to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:18 | 09.03.2020

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Τα ασυνόδευτα ανήλικα και τα σχολικά γεύματα χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση ως «σωσίβιο» για τα αδιέξοδά της

Το σχέδιο εγκλωβισμού των προσφύγων στα νησιά εντείνεται και δημιουργεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Μπροστά στο κίνδυνο να αποκαλυφθεί το αδιέξοδο, αφού η κυβέρνηση δεν τολμά να διεκδικήσει την μετεγκατάσταση των εγκλωβισμένων με όρους δίκαιης κατανομής, ανασύρει όπως κάθε φορά τα ασυνόδευτα ανήλικα. Το έκανε και πριν 3 μήνες, το κάνει και τώρα.


Με ένα καταιγισμό παραπλανητικών και αντιφατικών  εξαγγελιών προσπαθεί να κρύψει το έλλειμμα πολιτικής της  που έχει οδηγήσει την κατάσταση σε μια άνευ προηγουμένου κρίση.

Σήμερα ο κ. Μηταράκης μάς ανακοίνωσε την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους ανήλικους με στόχο να φτάσουν τις 2.000 ως το τέλος της άνοιξης και τις 4.000 ως το τέλος του χρόνου. Χθες μάθαμε, από ανακοίνωση της   κυβέρνησης της Γερμανίας,  ότι μια συμμαχία «εθελοντριών» χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να προχωρήσει στην αναδοχή ως και 1.500 ασυνόδευτων ανηλίκων οι οποίοι βρίσκονται σε ελληνικά νησιά,  αλλά αφορά παιδιά που ασθενούν, καθώς  και ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 14 ετών, στην πλειονότητά τους κορίτσια. Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι  ήδη αύξησαν τις θέσεις φιλοξενίας κατά 400.-  Πρόκειται ο για τις θέσεις που είχαμε – ως κυβέρνηση- ανακοινώσει στον αρμόδιο Επίτροπο κύριο Αβραμόπουλο  στις 22 Μαρτίου του 2019.

Η πραγματικότητα είναι η εξής:

Επί 8 μήνες η κυβέρνηση παλινωδεί, αλλάζει υπεύθυνους, κάνει σχέδια επί χάρτου και διαχειρίζεται επικοινωνιακά την σκληρή πραγματικότητα, που στην περίπτωση των ασυνόδευτων μεταφράζεται σε 1.800  εγκλωβισμένα παιδιά στα νησιά, όταν τον Ιούλιο του 2019 παρέλαβε 682 προς τακτοποίηση σε δομές  της ενδοχώρας. Δεν βρήκε ούτε μια λέξη για να καταδικάσει το κάψιμο του σχολείου τους στον Καρά Τεπέ, αλλά δεν διστάζει να αναφέρεται υποκριτικά σε «παιδικές ψυχές που επιβίωσαν από την αγριότητα ενός πολέμου και πρέπει να βρουν πραγματικό καταφύγιο στην αγκαλιά της χώρας μας».

Τα παιδιά είναι πριν  από όλα παιδιά, και χρήζουν προστασίας. Ο κ. Μητσοτάκης τα διαχωρίζει σε κάτω των 15  και άνω των 15 ετών, που τα εξομοιώνει με ενήλικες για να τα απελάσει. Κάτω των 15 όμως είναι μόλις το 9%, ενώ κορίτσια είναι μόλις το 7,5%.  Τι από τα δύο συμβαίνει; Εγκαταλείπει η ελληνική κυβέρνηση την πολιτική του διαχωρισμού ή κάνει εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα; Προτίθεται η Ευρώπη να φιλοξενήσει 1.500 ασυνόδευτα παιδιά, ή ακολουθεί την υποκριτική πολιτική Μητσοτάκη; Και τι νόημα έχει η εξαγγελία αναδοχής για τα μικρότερα παιδιά, όταν η εφαρμογή του σχετικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα καρκινοβατεί;

Αλλά και η κα Μιχαηλίδου, με το σημερινό της Δελτίο Τύπου για τα σχολικά γεύματα έσπασε τα όρια του κωμικού και τέτοιες δύσκολες μέρες μάς έκανε να γελάσουμε. Επαίρεται για την αύξηση του αριθμού των παιδιών που παίρνουν φέτος σχολικά γεύματα. Της θυμίζουμε ότι η απόφαση για τον αριθμό των σχολείων και των παιδιών ετοιμάσθηκε πλήρως από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και  μάλιστα ο σχετικός διαγωνισμός για τους προμηθευτές των γευμάτων δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου του 2019. Εμείς από το 2016 αυξάναμε κάθε χρόνο τον αριθμό των γευμάτων φθάνοντας το 2019-20 στα 185.000 και έχοντας αποφασίσει  το 2021-22 να τρώνε δωρεάν καθημερινά όλα τα παιδιά του δημοτικού σχολείου (600.000).

Κυρία  Μιχαηλίδου, το θέμα δεν είναι ότι τόσο η δαπάνη, όσο και ο αριθμός των σχολικών γευμάτων για φέτος σχεδιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και σήμερα, Μάρτιο μήνα, σε πάρα πολλά σχολεία δεν διανέμονται γεύματα. Πείτε μας αλήθεια, τα 1425 παιδιά στα 15 σχολεία της Λέσβου, παίρνουν γεύματα;

Αλλά, βέβαια,  η αναφορά στα σχολικά γεύματα την ίδια μέρα με τις ανακοινώσεις του κ. Μηταράκη για τα ασυνόδευτα ανήλικα, δείχνει ακριβώς πόσο η κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα παιδιά, ποντάροντας στη δεδομένη ευαισθησία της ελληνικής κοινωνίας γι αυτά, για να δημιουργήσει επικοινωνιακό αντίβαρο στην κοινή γνώμη και να μειώσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις καταστροφικές της πολιτικές στο προσφυγικό και την οικονομία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)