to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:32 | 10.10.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Θ. Φωτίου: «Πάρκο ΑμεΑ για όλους» στο πρώην ορφανοτροφείο στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης

Πρότυπο πάρκο για Άτομα με Αναπηρίες για όλα τα Βαλκάνια χαρακτήρισε το πάρκο που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο οικόπεδο του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην περιοχή της Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4, και τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου.


Πρόκειται για ένα οικόπεδο που ανήκει στην Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, του υπουργείου Εργασίας, χώρος τον οποίο διεκδικούσε εδώ και χρόνια ο δήμος της Θεσσαλονίκης. Μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον δήμο, για να υπάρξει μια σύμπραξη για τη δημιουργία πάρκου ΑμεΑ ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση του έργου αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης θα εκπονήσει την μελέτη εφαρμογής και τις απαραίτητες άδειες που απαιτούνται, ενώ θα έχει και την ευθύνη της επίβλεψης του χώρου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συμφωνίας το πάρκο θα αποδοθεί για χρήση στον δήμο για μια μεγάλη περίοδο, ενώ όπως τόνισε η αρμόδια υπουργός, ο χώρος θα εξακολουθήσει να αποτελεί δημόσια περιουσία.

Όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, πρόκειται για μια πρόταση που δούλευε το υπουργείο για πολύ καιρό, μια ώριμη σκέψη και μελέτη, η οποία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό για πάρα πολλούς λόγους. Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε το γεγονός ότι το οικόπεδο, έκτασης 2,8 στρεμμάτων, βρίσκεται στην «καρδιά» της Άνω Τούμπας, δηλαδή σε έναν εξαιρετικά επιβαρημένο και πυκνοκατοικημένο ιστό, «επομένως θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει δημόσιος ανοιχτός χώρος, να μη χτιστεί εκεί τίποτα, γιατί το έχει ανάγκη η περιοχή». Παράλληλα, «το πιο σημαντικό είναι ότι τυχαίνει αυτό το οικόπεδο να είναι στο κέντρο πολλών λειτουργιών της πόλης, οι οποίες συνάδουν, συνεργούν και πολλαπλασιάζουν την δύναμη του».

Η μελέτη σκοπιμότητας του έργου είναι έτοιμη, και μετά την επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στο πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης, προχωράει η διαδικασία για την σύνταξη της μελέτης εφαρμογής.

Το χρηματικό ποσό για την υλοποίηση του έργου θα είναι πολύ μικρό, ενώ ο δήμος θα έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την υλοποίηση και λειτουργία του έργου, γι’ αυτό και διάθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μια καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Εκτίμηση και δέσμευση της κ. Φωτίου είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη και η μελέτη εφαρμογής.

«Θα χρηματοδοτήσουμε εμείς όλο το έργο, και την μελέτη αλλά και την υλοποίηση. Η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα γρήγορα» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ ανακοίνωσε πως βασική ιδέα και τίτλος του έργου είναι ένα «πάρκο ΑμεΑ για όλους».

«Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται ανάμεσα σε ένα δίκτυο χώρων και υποδομών που έχουν σχέση με τα παιδιά, κοντά σε σχολικές μονάδες, και μπορεί να αποτελέσει έναν τόπο διαδρομών. Βρίσκεται σε καλή σχέση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, γιατί πέρα από το ότι θα «δουλέψει» ως ανάσα και σαν πόλος της περιοχής, θα «δουλέψει» και ως ένα υπερτοπικό παράδειγμα, γιατί θα είναι το μοναδικό τέτοιου είδους πάρκο στα Βαλκάνια» δήλωσε η Θ. Φωτίου.

«Αυτό σημαίνει ότι υλοποιούμε στο χώρο το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε πρόσφατα, της επικύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αναπήρων του ΟΗΕ, που βασική αρχή της επικύρωσης είναι η προσβασιμότητα των ΑμεΑ παντού. Το υλοποιούμε, και γίνεται ανάποδα, δε γίνεται δηλαδή ένας χώρος που έχουμε κάπου μέριμνα για τα ΑμεΑ, αλλά γίνεται ένας χώρος για τα παιδιά ΑμεΑ και τους γονείς τους, αλλά και για όλο τον λαό της Τούμπας» συνέχισε η αρμόδια υπουργός, τονίζοντας ότι στον χώρο «θα υπάρχουν ειδικοί εξοπλισμοί, και πιστεύουμε ότι θα είναι ένα στολίδι για την Τούμπα αλλά και ένα παράδειγμα για την πόλη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)