to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 11.07.2017

Πολιτική

Θ. Καρυπίδης: «Πάρα πολύ σημαντικά» τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια

«Τα συνέδρια αυτά που θα γίνουν στις 13 περιφέρειες της χώρας είναι πάρα πολύ σημαντικά, διότι δίνεται η δυνατότητα στους τοπικούς φορείς, στις τοπικές κοινωνίες, στους φορείς που έχουν την ευθύνη του δημοκρατικού προγραμματισμού, όπως είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι, και έχουν και τις προσλαμβάνουσες σε δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά και γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα, να πάνε σε ένα κοινό σχέδιο με την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Καρυπίδης


«Πάρα πολύ σημαντικά» χαρακτήρισε τα περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ενόψει του πρώτου περιφερειακού συνεδρίου, που φιλοξενεί, σήμερα και αύριο, η Κοζάνη.

«Τα συνέδρια αυτά που θα γίνουν στις 13 περιφέρειες της χώρας είναι πάρα πολύ σημαντικά, διότι δίνεται η δυνατότητα στους τοπικούς φορείς, στις τοπικές κοινωνίες, στους φορείς που έχουν την ευθύνη του δημοκρατικού προγραμματισμού, όπως είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι, και έχουν και τις προσλαμβάνουσες σε δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά και γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα, να πάνε σε ένα κοινό σχέδιο με την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Καρυπίδης, επισημαίνοντας πως «μέχρι σήμερα στους κεντρικούς σχεδιασμούς ελάχιστα συμμετείχε η περιφέρεια και η ύπαιθρος».

Σημείωσε δε: «Είναι ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευθύνη για όλους μας, πώς θα εργαστούμε όλοι μαζί στο να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε ένα εθνικό σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση και θα μας οδηγήσει σε μια δίκαιη ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Καρυπίδης, αφού επισήμανε πως «είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας» και «εδώ υπάρχουν οι λιγνίτες και τα περισσότερα επιφανειακά ύδατα, περίπου στο 65%» σημείωσε: «Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί πώς πρέπει να πορευτούμε προς το αύριο και ταυτόχρονα με αυτά τα αγαθά πώς μπορούμε να επιλέξουμε κι άλλες δυνατότητες του πρωτογενούς, του δευτερογενούς τομέα, αλλά και του τουρισμού».

Αναφερόμενος στις τέσσερις θεματικές του συνεδρίου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας εξήγησε πως η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, η δεύτερη πώς μπορούμε, μέσω της εκπαίδευσης, να δούμε και την καινοτομία και την έρευνα και πώς θα εξελίξουμε και την επιχειρηματικότητα μέσα από τη γνώση, η τρίτη αφορά την προσπελασιμότητα και τις μεγάλες υποδομές αλλά και υποδομές που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα και η τέταρτη έχει να κάνει με το περιβάλλον και την ενέργεια.

«Οι τέσσερις αυτές ενότητες απαντούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση» σημείωσε ο κ. Καρυπίδης, επισημαίνοντας: «Μ' ένα σχέδιο που υπάρχει και από εμάς και ελπίζω πως η κυβέρνηση θα συναινέσει σε αυτά που προτείνονται, θα οδηγηθούμε σ' αυτό που λέμε δίκαιη ανάπτυξη φεύγοντας από την κρίση».

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας θα βρεθεί στο επίκεντρο του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στην Κοζάνη. Είναι το πρώτο από τα 13 περιφερειακά συνέδρια που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου διαλόγου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν με ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, ενώ θα πάρουν μέρος ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για την Έρευνα Κώστας Φωτάκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)