to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 24.01.2022

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Πότε επιτέλους οι νεκροί από πυρκαγιές και αναθυμιάσεις θα γίνουν ορατοί για τον κ. Μητσοτάκη;

Ο Πρωθυπουργός κωφεύει στις εκκλήσεις μας. Εμείς όμως δεν μπορούμε να συνηθίσουμε στις ειδήσεις για νεκρούς από πυρκαγιές και αναθυμιάσεις, όπως δεν θα εθιστούμε στις εκατοντάδες θανάτους την εβδομάδα από κορωνοϊό, επειδή ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ


Δήλωση Θ. Φωτίου, Βουλευτή Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Σήμερα, άλλη μια γυναίκα χάθηκε από πυρκαγιά  στο σπίτι της τα ξημερώματα. Μέσα στο 2021 είχαμε 82 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, 20 περισσότερους από το 2020, που πέθαναν από πυρκαγιές και αναθυμιάσεις στα σπίτια τους προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν με άτυπες μορφές θέρμανσης και φωτισμού (κεριά, μαγκάλια, σόμπες αερίου κλπ) την έλλειψη θέρμανσης και το κομμένο ηλεκτρικό. Από αυτούς, οι 19 έχασαν τη ζωή τους μέσα στον Δεκέμβριο. Τόσο μεγάλο αριθμό νεκρών από τέτοιες αιτίες δεν είχαμε ούτε την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης, πριν το 2015.

Πρόκειται για όλους αυτούς τους «αόρατους» ανθρώπους που στη διάρκεια της πανδημίας ήδη αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα,  αλλά σήμερα, οι δυσθεώρητες αυξήσεις στην ενέργεια και η καλπάζουσα άνοδος των τιμών βασικών ειδών διαβίωσης έχουν φέρει σε απόγνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από την αρχή της πανδημικής κρίσης, είχε προτείνει με τροπολογία, που την επανέφερε τρεις φορές στη Βουλή, σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων για τους ευάλωτους. Σήμερα, οι προτάσεις αυτές μετατρέπονται σε θέμα ζωής ή θανάτου. Καλούμε άλλη μια φορά τον κ. Μητσοτάκη, έστω και τώρα, να εφαρμόσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα έως 300 kwh/μήνα, να επανασυνδέσει άμεσα δωρεάν όλες τις κομμένες παροχές, παρέχοντας τη δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών με ευνοϊκούς όρους και περίοδο χάριτος. Επιπλέον τον καλούμε, σήμερα που οι δαπάνες διαβίωσης έχουν εκτιναχθεί, να δώσει προπληρωμένη από το κράτος κάρτα αλληλεγγύης στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για αγορές τροφίμων και βασικών ειδών από τα κοινά εμπορικά καταστήματα.

Ο Πρωθυπουργός κωφεύει στις εκκλήσεις μας. Εμείς όμως δεν μπορούμε να συνηθίσουμε στις ειδήσεις για νεκρούς από πυρκαγιές και αναθυμιάσεις, όπως δεν θα εθιστούμε στις εκατοντάδες θανάτους την εβδομάδα από κορωνοϊό, επειδή ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ για να σώσει ανθρώπινες ζωές.  Αντ’ αυτού, κάνει επικοινωνιακές επισκέψεις στους άστεγους του Πειραιά τη στιγμή που επί δυόμισι χρόνια τώρα έχει παγώσει τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ για τους αστέγους, όπως την online καταγραφή των αστέγων με ειδική εφαρμογή στα κινητά των  street workers και άμεση παραπομπή τους σε ξενώνες και υπνωτήρια με κενές θέσεις.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι συχνά οι επικοινωνιακές επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη, όπως η εμφάνισή του προεκλογικά στο ΚΕΘΕΑ, καταλήγουν σε επιδείνωση των όρων παροχής φροντίδας στους ευάλωτους, όπως συνέβη με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, κάτι που, ευτυχώς φαίνεται να ανατρέπεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)