to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 23.09.2017

Κοινωνία

Θ. Μαντάς: Στις 16 Οκτωβρίου η Δικαιοσύνη θα διορθώσει την αστοχία και η Ηριάννα θα αποφυλακισθεί

Βάσιμη αισιοδοξία πως στις 16 Οκτωβρίου, που εξετάζεται η δεύτερη αίτηση αναστολής έκτισης ποινής, το Εφετείο θα ακούσει τα μηνύματα της κοινωνίας, - μετά και τη μεγαλειώδη χτεσινή συναυλία- θα ευθυγραμμισθεί με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και θα διορθώσει την δικαστική αστοχία, αποφυλακίζοντας την Ηριάννα Β. Λ. , εξέφρασε, μιλώντας στο Κόκκινο και τη Ντίνα Μπατζιά, ο συνήγορός της Θεόδωρος Μαντάς.


  • Πάνω από 20 χιλιάδες κόσμου, κατέκλυσαν το πάρκο Γουδή χθες το βράδυ, για τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης του αγώνα της Ηριάννας. Η κοπέλα βρίσκεται στη φυλακή, αφού το Εφετείο απέρριψε τον Ιούλιο την αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της και στις 16 Οκτωβρίου εξετάζεται, για δεύτερη φορά η αίτηση αναστολής της. Για την υπόθεση της Ηριάννας, το κάβο που πέρασε κι έχει ακόμη να περάσει, μέχρι την εκδίκαση της νέας αναστολής, μιλάμε με τον δικηγόρο της Θεόδωρο Μαντά. Κοινωνία λοιπόν, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες,  αντέδρασαν και ζήτησαν η Δικαιοσύνη να λάμψει και η Ηριάννα να γυρίσει ελεύθερη στη ζωή της. Όμως η κοπέλα είναι ακόμη μέσα , τι θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου;
 
  • Αναθαρρήσαμε από την χτεσινή εκπληκτική συμμετοχή του κόσμου σ αυτή τη συναυλία αλληλεγγύης. Έχουμε βάσιμη αισιοδοξία ότι 16 Οκτωβρίου, το Πενταμελές  Εφετείο Αναστολών της Αθήνας θα ακούσει τα μηνύματα της κοινωνίας, θα ακούσει την επιβεβεβλημένη αναγκαιότητα για την άμεση αποφυλάκιση της Ηριάννας, θα ευθυγραμμισθεί με το κοινό περί δικαίου αίσθημα , και αποφασίζοντας την αναστολή εκτελέσεως της ποινής , την αποφυλάκισή της, θα κάνει ένα πολύ σπουδαίο βήμα στο να επουλωθεί η πληγή που έχει δημιουργηθεί στο Κράτος Δικαίου όλο αυτό το χρονικό διάστημα. 
Την αισοδοξία μας αυτή την αντλούμε από την ισχυρη μειοψηφία που καταγράφηκε τον Ιούλιο στην απόφαση για την απόρριψη αναστολής, να θυμίσω ότι το αίτημα της αποφυλάκισης απορρίφθηκε με διαφορά μίας ψήφου.
 
  • Σε τι κατάσταση είναι η έγκλειστη; 
 
  • Έχω την εντύπωση πως η Ηριάννα είναι πιο δυνατή από όλους μας. Είναι κοντά μας, ήταν κοντά μας και στη χθεσινή μεγαλειώδη συναυλία. Η Ηριάννα, κι αυτό είναι και το προσωπικό της στοίχημα, στα ασφυκτικά περιθώρια της φυλακής συνεχίζει και διατηρεί την επαφή της με την κοινωνία, αλλά κυρίως με το Πανεπιστήμιο. Ηριάννα και ΚΠΑ είναι σύμφυτες έννοιες, τώρα στο ξεκίνημά του εκπαιδευτικού έτους, η διαδρομή της και η συμβολή της στο Πανεπιστήμιο είναι διαρκώς παρούσα κι επίκαιρη. Είναι η διαδρομή ενός παιδιού που είδε τα παιδικά του όνειρα να υλοποιούνται μέσα από τη διαδικασία της Πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι η ίδια της η ζωή μέχρι τη στιγμή εκείνη που ένα αόρατο χέρι, βάναυσα, βίαια, αναιτιολόγητα, έκοψε ακριβώς αυτή τη διαδρομή. Η βάσιμη προσδοκία μας όμως είναι ότι η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη. Εμείς πιστεύουμε ότι με την αρωγή της κοινωνίας, με  τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και με την ανάγκη σε μία τόσο κραυγαλέα αδικία, το ίδιο το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, με τα χαρακτηριστικά του αντανακλαστικά, θα μπορέσει επιτέλους να διορθώσει αυτή την αδικία.
Η χτεσινή βραδιά μας ξεπέρασε, ενωτικό το κλίμα, ένας κόσμος ετερόκλητος ηλικιακά, πολιτικά, κοινωνικά, συσπειρωμένος με τρόπο ενιαίο σε μία μόνη κατεύθυνση: είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε το κράτος δικαίου, για να συνδράμουμε την Ηριάννα στον τεράστιο αγώνα που δίνει όχι απλά και μόνο για τη δική της αποφυλάκιση. 
 
  • Θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας στη θέση της ...
 
  • Ο συμβολισμός πλέον που έχει αποκτήσει η περίπτωση της Ηριάννας, υπερβαίνει κατά πολύ τον αγώνα ενός μεμονωμένου κατάφωρα αδικημένου πολίτη, αγγίζει όλους μας, αγγίζει τη κοινωνία, αγγίζει τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης που πρέπει να λειτουργήσουν έτσι ώστε να ανακτηθεί στη συνείδηση του μέσου έλληνα πολίτη η εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.
 
  • Αρκεί λοιπόν ένα σενάριο της Αντιτρομοκρατικής κι ένα αμφιλεγόμενο στοιχείο να σπιλώσει την υπόληψη ενός ανθρώπου και να τον στείλει στη φυλακή;
Εμείς βλέπουμε απέξω ότι καταστρέφεται η ζωή μιας νέας κοπέλας. Από την άλλη ξέρουμε πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ήταν όμως στην υπόθεση της Ηριάννας; Κι αλήθεια τι σημαίνει ανεξάρτητη; Στο κόσμο δε ζουν οι δικαστές; Δεν ακούνε; Τήρησαν το γράμμα του νόμου; Το ότι η κοινωνία θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης στη κοινωνία δεν λαμβάνεται υπόψιν;
 
  • Ακόμη και εμείς που βιώνουμε τη διαδρομή μας στα μονοπάτια της Δικαιοσύνης τριάντα χρόνια, η περίπτωση της Ηριάννας αποτελεί φαινόμενο μοναδικό, εκδοχή ακραίας δικαστικής αστοχίας. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, όσο και να τρέχω αυτή τη διαδρομή, δεν μπορώ να βρω άλλη περίπτωση. Αλλά ταυτόγχρονα είναι ένα ηχηρό καμπανάκι, για το ότι αν τα πράγματα λειτουργούν με αυτόν το τρόπο, αύριο το πρόβλημα ίσως να μην είναι έξω από τη πόρτα μας, αλλά να κατοικοεδρεύει στο σαλόνι του σπιτιού μας. Γι αυτό λέω πως η περίπτωση της Ηριάννας υπερβαίνει τα όρια μιας  μοναδικής υποθέσεως δικαστικής αστοχίας και αγγίζει πλέον τον πυρήνα της ευνομούμενης πολιτείας για μία δικαιοσύνη πραγματικά ανεξάρτητη, ουσιαστικά δυνατή να μπορεί να απονέμει όχι μόνο δικαιοσύνη, αλλά και δίκαιο μαζί. 
Για τα πενιχρά κι ανεπαρκή στοιχεία , εκτός από το νομικό κόσμο, έχει μιλήσει σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα , οι επιστήμονες , οι βιολόγοι και οι γενετιστές. Και μπήκε έντονα στους κόλπους της δικαιοσύνης η συζήτηση, κατά πόσο μπορεί να αποτελεί στοιχείο ένα ελλιπές , μη πλήρες δείγμα DNA , το οποίο μάλιστα όταν ζητήθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών η επανάληψη της εξέτασης, για να δούμε αν υπάρχει πλημμέλεια ή συνειδητή διαστρέβλωση, το δείγμα με έναν μαγικό τρόπο, επειδή ήταν εξαιρετικά ελλιπές και περιορισμένο, αναλώθηκε μας είπαν, και συνεπώς δεν είναι διαθέσιμο. Κάναμε δίκη χωρίς να υπάρχει το μοναδικό αποδεικτικό υλικό, είναι απίστευτο.


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)