to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:23 | 23.05.2022

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Οι πολιτικές της ΝΔ απευθύνονται στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα

«Για τους υπόλοιπους αρκούν οι επικοινωνιακές φούσκες»


Η δήλωση της Θ. Φωτίου, βουλευτή Β3 Τομέα Αθήνας και αναπληρώτριας Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για τις δηλώσεις Μητσοτάκη σε σχέση με τη στεγαστική κρίση:

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με μια ομάδα από φοιτητές και νεαρούς εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίοι συμμετέχουν στο 12ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας. Αφού επανέλαβε τις ανεδαφικές κοινοτοπίες περί «δημιουργίας καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας» και «δημόσιας εκπαίδευσης ως κοινωνικού ανελκυστήρα», την στιγμή που είναι σε εξέλιξη η πρωτοφανής συντονισμένη επίθεση της κυβέρνησής του προς την νεολαία, τον κόσμο της εργασίας και τη δημόσια εκπαίδευση, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της στέγης.

Επί τρία χρόνια ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί την έκρηξη του στεγαστικού προβλήματος ως θεατής, περιμένοντας να το λύσει -και αυτό- η αγορά. Τώρα, με τις εκλογές να πλησιάζουν και τη δυσαρέσκεια να εκτοξεύεται «βλέπει ότι υπάρχει μεγάλη πίεση πια στα ενοίκια κι αν κάποιος δεν έχει το δικό του σπίτι ζορίζεται πολύ». Δε «βλέπει» ότι ακόμα και αυτός που έχει ιδιόκτητη στέγη ζορίζεται από τα δάνεια που έχουν συσσωρευθεί και συνεχώς κοκκινίζουν, από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Αλλά για αυτούς επιφυλάσσει τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών μέσω του πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε, γιατί τα 4/5 του πλούτου των ελλήνων είναι η κατοικία τους. Δε βλέπει τη φούσκα των ακινήτων που επιτείνεται από την πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ακόμα και σε λαϊκές γειτονιές, και την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του airbnb.

«Τον απασχολεί», και η κυβέρνησή του «θα είναι πολύ τολμηρή στις πολιτικές που αφορούν τη στέγη». Γι αυτό ανέσυρε από το συρτάρι 7 παρωχημένα και αναποτελεσματικά μέτρα, που γρήγορα τα απέσυρε.

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης «μελετά» συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη φοιτητικών εστιών με ενοίκιο και νέων κατοικιών με αντιπαροχή. Δηλαδή ανατρέπει το καθεστώς της δωρεάν φοιτητικής στέγης για τις οικογένειες που πληρούν τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Σε μία χώρα με μεγάλο στεγαστικό απόθεμα, προτείνει τόσο για τους φοιτητές όσο και για τα νοικοκυριά τη δημιουργία μέσω ΣΔΙΤ νέων κατοικιών με αντιπαροχή. Εξασφαλίζει έτσι δουλειές για τους μεγαλοεργολάβους, δημιουργώντας νέο πεδίο κερδοφορίας και μεταθέτοντας την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος στο μέλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, ήδη εξήγγειλε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, που συνίσταται στο ότι ένα στα δύο νοικοκυριά της χώρας πληρώνει πάνω από το 40% των εισοδημάτων του σε έξοδα στέγης, όταν ο ευρωπαϊκός ΜΟ είναι 9,2%. Υπενθυμίζουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα είναι 74%, από τα υψηλότερα της Ευρώπης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα άμεσης απόδοσης:

1. Για νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 24-40 ετών επιδότηση ενοικίου από 140€ το μήνα το 1ο άτομο έως 350€ το μήνα για ζευγάρι με 2 παιδιά για εισοδήματα από 10.000€ το άτομο μέχρι 25.000€ για ζευγάρι με 2 παιδιά.

2. Μέτρα για την αντιμετώπιση της φούσκας ακινήτων (υπερτιμημένα ενοίκια και αγορά) με έλεγχο του airbnb και της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας του από ξένα κεφάλαια και δημιουργία Τράπεζας Στέγης, που θα περιλαμβάνει χιλιάδες ακίνητα. Οι ιδιώτες θα λάβουν ένα πακέτο κινήτρων, φορολογικά (απαλλαγή ΕΝΦΙΑ), ενεργειακή αναβάθμιση, 12 σίγουρα ενοίκια κάθε χρόνο, επιστροφή του ακινήτου στην κατάσταση που ήταν, ώστε να τα διαθέσουν στο κράτος το οποίο θα τα παρέχει σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες της αγοράς, με κοινωνικά κριτήρια. Είδαμε ότι το πείραμα αυτό πέτυχε στη Βαρκελώνη αλλά και στη χώρα μας με το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ».

3. Κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα για να μην γίνει αναδιανομή του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών, με προστασία της πρώτης κατοικίας και διαγραφή μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους.

Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας απευθύνονται στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Για τους υπόλοιπους αρκούν οι επικοινωνιακές φούσκες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)