to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 11.05.2017

Κοινωνία

Θ. Φωτίου: Προχωρά η διασύνδεση ΚΕΑ-ΤΕΒΑ - Σε 10 μέρες ανοίγουν οι αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Στη διασύνδεση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) με υπηρεσίες και μέτρα, όπως η διανομή τροφίμων μέσω ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), επικεντρώνει την προνοιακή του πολιτική το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Eντός των επόμενων 10 ημερών θα «ανοίξουν» οι αιτήσεις μέσω ΕΕΤΑΑ ώστε «μέσα στον Ιούνιο να έχει ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι δικαιούχοι


Στη διασύνδεση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) με υπηρεσίες και μέτρα, όπως η διανομή τροφίμων μέσω ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), επικεντρώνει την προνοιακή του πολιτική το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κάθε δικαιούχος του επιδόματος ΚΕΑ μπορεί να εισέρχεται στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα και με ένα «κλικ» να διασυνδέεται με το ΤΕΒΑ, δήλωσε η αρμόδια αν. Υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm». «Το επίδομα αυτό καθεαυτό θεωρούμε ότι είναι αρκετά χαμηλό, τουλάχιστον εάν κάποιος είναι μόνος, δεν έχει οικογένεια. Γι’ αυτό ακριβώς η προσοχή μας στρέφεται στη διασύνδεσή του με τον δεύτερο πυλώνα, τις υπηρεσίες», εξήγησε, σημειώνοντας ότι οι δικαιούχοι του ΚΕΑ ανέρχονται σήμερα σε περίπου 500.000 άτομα.

Σε ό,τι αφορά το ΤΕΒΑ η κ.Φωτίου διευκρίνισε ότι από τα 330 εκατ. ευρώ, που έχουν διασφαλιστεί συνολικά μέχρι το 2020, το 2015 έγιναν προμήθειες 26 εκατ. ευρώ, οι οποίες μοιράστηκαν σε 57 κοινωνικές συμπράξεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ μέσω του σχετικού διαγωνισμού προμηθειών που έγινε εντάχθηκαν για πρώτη φορά στα προϊόντα που μοιράζουν τα κοινωνικά παντοπωλεία και οι κατηγορίες λαχανικών και κρέατος.

«Αυτή τη στιγμή οι Δήμοι έχουν ήδη στα χέρια τους -από το 2015- τις αναλογίες των χρηματικών ποσών που έπρεπε να προκηρύξουν και από ό,τι μαθαίνω ορισμένοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία των προμηθειών κι έχουν προχωρήσει σε διανομές προς τους ωφελούμενους, κάποιοι μέσα στο μήνα ολοκληρώνουν τη διαδικασία και προχωρουν στις διανομες και κάποιοι έχουν καθυστερήσει».

Ερωτηθείσα εάν προβλέπεται η διασύνδεση του ΤΕΒΑ με παροχές και μέτρα όπως το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι ναι μεν από το υπουργείο μεταφέρεται απευθείας στη ΔΕΗ το ηλεκτρονικό αρχείο με τα σχετικά δεδομένα, από τα οποία προκύπτει αν κάποιος είναι δικαιούχος του κοινωνικού τιμολογίου, ωστόσο και ο ίδιος ο αιτών θα πρέπει προβεί στις σχετικές ενέργειες για την ένταξή του στο μέτρο.

Σε ό,τι αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς η αν. Υπουργός γνωστοποίησε ότι εντός των επόμενων 10 ημερών θα «ανοίξουν» οι αιτήσεις μέσω ΕΕΤΑΑ ώστε «μέσα στον Ιούνιο να έχει ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι δικαιούχοι και οι γονείς μέχρι τον Σεπτέμβριο με την ησυχία τους να βρουν τον παιδικό σταθμό που θα πάνε το παιδί τους».

«Πάμε για 100.000 παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που είχαμε ποτέ στην Ελλάδα. Παραλάβαμε έναν αριθμό 80.000 παιδιών, πήγαμε πέρυσι στις 90.000», σημείωσε , εκτιμώντας πως «το 2017-2018 με τις προβλέψεις των αντιμέτρων θα υπάρξει αύξηση του αριθμού κατά 45.000 παιδιά και θα υπερκαλυφθεί για το 2019 η ζήτηση που υπήρξε πέρυσι, που ήταν 120.000 παιδιά». «Όλα τα παιδιά που έχουν την προϋποθέσεις για να πάρουν voucher θα μπουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας πως το 2019 1.800 νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ιδρυθούν με χρηματοδότηση από το κράτος, ύψους 40.000-50.000 ευρώ για κάθε νέα εγκατάσταση. «Σήμερα λειτουργούν 2.800 και θα ιδρύσουμε 1.800 καινούριους μέσα στο 2019», είπε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα σημείωσε ότι “το 2019 σκοπεύουμε να ομογενοποιήσουμε τα επιδόματα, δίνοντας επιπλέον 260 εκατ. ευρώ”, ενώ για τις οικογένειες με πάνω από δύο παιδιά είπε πως “κανείς δε θα θιγεί, αντιθέτως θα αυξηθεί το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί ” .

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)