to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:03 | 06.05.2022

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Ομολόγησαν την αφαίμαξη των νοικοκυριών, αναποτελεσματικά τα μέτρα

Για «εξαγγελίες-ομολογία του κ. Μητσοτάκη της αφαίμαξης και καταστροφής των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ χρηματοδοτεί την αισχροκέρδεια από τα χρήματα των φορολογουμένων» έκανε λόγο η Θ. Φωτίου σε ραδιοφωνική της συνέντευξη


Σε συνέντευξη της στη Ραδιοφωνική Λέσχη Τρικάλων 97,6 και την δημοσιογράφο Ευαγγελία Σωτηρίου, η κ. Θεανώ Φωτίου, βουλευτή Νότιου Τομέα Αθήνας και αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε:

Πρέπει να δούμε ποια μεγάλα ζητήματα μας έφεραν εδώ και εννέα μήνες στη λεηλασία των ελληνικών νοικοκυριών και την καταστροφή τους. Έπρεπε να φτάσουμε στην ύστατη στιγμή της πλήρους καταστροφής ώστε να αποδεχτεί η κυβέρνηση, χωρίς βέβαια να το ομολογεί, ότι έκανε μεγάλα λάθη όλη αυτή την περίοδο και να προσπαθεί να αναπληρώσει ένα μέρος της καταστροφής των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Αναφέρομαι στα έως 600 ευρώ ανά νοικοκυριό με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ το χρόνο και αφού αφαιρεθούν όσα τους έχουν ήδη δοθεί. Επομένως, κανείς δε θα πάρει στην πραγματικότητα 600 ευρώ.

Γιατί φτάσαμε λοιπόν εδώ; Υπάρχουν τρεις αιτίες. 1. Η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής που εφαρμόστηκε στις 5 Αυγούστου του 2021. Την οποία μάλιστα εμείς με τροπολογία ζητάμε να μην πληρώνεται όσο δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση και φυσικά να μην κόβεται το ρεύμα. 2. Η εξάρτηση τιμής ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά από την τιμή του φυσικού αερίου, το λεγόμενο πλαφόν που δεν μπήκε και το οποίο έβαλαν η Ισπανία και η Πορτογαλία. 3. Τα κέρδη των ολιγαρχών που παράγουν αλλά κι εκείνων που μεταπωλούν το ρεύμα. Για να δούμε εάν θα τα φορολογήσει, τι θα πει η ΡΑΕ και πώς θα γίνουν οι έλεγχοι.

Αυτά τα τρία μεγάλα θέματα δεν τα άγγιξε εννέα μήνες η κυβέρνηση με αποτέλεσμα να βρεθούμε σε μια κατάσταση κυλιόμενων χρεών, υπερχρέωσης των νοικοκυριών, διακοπών ρεύματος που έφτασαν τις 240.00 μέσα σε τέσσερις μήνες. Και μας είπε ο κ Οικονόμου ότι είναι τζαμπατζής ο ελληνικός λαός.

Επί ΣΥΡΙΖΑ ο ελληνικός λαός δεν πλήρωσε ένα ευρώ παραπάνω στο ρεύμα, αλλά πήρε μείωση εξαιτίας της μείωσης του ΦΠΑ που κάναμε. Κρατήσαμε τη ΔΕΗ δημόσια και ο μεγάλος μέτοχος ρύθμισε τις τιμές και φρόντιζε να μην κερδοσκοπούν οι εταιρείες. Ενώ τώρα ο μέτοχος πληρώνει τα γαλάζια Golen boys με μυθικές απολαβές και έδωσαν και στον εαυτό τους bonus 16 εκατομμύρια μετοχές.

Ακούστε τη συνέντευξη

Προφανώς αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται σε εκλογικό πανικό. Κάθε μέρα που περνάει καταρρέει και επιχειρεί να πάρει κάποια μέτρα. Αλλά είναι χρήματα των πολιτών γιατί δεν ρυθμίζει τα τρία μεγάλα θέματα. Προφανώς τα μεσαία στρώματα και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κατάλαβαν τι εννοούσε ο Μητσοτάκης ότι αυτός θα τους ενισχύσει ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους κατaβαράθρωσε. Εμείς παραλάβαμε 800.00 ανθρώπους από τα μεσαία στρώματα να έχουν μετακομίσει στα φτωχά, δηλαδή 1 στους 5. Όταν παραδώσαμε την κυβέρνηση, 600.000 από αυτούς είχαν επιστρέψει στα μεσαία στρώματα.

Υπάρχει ένα δίπολο που απειλεί τον ελληνικό λαό, η ενεργειακή κρίση για την οποία η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει μέτρα επί της ουσίας γιατί πίσω από αυτή βρίσκονται οι κεντρικοί ολιγάρχες που την έφεραν στην κυβέρνηση και η στεγαστική κρίση στην οποία βρίσκεται το 50% του ελληνικού λαού.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το airbnb και οι νέες τιμές των ακινήτων. Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του airbnb είναι υπόλογη για τη φούσκα των ακινήτων που δημιουργείται δηλαδή υπερτιμημένα ενοίκια αλλά και αγορά ακινήτων. Το πρόβλημα δεν είναι ένας ιδιοκτήτης που διαθέτει 3-4 ακίνητα για airbnb αλλά οι πολυεθνικές εταιρείες στις οποίες πρέπει να μπει περιορισμός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την πρόταση μας για Τράπεζα Στέγης, δηλαδή να αποκτήσει το κράτος ένα απόθεμα κτιριακό με την εγγύηση του κράτους ότι οι πολίτες που θα διαθέσουν τα ακίνητα τους για αυτό τον σκοπό θα λαμβάνουν το ενοίκιο για 12 μήνες, και ακόμα ενεργειακή αναβάθμιση, φορολογικά κίνητρα, απαλλαγή ΕΝΦΙΑ. Εφαρμόζεται ήδη στη Βαρκελώνη με τεράστια επιτυχία. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να προσφέρει στους πολίτες οικονομικά προσιτή κατοικία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)