού και ολόκληρη την πυραμίδα του».

«Κι, ενώ αφήνει απέξω την ΕΟΕ και το Ποδόσφαιρο, γιατί αυτά καίνε, πατώντας πάνω σε πραγματικές παθογένειες διαχρονικές, επιτίθεται στο αθλητικό Σωματείο, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες με σκοπό να κατακτήσει τη κορυφή, που δεν είναι άλλη από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή», ανέφερε εμφατικά.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, «αναστέλλοντας τα καταστατικά των φορέων, καθιερώνονται μέτρα, που παραβιάζουν κάθε έννοια αυτονομίας και δημοκρατίας του σωματείου, της Ένωσης, της Ομοσπονδίας και που κινούνται οριακά εντός συνταγματικού πλαισίου».

Ο κ. Μωραΐτης έψεξε τον Υφυπουργό ότι «πάει να χτίσει νέα τζάκια στο χώρο του αθλητισμού, αλλά και πελατεία, που θα τον χειροκροτεί για να την εξυπηρετεί».

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο βουλευτής απευθύνθηκε στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, λέγοντας:

«Αν θέλατε πραγματικά να συγκρουστείτε με το κακό παρελθόν, να σπάσετε το απόστημα των “δημογερόντων”, όπως το αποκαλείτε αν θέλατε να πνεύσει νέος άνεμος και να εισέλθουν νέες και νέοι στο αθλητικό κίνημα δε θα επιλέγατε αυτό το εκλογικό σύστημα θα επιλέγατε την απλή αναλογική».

«Για να τελειώνουμε με τη συζήτηση ποιος είναι με το παλιό και ποιος με το καινούργιο. Ο καθένας κρίνεται από το τί νομοθετεί, τί υπερασπίζεται, για ποιο λόγο αγωνίζεται», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)