to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:54 | 13.04.2020

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Σπεύδει εκ των υστέρων η κυβέρνηση στους οικισμούς Ρομά, στα ιδρύματα και στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων (βίντεο)

«Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, καλούμε την κυβέρνηση να προνοήσει για τα ιδρύματα αντί να περιμένει να σπεύσει εκ των υστέρων»


Η κυβέρνηση σπεύδει εκ των υστέρων στους οικισμούς Ρομά, στα ιδρύματα με ηλικιωμένους και στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων με απρόβλεπτες συνέπειες δήλωσε η αναπληρώτρια.τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Kontra και σχολιάζοντας την τοποθέτηση του δημοσιογράφου για μαζική έξοδο πολιτών την Κυριακή στο Φλοίσβο, η Θ. Φωτίου απάντησε:

«Πρώτα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό για την ωριμότητα και την κοινωνική ευθύνη που επέδειξε και να του θυμίσουμε  ότι οι υπαίθριοι ιδιωτικοί χώροι, βεράντες ταράτσες, κήποι, πυλωτές, μας προσφέρουν τώρα περισσότερες ευκαιρίες να μιλήσουμε με τους γείτονες και να μην είμαστε μόνοι».

Για το θέμα των κρουσμάτων σε οικισμούς Ρομά η Θ. Φωτίου απάντησε ότι η πολιτική της κυβέρνησης να σπεύδει εκ των υστέρων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εξέλιξη της πανδημίας. «Σε πολλούς από τους 354 οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες. Οι 76 καταυλισμοί, από καλύβες και παραπήγματα στερούνται όλες τις βασικές υποδομές, τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και αποχέτευση. Καλούμε την κυβέρνηση:

• Να κάνει τώρα δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλους τους οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά με κινητές μονάδες υγειονομικής φροντίδας που θα περιοδεύουν προκειμένου να ενημερώνουν, να απολυμαίνουν τους χώρους, να κάνουν διαγνωστικά τεστ και να φροντίζουν για τη θεραπεία ή νοσηλεία των κρουσμάτων.

• Να ενισχύσει με ειδικό επίδομα τους Ρομά όπου κλείνει τις λαϊκές αγορές και σταματά το λιανεμπόριο.

Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις αλλά δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντί του. Είναι σήμερα η στιγμή να καταπολεμήσουμε τις ρατσιστικές αντιλήψεις, τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις που βιώνουν οι Έλληνες Ρομά χρόνια τώρα και να προσπαθήσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη να ξεπεράσουμε την πανδημία».

Με αφορμή τον εντοπισμό κρούσματος σε γηροκομείο στη Ν. Μάκρη, η Θ. Φωτίου είπε: «Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, καλούμε την κυβέρνηση να προνοήσει για τα ιδρύματα αντί να περιμένει να σπεύσει εκ των υστέρων όπως έκανε στο γηροκομείο της Ν. Μάκρης. Εδώ κι ένα μήνα επαναλαμβάνουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

• να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στα δημόσια προνοιακά ιδρύματα, να γίνουν άλλες 500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να επαναπροσληφθούν οι πρόσφατα αποπεμφθέντες εργαζόμενοι των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και νέων επιστημόνων που έχουν εμπειρία στα συγκεκριμένα ιδρύματα και μπορούν να είναι άμεσα χρήσιμοι

• να χορηγηθεί στους εργαζόμενους των ιδρυμάτων το ειδικό επίδομα 800 € που δίνεται στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε αναγνώριση της υπεράνθρωπης προσπάθειας που καταβάλλουν

• να γίνουν διαγνωστικά τεστ σε όλους, εργαζόμενους και ωφελούμενους, όλων των ιδρυμάτων,  δημόσιων προνοιακών, και ιδιωτικών κοινωφελούς, αλλά και κερδοσκοπικού σκοπού.

• Να γίνονται καθημερινά έλεγχοι της καλής λειτουργίας των ιδρυμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών κάθε μορφής, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας».

Όσον αφορά τον μεγάλο κίνδυνο ραγδαίας φτωχοποίησης του ελληνικού λαού η Θ. Φωτίου είπε ότι: «Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε ένα οριζόντιο επίδομα και όχι κάλυψη ποσοστού του μισθού από 75%-100% όπως έκαναν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Το επίδομα αυτό, ίδιο για όλους, δεν παίρνει υπόψη, ούτε τα άτομα του νοικοκυριού που ζουν από κάθε μισθό, ούτε και το ύψος του μισθού που υποτίθεται ότι αναπληρώνει. Αφήνει όμως ακάλυπτους  και όλους όσους «βρίσκονται κάτω από τα ραντάρ»: Μακροχρόνια άνεργους, πρόσφατους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις για επίδομα ανεργίας, εργαζόμενους με μπλοκάκι, με εργόσημο, με  ημερήσιες συμβάσεις, εποχικούς.  Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ «μένουμε όρθιοι», με κόστος πάνω από 2 δις, στοχεύουν ακριβώς σε αυτό το μεγάλο κομμάτι των «αόρατων» πολιτών  που εμείς εκτιμούμε ότι ανέρχεται σε τρεισήμισι εκατομμύρια. Πρέπει να εφαρμοστούν εμπροσθοβαρή μέτρα για να μην έχουμε ραγδαία φτωχοποίησή τους όπως είχε συμβεί στα χρόνια της κρίσης πριν το 2015, όταν ένας στους 5 από τη μεσαία τάξη είχε περάσει στη φτώχεια. Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να αυξηθεί το χρέος ούτε κατά ένα ευρώ αν αξιοποιήσουμε το απόθεμα των 20 από τα 37 δις που εξασφαλίσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Προτείνουμε λοιπόν Ειδικό Επίδομα Αλληλεγγύης ύψους 1,5 δις για όλον αυτό τον πληθυσμό και επιπλέον μέτρα 600 εκ που αφορούν:

• αύξηση κατά 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρ. ΚΕΑ) ώστε να παίρνει 300 ευρώ καθαρά το μεμονωμένο άτομο και αναλογικά στα νοικοκυριά με περισσότερα μέλη, και να ωφεληθούν 700.000 άτομα αντί των 450.000 σήμερα.

• αύξηση κατά 50% στα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα

• άμεση χορήγηση των επιδομάτων στους 15.000 ανάπηρους που έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους στον ΟΠΕΚΑ αλλά δεν μπορούν να κριθούν από τα ΚΕΠΑ γιατί δεν λειτουργούν.

• αύξηση 50% στο επίδομα των ανασφάλιστων υπερήλικων»

Τέλος, ζητούμε να υπάρξει οικονομική μέριμνα για τους ανασφάλιστους που νοσούν και για τις οικογένειες των θυμάτων του κορωνοϊού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)