to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 18.12.2017

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Τι θα κόψετε εσείς οι έτοιμοι να αλλάξετε την Ελλάδα; (βίντεο)

Ομιλία της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.


«Σε αυτόν τον τελευταίο προϋπολογισμό πριν την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια η αξιωματική αντιπολίτευση «δίνει τα ρέστα της» όπως λέει ο λαός, διεξάγοντας την συζήτηση με τον προσφιλή της τρόπο: ύβρεις και εμφυλιοπολεμικό κλίμα, παραποίηση και λαθροχειρία επίσημων στατιστικών στοιχείων, καθολική αμνησία ως προς την κατάσταση που μας παρέδωσε, και επαναλαμβανόμενα ψεύδη που αναπαράγονται από τα πολυπληθή της media, ως αναντίρρητες αλήθειες που αποκτούν έρεισμα σ’ ένα λαό ταλαιπωρημένο πολλά χρόνια από την κρίση. Αυτή είναι η αποθέωση του λαϊκισμού. Θα αναφερθώ σήμερα σε δύο από αυτά τα μεγάλα ψεύδη της δεξιάς προπαγάνδας: ότι φτωχοποιήσαμε την μεσαία τάξη με υπερφορολόγηση και ότι μειώνουμε τις δαπάνες για την κοινωνική προστασία, την πρόνοια.

Όσον αφορά το πρώτο ψεύδος, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από το 2008 μέχρι το 2015 ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από 28,1% σε 36%, δηλαδή το 2008 ήταν 2,9 εκατομμύρια άτομα και το 2015 ήταν 3,9 εκατομμύρια άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι 1 εκατομμύριο άτομα πέρασαν από τη μεσαία τάξη στην κατώτερη τάξη μέσα στα 6 χρόνια διακυβέρνησης σας. Παράλληλα, η μεσαία τάξη που απόμεινε έχασε το 35,5% των εισοδημάτων της, δηλαδή φτώχυνε.

Αυτό εσείς «οι έτοιμοι να αλλάξετε την Ελλάδα» δεν το είδατε, όπως βεβαίως δεν είδατε και την ανθρωπιστική κρίση. Ούτε διαβάσατε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από το 2008-2014 που έλεγαν ότι η χαμηλότερη τάξη έχασε το 38,5% των εισοδημάτων της.

Με απλά λόγια οι φτωχοί μέσα στην κρίση έγιναν φτωχότεροι, ενώ το 10% των πλουσιότερων αύξησε τα εισοδήματά του φοροδιαφεύγοντας «νόμιμα», όπως λέτε εσείς «οι έτοιμοι να αλλάξετε την Ελλάδα» στα Panama και paradise papers με off shore εταιρείες, όταν δεν φοροδιέφευγαν παράνομα με τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόγιαρνς που ξεχνάγατε στα συρτάρια σας. Εμείς εισπράξαμε 400 εκατομμύρια από φοροδιαφυγή που πήγαν στο πρωτογενές πλεόνασμα και το κοινωνικό μέρισμα.

Αναφορικά με το δεύτερο ψεύδος της δεξιάς προπαγάνδας, ότι δήθεν μειώσαμε τις δαπάνες για την κοινωνική προστασία, δηλαδή την πρόνοια και μάλιστα κόψαμε επιδόματα. Εδώ πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά. Παραλάβαμε έναν προϋπολογισμό το 2015 με 790 εκατομμύρια, το 2017 έγινε 1,525,7 δις και το 2018 θα γίνει 1,836 δις, δηλαδή περίπου 2,5 φορές πάνω.

Τα 790 εκατομμύρια που φτάσατε την πρόνοια το 2015, ήταν ο χαμηλότερος προϋπολογισμός στα 28 κράτη-μέλη και δεν ήταν εξαιτίας της κρίσης. Τόσα βάζατε και στους καιρούς της ευμάρειας. Γιατί εσείς πιστεύετε αυτό που ισχυρίστηκαν ο κ. Χαρδούβελης και ο ΣΕΒ αυτές τις μέρες, ότι δηλαδή οι πόροι που πηγαίνουν στην κοινωνική πολιτική αφαιρούνται από την ανάπτυξη. Εμείς αντίθετα, πιστεύουμε αυτό που αναφέρουν οι επιστημονικές έρευνες, ότι κάθε ευρώ που πηγαίνει στις κοινωνικές δαπάνες συμβάλει στην ανάπτυξη γιατί πολλαπλασιάζεται με ένα δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή κατά 1,03-1,68 ευρώ.

Στον προϋπολογισμό του 2019 οι δαπάνες θα αυξηθούν επιπλέον κατά 1,2 δις δηλαδή θα φτάσουμε στα 3. Επομένως μέσα σε τέσσερα χρόνια θα έχει τετραπλασιαστεί.

Και σας ρωτώ ευθέως, εσείς οι έτοιμοι να αλλάξετε την Ελλάδα τι προϋπολογίζετε για την κοινωνική προστασία το 2019 εσείς που επιθυμείτε να επιστρέψετε;

Τι θα κόψετε; Τα 760 εκατομμύρια του ΚΕΑ για 700.000 συμπολίτες μας; Τα 200 εκατομμύρια των σχολικών γευμάτων για 500.000 παιδιά; Τις 145.000 νέες θέσεις σε συνολικά 1.800 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς; Συνολικά 165.000 δωρεάν θέσεις για όλα τα παιδιά εργαζόμενων και άνεργων οικογενειών. Τα 260 εκατομμύρια επί πλέον των οικογενειακών επιδομάτων; Τα 600 εκατομμύρια για την επιδότηση ενοικίου και τραπεζικού δανείου πρώτης κατοικίας;

Ένα χρόνο τώρα τρομοκρατείτε την ελληνική οικογένεια ότι κόβονται τα οικογενειακά επιδόματα. Βγάζετε ηχηρούς λόγους για την υπογεννητικότητα, όταν ξέρετε ότι μετά το πόρισμα της Βουλής του 1993 όχι μόνο δεν κάνατε τίποτα, αλλά οι αριθμοί συνεχώς μειώνονται. Ποιος Έλληνας πολίτης αισθάνεται ασφαλής ότι το κράτος θα φροντίσει το παιδί του; Αυτό το κράτος φτιάχνουμε με δωρεάν ένταξη σε υφιστάμενους και νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με δωρεάν σχολικά γεύματα, με δωρεάν δημοτικά σχολεία, ΙΕΚ και ΤΕΙ και πανεπιστήμια, με δωρεάν υγεία- δημόσια υγεία- και δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Αυτά είναι τα δημόσια αγαθά που θα καταργήσετε εσείς «οι έτοιμοι να αλλάξετε την Ελλάδα».

Εμείς φέτος κάναμε μία κίνηση μεγάλης συμβολικής σημασίας, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, όλα τα χρήματα που εξοικονομήσαμε από κάθε υπουργείο –ευρώ το ευρώ- από αναλώσιμα, μετακινήσεις συνολικά 325 εκατομμύρια, τα δώσαμε αποκλειστικά για το παιδί, γιατί για την Αριστερά το παιδί είναι πάντα πρώτη προτεραιότητα.

Το Υπουργείο αύξησε κατά 260 εκατομμύρια το ποσό των οικογενειακών επιδομάτων, από τα 650 που ήταν στα 910 εκατομμύρια, αύξηση της τάξης του 40% και δημιούργησε 3 εισοδηματικές κατηγορίες με δίκαιο τρόπο:

Με τα 15 εκατομμύρια θα φτιάξουμε τώρα 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα ανοίξουμε φέτος 10.000 επιπλέον θέσεις. Από τις 70.000 θέσεις που παραλάβαμε το 2015, φέτος θα πάμε στις 120.000 δωρεάν θέσεις.

Με τα 40 εκατομμύρια, 130.000 παιδιά του δημοτικού, θα τρώνε καθημερινά ένα ζεστό σχολικό γεύμα- που εσείς οι πορφυρογέννητοι των κολεγίων, το λοιδορήσατε ως συσσίτιο.

Τέλος, με το νέο νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία, που θα ψηφίσουμε τον Ιανουάριο και ήταν σε ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι πρότινος, αλλάζουμε το τοπίο σε ένα θέμα που ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία, δημιουργεί προσωπικές τραγωδίες και αφήνει χιλιάδες παιδιά στα ιδρύματα, που είναι βλαπτικά για την ψυχική και νοητική τους υγεία και χιλιάδες γονείς χωρίς να μπορούν να αγκαλιάσουν ένα παιδί.

Με σαφήνεια, διαφάνεια, με ταχύτατες και έγκυρες διαδικασίες, ο νόμος θα βγάλει τα παιδιά από τα ιδρύματα και θα τους δώσει μία ζεστή αγκαλιά σε μία οικογένεια.

Εδώ και ένα χρόνο τρομοκρατείτε τον ευαίσθητο χώρο της αναπηρίας ότι θα κοπούν τα επιδόματα. Εμείς στο υπουργείο μαθαίνουμε από το αναπηρικό κίνημα. Υλοποιήσαμε τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που από το 2012 περιμένει τη θεσμική της κατοχύρωση. Γίνεται πολιτική του κράτους η αναπηρία ως κοινωνική κατάσταση. Από εδώ και ύστερα, δεν θα υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία που δεν θα κρίνεται ως προς τις επιπτώσεις της στα άτομα με αναπηρία.

  • Κατοχυρώσαμε την υποχρέωση του κράτους στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των αναπήρων στο φυσικό και το αστικό περιβάλλον, αλλά και στο ηλεκτρονικό και διοικητικό περιβάλλον.

  • Από το Φεβρουάριο του 2018, θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Αναπηρίας, που θα δώσει τέλος στις χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες για τα άτομα με αναπηρία. Κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος η διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε ΑμεΑ θα πραγματοποιείται μέσω του ΟΠΕΚΑ και των ΚΕ.Π.Α.

  • Δεν κόβουμε ούτε ένα ευρώ από κανένα επίδομα αναπηρίας.

  • Οι «έτοιμοι να αλλάξουν την Ελλάδα», που χρέωσαν τη χώρα και ταπείνωσαν το λαό.

  • Οι «έτοιμοι να αλλάξουν την Ελλάδα» που γιγάντωσαν τη φοροδιαφυγή, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά. Νομίζουν ότι βρίσκονται στον προθάλαμο της εξουσίας και ετοιμάζονται να την καταλάβουν.

Εμείς αντίθετα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε από τώρα την επόμενη μέρα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Για ένα κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα πάψει να είναι ιδρυματικό και επιδοματικό με πελατειακές σχέσεις, που θα αντιμετωπίζει τους ευάλωτους συμπολίτες μας με αξιοπρέπεια, ισονομία και δικαιοσύνη.

Τα ιδρύματα καταγράφονται για 1η φορά σε ενιαία πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ με όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις χορηγίες τους, τις θέσεις που έχουν, το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτουν, τους εθελοντές που χρησιμοποιούν. Από αυτή την καταγραφή θα υπάρξουν για 1η φορά κοινοί κανόνες και έλεγχος, για να ελέγξουμε τα όσα δραματικά ή διαφημιστικά η κοινωνία ακούει από τα δελτία ειδήσεων.

Για 1η φορά όμως δημιουργούμε στην Ελλάδα ένα κράτος κοινωνικής προστασίας, που αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες, όχι μόνο τις ευάλωτες κατηγορίες, με δύο νέους πυλώνες: Τον Εθνικό Μηχανισμό με τα 240 κέντρα κοινότητας και τον ΟΠΕΚΑ, το νέο ΟΓΑ.

Ο πρώτος πυλώνας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός. Το προνοιακό σύστημα ως τώρα διαθέτει δύο βασικούς βραχίονες, τα ιδρύματα και τα επιδόματα. Κρίθηκε επιτακτική επομένως η δημιουργία μίας δομής που να παρέχει ταυτόχρονα όλες τις πληροφορίες τις οποίες χρειάζεται ο πολίτης καθώς και τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται το κράτος με σκοπό να ελέγχει διαρκώς την αποτελεσματικότητά του, δηλαδή το αν οι πρακτικές που εφαρμόζονται είναι επιτυχημένες και σε ποιο βαθμό. Αυτός ο καινοτόμος θεσμός, είναι τα Κέντρα Κοινότητας τα οποία σήμερα είναι 186 και βαθμιαία θα φτάσουν τα 240 και στις 13 Περιφερειακές Ενότητες.

Τα Κέντρα Κοινότητας ουσιαστικά είναι η βάση του πρώτου πυλώνα με δισυπόστατη φύση και λειτουργία: Από τη μία είναι ένα «Front Desk» για τον πολίτη και από την άλλη ενημερώνεται ηλεκτρονικά σε καθημερινή βάση το υπουργείο. Ο πυλώνας αυτός έχει τριμερή δομή καθώς στη βάση του έχει τα Κέντρα Κοινότητας, στη μέση έχει 13 περιφερειακά παραρτήματα και στην κορυφή του βρίσκεται η νεοσύστατη διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης και Συνοχής στο υπουργείο Εργασίας, στη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας.

Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Σήμερα είναι έτοιμο το νέο οργανόγραμμα σύμφωνα με το οποίο ο παλιός ΟΓΑ θα μετονομαστεί σε ΟΠΕΚΑ και θα αναλάβει πλέον την απονομή όλων των προνοιακών παροχών, διαφάνεια, ισονομία και δικαιοσύνη, με τον ίδιο τα τρόπο που δίνουμε το ΚΕΑ και το κοινωνικό μέρισμα. Έτσι θα συμπεριλάβει και τα προνοιακά επιδόματα, με στόχο να αποδίδονται κάθε μήνα σε τακτή ημερομηνία. Πρόκειται για το πέρασμα της Δημόσιας Διοίκησης στη νέα, ψηφιακή εποχή με ωφελούμενους στα στρώματα που κυρίως ήταν αποκλεισμένα από αυτήν. Εμείς προχωράμε».


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)