to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:38 | 18.09.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Θ. Καμπαγιάννης: Η απονομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής θα επισφραγιστεί στις γειτονιές

Στο αντιφασιστικό κίνημα δεν χωρούν αποκλεισμοί


Το κατηγορητήριο έχει στοιχειοθετηθεί και δεν είναι μακριά η στιγμή που θα βρεθούν απολογούμενοι στο εδώλιο Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός και άλλα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, αλλά μετά από μία καταδικαστική απόφαση το κρίσιμο είναι αυτή να εκτελεστεί στους δρόμους και τις γειτονιές από την μεγάλη αντιφασιστική πλειοψηφία στην οποία δεν χωρούν αποκλεισμοί, τόνισε ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.

Το Golden Dawn Watch είναι το παρατηρητήριο της δίκης της Χρυσής Αυγής, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ζωντανά τις συνεδριάσεις. Σωστά έβγαλε την ανακοίνωση διάψευσης για δημοσιεύματα που έλεγαν ότι η διαδικασία καρκινοβατεί, γιατί είναι προβληματικά και σε λάθη και το σημαντικότερο στην εικόνα που δίνουν για την διαδικασία, είπε ο κ. Καμπαγιάννης.

Επανέλαβε ότι είναι απολύτως ψευδές ότι η δίκη δεν προχωράει, η δίκη προχωράει κανονικά. Είναι μεγάλο το εύρος της, το διακύβευμά της, αλλά δεν μπορεί κανείς ότι δεν προχωράει, σε μία φάση που έχουμε ολοκληρώσει τα αναγνωστέα έγγραφα κατηγορητηρίου και πολιτικής αγωγής, μία πολύ σημαντική φάση. Βγήκαν εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία και ήταν και η μεγαλύτερη φάση. «Η δικογραφία στην ηλεκτρονική της μορφή ήταν 1,5 TB, φανταστείτε τι δουλειά έκανε το δικαστήριο» για να διαβάσει τις σελίδες, να δει τα βίντεο, να ακούσει τα ηχητικά, να δει τα μηνύματα των κινητών, τις κεραίες που ενεργοποιούσαν, για να στοιχειοθετήσει την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, για 68 κατηγορούμενους, υπογράμμισε.

Στα κείμενα των καταδικαστικών αυτών αποφάσεων αναφέρεται η ταυτότητα των θυτών, ότι ήταν εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής, όπως διευκρίνισε σε άλλο σημείο.

Η πολιτική αγωγή αποκάλυψε στοιχεία που η ΕΛΑΣ δεν είχε εντοπίσει

Δεν βόλεψε την υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής, συνέχισε ο κ. Καμπαγιάννης, το γεγονός ότι βγήκαν πάρα πολλά στην αποδεικτική διαδικασία, που και η ίδια η ΕΛΑΣ δεν τα έχει εντοπίσει, κρίσιμα βίντεο και ηχητικά που δεν είχαν απομαγνητοφωνηθεί. Αν δεν υπήρχε η επιμονή της πολιτικής αγωγής, υπήρχε κίνδυνος να χαθούν, να μην ακουστούν κρίσιμα ηχητικά, όπως παρακολουθήσεις και συνακροάσεις συνομιλιών από την ΕΥΠ που δεν είχαν απομαγνητοφωνηθεί, όπως αυτή Λαγού - Δεβελέκου που ο Λαγός αποκαλύπτει ότι ήταν ο οργανωτής της επίθεσης στο ΠΑΜΕ.

Από την άλλη, υπάρχει κωλυσιεργία από την πλευρά της υπεράσπισης, όπως με την απαίτηση να αναγνωστούν 130 κοινοβουλευτικές επερωτήσεις του κατηγορούμενου βουλευτή κ. Γερμενή, που αποδεικνύουν ότι... είναι βουλευτής. Το βούλευμα λέει ότι υπάρχει «κοινοβουλευτικός μανδύας» που κρύβει έναν εγκληματικό πυρήνα που τελεί κακουργηματικές πράξεις.

Πλησιάζει η ώρα που ο Μιχαλολιάκος θα απολογηθεί στο δικαστήριο

Η αποδεικτική διαδικασία δεν έχει πολλούς μήνες μπροστά της, τα έγγραφα και οι μάρτυρες της υπεράσπισης δεν έχουν να κάνουν με την ουσία του κατηγορητηρίου, που είναι η τέλεση εγκληματικών πράξεων, εκτίμησε ο κ. Καμπαγιάννης.

Τρεις είναι εκδικαζόμενες, η δολοφονία Φύσσα, η επίθεση στο ΠΑΜΕ και η δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, αλλά και δεκάδες συσχετισμένες υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν ακόμη και αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις. Η Χρυσή Αυγή δεν διώκεται για το τι είπαν ηγετικά στελέχη και μέλη της, αλλά για το τι έκαναν, όπως τόνισε.

Προέβλεψε παράλληλα ότι δεν είναι μακριά το σημείο που θα ξεκινήσουν οι απολογίες και οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους τα ηγετικά στελέχη, Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός κτλ., θα αναγκαστούν να έρθουν στο δικαστήριο να απολογηθούν, να λογοδοτήσουν για όλο αυτό το αποδεικτικό υλικό.

Είχαν επαφές με τα «υψηλά πατώματα» της κυβέρνησης Σαμαρά

Το δύσκολο κομμάτι, αυτό αντιμετωπίζουν τα θύματα της βίας της- δεν ήταν μία οποιαδήποτε εγκληματική οργάνωση, ήταν μία εγκληματική οργάνωση που απολάμβανε προνομιακούς δεσμούς, με ισχυρούς του πλούτου, με κομμάτι του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής εξουσίας, με κρατικούς μηχανισμούς, τόνισε ο κ. Καμπαγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι μόνο έτσι μπορούμε να αντιληφθούμε το βήμα κλιμάκωσης της βίας της Χρυσής Αυγής τον Σεπτέμβριο του 2013.

Στην δράση φασιστικών οργανώσεων που έχουν παρακρατικά χαρακτηριστικά υπάρχει μία ιστορικότητα, αλλά η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά παρακράτος, συγκροτήθηκε σε πολιτικό κόμμα. Αυτό είναι το ιδιαίτερο στοιχείο της στρατηγικής Μιχαλολιάκου, που θωρακίζει την εγκληματική δράση με κοινοβουλευτικό μανδύα.

Στο κομμάτι της διασύνδεσης της Χρυσής Αυγής με κρατικούς μηχανισμούς, περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τα αστυνομικά τμήματα στις περιοχές που έδρασε, όπως σε Άγιο Παντελεήμονα και Νίκαια, τα οποία είχαν ιδιαίτερη προτίμηση και επέδειξαν ιδιαίτερη ανοχή.

Αντίστοιχα, στο πολιτικό σύστημα υπήρχε μία αρκετά υψηλή επαφή της Χρυσής Αυγής με τα «υψηλά πατώματα» της κυβέρνησης Σαμαρά, όπως με τον γ.γ. της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκο.

Έτσι μόνο μπορεί να είναι πλήρως αντιληπτό τι σήμαινε η απεύθυνση Ρουπακιά στους αστυνομικούς που τον συλλαμβάνουν και τον προσάγουν. Και τους λέει «είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής», έχει εδραιωμένη πεποίθηση ότι αν αναφέρει την πολιτική του ταυτότητα θα έχει ευμενή αντιμετώπιση. Ευτυχώς, οι συγκεκριμένοι δύο αστυνομικοί, του λένε «δεν είσαι δικός μας, δεν έχουμε καμία σχέση μαζί σου, πρόκειται να σε πάμε στο αστυνομικό τμήμα».

Αυτό το γεγονός, όπως και η πολλαπλώς καταγεγραμμένη συνύπαρξη αστυνομικών και παρακρατικών κατά τις μεγάλες αντιμνημονιακές διαδηλώσεις, σημαίνει ότι ήταν αντικείμενο εκπαίδευσης στα μέλη της Χρυσής Αυγής ότι έχουν δικούς τους ανθρώπους μέσα στην αστυνομία, ότι είναι φίλια, συμπληρωματική δύναμη προς τις διωκτικές αρχές και άρα μπορούν να απευθυνθούν σε αυτές για ευμενή μεταχείριση. Αυτό ήταν που τελείωσε τον Σεπτέμβριο του 2013, αυτό πίεσε την κυβέρνηση να συσχετίσει όσα μέχρι τότε αναφερόντουσαν ως «μεμονωμένα περιστατικά» και να ξεκινήσει η ποινική δίωξη.

Με την καταδίκη στο δικαστήριο, ξεκινά η πραγματική απονομιμοποίηση στους δρόμους και τις γειτονιές

Η εκτίμησή μας, είπε ο κ. Καμπαγιάννης, είναι ότι πλέον το κατηγορητήριο έχει στοιχειοθετηθεί, ήταν μία μακρά και επίπονη διαδικασία, αλλά οι μάρτυρες ήρθαν, δεν τα μάσησαν, κατέθεσαν αυτά που βίωσαν. Τα έγγραφα διαβάστηκαν και πραγματικά στοιχειοθέτησαν την κατηγορία. Είμαστε σε μία φάση που το δικαστήριο θα έχει όλη την δυνατότητα να καταδικάσει τους Χρυσαυγίτες για αυτά που κατηγορούνται.

Η εξέλιξη, εάν υπάρξει αθώωση ή καταδίκη «στα μαλακά», θα είναι δραματική. Θα σταλεί μήνυμα στην Χρυσή Αυγή ότι μπορεί να πιάσει από εκεί που το άφησε τον Σεπτέμβριο του 2013, το νήμα και το μαχαίρι. Η Χρυσή Αυγή δεν επιλέγει απλώς ως μέσο τη βία, είναι κομμάτι του πολιτικού της προγράμματος, του DNA της, δεν είναι δυνατόν να την απεκδυθεί. 

Η καταδίκη θα είναι πολύ σημαντικός κόμβος, αλλά δεν πρόκειται να την «εκτελέσει» κάποιος άλλος, παρά η μεγάλη αντιφασιστική πλειοψηφία, στους δρόμους, στις γειτονιές, ειδικά στους χώρους της νεολαίας που πάει να χύσει το δηλητήριό της η Χρυσή Αυγή. Εκεί πρόκειται να επισφραγιστεί η απονομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής. Αυτά δεν κερδίζονται μέσα σε μία δικαστική αίθουσα, έχουν να κάνουν με τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς.

Στο αντιφασιστικό κίνημα, σε αυτό το μέτωπο, δεν χωρούν αποκλεισμοί, θα πρέπει να έχει μία ευρύτητα, μία αιχμή, την ίδια στιγμή που θα πρέπει να έχει ριζοσπαστισμό, να αναδεικνύει τους πραγματικούς ενόχους για την γέννηση του φασισμού, κατέληξε ο κ. Καμπαγιάννης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)