to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:01 | 10.08.2020

Κοινωνία

Θ. Κολυδάς: Ατυχής και άδικη η δήλωση Χαρδαλιά ότι «δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη» για την Εύβοια

Ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ απαντά στον Ν. Χαρδαλιά που - προσπαθώντας να δικαιολογήσει την κυβερνητική ανεπάρκεια - στράφηκε ενάντια στους μετεωρολόγους λέγοντας ότι δεν είχε δοθεί επαρκής πρόβλεψη.


«Το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι '...δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη"…», τονίζει χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Κολυδάς, προσθέτοντας: «Προσωπική μου άποψη είναι οτι η δήλωση αυτή , εκτός από ατυχής, είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία» .

Όπως εξηγεί, «τα 72 χιλιοστά που έδειχνε ένα από τα προγνωστικά μοντέλα για την Κεντρική Εύβοια αρκούσε για να βγεί πορτοκαλί προειδοποίηση στο έκτακτο δελτίο της επικαιροποίησης, μιάς και τα όριά του βρίσκονταν μεταξύ των 40 και 75 χιλιοστών». 

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Ν. Χαρδαλιάς (εκτός από την προκλητική δήλωση «αν λειτουργούσε το 112, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών»)  επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στους μετεωρολόγους λέγοντας πως «δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά». 

Στους ισχυρισμούς του όμως απαντά αναλυτικά ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, γράφοντας συγκεκριμένα:

Από την περασμένη Τρίτη η ΕΜΥ είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, το οποίο επικαιροποίησε με νεότερα στοιχεία την Πέμπτη 6 Αυγούστου .

Όλα τα δεδομένα μας έδειχναν πολύ μεγάλα ύψη βροχής ιδιαίτερα για το Σάββατο

Πριν όμως ξεσπάσει η μεγάλη καταιγίδα της Ευβοίας προηγήθηκε η κακοκαιρία στον Λαγκαδά την οποία εντόπισαν με μεγάλη ακρίβεια τα ραντάρ της ΕΜΥ . Οπως θα διαβάσετε στην σχετική ανάλυση αρκούσαν 78 χιλιοστά βροχής για δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα

Δύο μέρες μετά, τα ραντάρ για άλλη μια φορά «κλήθηκαν» να εντοπίσουν την πολύ ισχυρότερη καταιγίδα στην Εύβοια η οποία παρουσίασε την μεγαλύτερη ραγδαιότητα μεταξύ 3 και 4 το πρωί της Κυριακής 9/8 . Το ραντάρ της Λάρισας οριακά εντόπισε τις ισχυρές καταιγίδες , καθώς το ραντάρ του Υμηττού από το μεσημέρι είχε παρουσιάσει βλάβη.

Από τα διαθέσιμα δεδομένα η βροχή ξεκίνησε μετά τις 9 το βράδυ η οποία βαθμιαία άρχισε να δυναμώνει από τα μεσάνυχτα με τις μεγαλύτερες εντάσεις έως και τις 5 το πρωί . Στο συγκεκριμένο βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη του φαινομένου από τις 11:30 το βράδυ του Σαββάτου έως και τις 08:00 το πρωί της Κυριακής. Στο video για την ενημέρωσή σας έχουμε προσθέσει την ανακλαστικότητα των ραντάρ με τα αντίστοιχα ύψη βροχής. Για παράδειγμα στην παραπάνω φωτογραφία εκεί που το χρώμα είναι βαθύ πορτοκαλί το ύψος βροχής που έπεσε σε μία ώρα (μεταξύ 3 και 4) τα ξημερώματα της Κυριακής κυμαινόταν μεταξύ 50 και 80 χιλιοστών , δηλαδή είχαμε μεγάλη σφοδρότητα βροχόπτωσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Mε βάση τις μετρήσεις του μετεωρολογικού ραντάρ της Λάρισας , στην περιοχή Ψαχνών-Πολιτικών σημειώθηκαν συνολικά 212,38 mm βροχής . Ακολουθεί ανάλυση δεδομένων με τα ωριαία ύψη των βροχοπτώσεων τα οποία περιγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί

Οι επίγειες μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς , τα ραντάρ και από δορυφόρους πάντοτε παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους , ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα μετεωρολογικά μοντέλα πρόβλεψης. Όλοι όσοι ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία το γνωρίζουν και πρώτοι απ’ όλους οι Μετεωρολόγοι . Θα το διαπιστώσετε και εσείς παρακάτω με τις δορυφορικές μετρήσεις . Οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ όμως γνωρίζουν τα υπέρ και τα κατά των μοντέλων , δεν τους εκπλήσουν οι αποκλίσεις , γιιαυτό αξιολογούν όλες τις παραμέτρους και πολλές φορές εκδίδουν έκτακτο δελτίο προειδοποίησης ακόμη και σε περίπτωση που τα προγνωστικά όρια βρίσκονται κάτω από τις ισχύουσες οριακές τιμές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι “...δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη”… Προσωπική μου άποψη είναι οτι η δήλωση αυτή , εκτός από ατυχής , είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία .

Συγκεκριμένα , τα 72 χιλιοστά που έδειχνε ένα από τα προγνωστικά μοντέλα για την Κεντρική Εύβοια αρκούσε για να βγεί πορτοκαλί προειδοποίηση στο έκτακτο δελτίο της επικαιροποίησης, μιάς και τα όριά του βρίσκονταν μεταξύ των 40 και 75 χιλιοστών.

ΟΡΙΑ METEOALARM

Σας υπενθυμίζουμε οτι τα όρια προειδοποιήσεων υετού 12ωρου και 24ωρου είναι τα παρακάτω όπως προκύπτουν από τον επίσημο κατάλογο του Meteoalarm

TO ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ

Παρατίθεται η επικαιροποίηση του εκτάκτου δελτίου που ίσχυε από την Πέμπτη έως και την Κυριακή 9/8/2020

Παρακάτω δίνεται η πρώτη εκτίμηση 24ωρου υετού , όπως προκύπτει από δορυφορική φωτογραφία με μέγιστο ύψος υετού περί τα 100 χιλιοστά βροχής

Παράλληλα παρουσιάζουμε και την ανάλυση και από τα δορυφορικά δεδομένα από την ΕΜΥ με μέγιστο ύψος τα 75 χιλιοστά βροχής .

Τα παραπάνω στοιχεία δίνονται μέσω του προσωπικού μου ιστολογίου καθώς βρίσκομαι σε διακοπές. Σημειώνω οτι τα αναγραφόμενα θα μπορούσαν να αποτελούν την συνέχεια της συνεντεύξεως που είχα δώσει στα μέσα Ιουνίου στα Νέα. Μια νέα ανάγνωση της συνεντεύξεως, αλλά και του σχετικού άρθρου που την συνοδεύει θα μπορούσε να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις επί του τίτλου της συγκεκριμένης συνεντεύξεως .

Με εκτίμηση

Ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ

Θοδωρής Ν. Κολυδάς

* { -ms-user-select: none; /* IE 10+ */ -moz-user-select: -moz-none; -khtml-user-select: none; -webkit-user-select: none; -webkit-touch-callout: none; user-select: none; } input,textarea,select,option { -ms-user-select: auto; /* IE 10+ */ -moz-user-select: auto; -khtml-user-select: auto; -webkit-user-select: auto; user-select: auto; } img#wpstats{display:none} /* If html does not have either class, do not show lazy loaded images. */ html:not( .jetpack-lazy-images-js-enabled ):not( .js ) .jetpack-lazy-image { display: none; }

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)