to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:54 | 22.05.2019

πηγή: Στο Κόκκινο 105,5

Κοινωνία

Θ. Μαντάς: Το στοίχημα που κέρδισε ο Ν. Ρωμανός όφελος και για άλλους κρατούμενους

Η αποφυλάκιση Ρωμανού ήταν μία απόφαση εξαιρετική κι ας καθυστέρησε ένα χρόνο, κερδήθηκε νομικά το στοίχημα και δημιούργησε ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο και ευεργέτημα, αρκετοί κρατούμενοι στο μέλλον θα πατήσουν σε αυτή την απόφαση, τόνισε ο συνήγορός του Θεόδωρος Μαντάς Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.


«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι με την εξέλιξη αυτή, δικαιώνει μία προσπάθεια σε βάθος χρόνου, ευθυγραμμίζεται με την πρόσφατη απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, που είχε αποδεχθεί τις αιτιάσεις μας και είχε αναιρέσει κατά το σκέλος των ελαφρυντικών περιστάσεων την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου ... έτσι η υπόθεση επανήλθε στην αρμοδιότητα του Πενταμελούς Εφετείου, προκειμένου με διαφορετική σύνθεση να δικάσει το θέμα των ελαφρυντικών περιστάσεων σε σχέση με την συμπεριφορά και διαδρομή του Νίκου Ρωμανού μέσα στη φυλακή», είπε ο κ. Μαντάς. Παράλληλα, η απόφαση αυτή «δημιουργεί ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο, ενισχύει την νομολογία στην κατεύθυνση αυτή», όπως τόνισε.

«Το θέμα της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και μάλιστα καλής συμπεριφοράς που εκδηλώνεται στις επαχθείς συνθήκες κράτησης σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα, είναι -και πρέπει να εξαντλείται ερμηνευτικά- καθαρά στα αντικειμενικά κριτήρια», υπογράμμισε ο κ. Μαντάς, «αν στην διαδρομή της κράτησης έχω επιδείξει συμπεριφορά στα όρια του πειθαρχικού κανόνα της φυλακής, αν έχω θετική συμπεριφορά εμφανώς αποκλίνουσα από μία "τυπική" διαβίωση στη φυλακή». Χαρακτήρισε «υποδειγματικό» το σχολείο των φυλακών Αυλώνα στο ολοκλήρωσε αρχικά την φοίτησή του στο Λύκειο ο Νίκος Ρωμανός με εξαιρετικές επιδόσεις. Στη συνέχεια, «δίνοντας Πανελλήνιες πέρασε σε σχολή της επιλογής του την οποία αρχίζει σιγά-σιγά να ολοκληρώνει, καθώς έχει περάσει τον μεγαλύτερο αριθμό των οφειλόμενων μαθημάτων», παρότι χρειάστηκε ακόμη και να κάνει απεργία πείνας για να πάρει τις εκπαιδευτικές άδειες για να δίνει εξετάσεις.

«Το θετικό στοιχείο που πρέπει να αποτυπωθεί είναι ότι αυτή η προσπάθεια που έγινε και αυτός ο αγώνας για να υπαχθεί στο σύστημα των εκπαιδευτικών αδειών είχε αποτέλεσμα, που ο Νίκος Ρωμανός τίμησε με τη διαδρομή και τις επιλογές του. Δεν ήταν ματαιόδοξη προσπάθεια», όπως υπογράμμισε, «στην πράξη έχει πάρακολουθήσει ανελλιπώς τα μαθήματα, αυτή την στιγμή είναι στο έβδομο εξάμηνο φοίτησης. Άρα τα κριτήρια είναι αντικειμενικά και κάτι περισσότερο από δοκιμασμένα, στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Τόνισε επίσης ότι «αιτιάσεις και ισχυρισμοί ότι η συμπεριφορά του αυτή δεν είναι προϊόν και αποτέλεσμα "μεταμέλειας", αλλά υποκριτική προκειμένου να τύχει των ευεργετημάτων του νόμου, καμία θέση δεν έχουν ούτε στο δικαιικό μας σύστημα ούτε στην νομολογιακή μας διαδρομή, να το πούμε, με τον πιο σαφή τρόπο», ενώ θύμισε ότι για τους εμπλεκόμενους στην απόπειρα ληστείας του Βελβεντού «έχουμε αμετάκλητη δικαστική απόφαση-απαλλαγή από την κατηγορία του 187Α του Ποινικού Κώδικα για τρομοκρατία».

«Ο Νίκος Ρωμανός, έτσι κι αλλιώς, θα αποφυλακιζόταν πάρα πολύ σύντομα και χωρίς την χθεσινή απόφαση. Είχε ήδη το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ποινής που του είχε επιβληθεί. Τολμώ να πω ότι η χθεσινή εξαιρετική απόφαση καθυστέρησε έναν χρόνο, ο Νίκος έτσι κι αλλιώς είχε ολοκληρώσει την διαδρομή του και τις σχέσεις του με το σωφρονιστικό σύστημα», ωστόσο «κερδήθηκε νομικά αυτό το στοίχημα και δημιούργησε ένα εξαιρετικό νομικό προηγούμενο και ευεργέτημα. Πατώντας στην απόφαση του Νίκου, αρκετοί κρατούμενοι θα μπορέσουν -τηρουμένων των αναλογιών- από την νομολογία που δημιουργήθηκε, να τύχουν και αυτοί του σχετικού ευεργατήματος», κατέληξε ο κ. Μαντάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)