to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:57 | 17.09.2020

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Οι νέοι να μην αφήσουν την κυβέρνηση να τους χρεώσει το κόστος της δικής της αποτυχίας

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει το μήνυμα για το τι επιδιώκει...», σχολιάζει αρχικά η αναπ. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία μίλησε στο «Κόκκινο».


​Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει το μήνυμα για το τι επιδιώκει, δήλωσε στη συνέντευξή της στο «Κόκκινο» η Θεανώ Φωτίού, αναφερόμενη στο δόγμα της φθηνότερης εργασίας και της κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων δεκαετιών. «Αυτό καταλήγει σε μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών που εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε στο ελάχιστο, όπως έκαναν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε σπιράλ ύφεσης», συμπεραίνει η αναπ. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μάλιστα, η Θεανώ Φωτίου παρότρυνε τους νέους να μην αφήσουν τον φόβο να τους κυριεύσει, ούτε όμως και την κυβέρνηση «να τους χρεώσει το κόστος της δικής της αποτυχίας στην αντιμετώπιση του ανοίγματος των σχολείων».

Εδώ, το ηχητικό της συνέντευξης:

Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο κόκκινο» της Θεσσαλονίκης η Θ. Φωτίου τόνισε τα εξής:

Ερωτηθείσα για το άνοιγμα των σχολείων απάντησε ότι η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία με λάθος τρόπο, στέλνοντας στους γονείς, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς ένα λάθος μήνυμα για επιστροφή στην κανονικότητα. Όχι μόνο δεν φρόντισε να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη αλλά, εν μέσω κορωνοϊού, νομοθέτησε την αύξηση του ανώτατου επιτρεπόμενου αριθμού μαθητών ανά τάξη.

Ενώ μπορούσε να ξοδέψει 180 εκ. € για επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών, αφού λόγω πανδημίας δεν έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, φέτος προσέλαβε 20.000 λιγότερους αναπληρωτές από πέρυσι. Μπορούσε να δώσει σχολικά γεύματα σε 400.000 παιδιά, αφού συμβουλεύει τους γονείς να στείλουν τα παιδιά στο ολοήμερο σχολείο, αλλά δίνει απλώς τα γεύματα που δεν είχε δώσει την άνοιξη λόγω της καραντίνας. Απέκλεισε από τα vouchers για ΚΔΑΠ 65.000 παιδιά με πλήρεις φακέλους.

Η κυβέρνηση επιβάλει διαιρετικές τομές στην ελληνική κοινωνία, θεωρώντας ότι αυτό  εξυπηρετεί τα νεοφιλελεύθερα σχέδιά της.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις δικές της αστοχίες στα σχολεία και να τις χρεώσει στους νέους και την ατομική τους ευθύνη. Οι νέοι δεν θα πρέπει να αφήσουν το φόβο να τους κυριεύσει, ούτε όμως και την κυβέρνηση να τους χρεώσει το κόστος της δικής της αποτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε ερώτηση για τα εργασιακά η βουλευτής απάντησε ότι με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση επαναφέρει έναν εργασιακό μεσαίωνα. Έδωσε στους εργοδότες το δικαίωμα μόνοι τους να επεκτείνουν τις υπερωρίες των εργαζομένων τους, καθιέρωσε τις απλήρωτες υπερωρίες και μείωσε το δώρο Χριστουγέννων αποσυνδέοντάς το από τις κανονικές απολαβές των εργαζομένων. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει το μήνυμα για το τι επιδιώκει: φθηνότερη εργασία και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων δεκαετιών. Αυτό καταλήγει σε μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών που εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε στο ελάχιστο, όπως έκαναν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε σπιράλ ύφεσης.

Υπάρχει προοπτική και σχέδιο για να βγούμε από την ύφεση, την ανεργία και τη φτωχοποίηση με το Σχέδιο που θα αναπτύξει ο Α. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης εμπαίζει τους συνταξιούχους διότι δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ για τις μειώσεις που είχαν υποστεί με το Νόμο Βρούτση-Κουτρουμάνη το 2012 και δίνει μόνον 1,4 δις αντί για τα 3,9 δις  που αντιστοιχούν στην απόφαση του ΣτΕ. Όλα τα «ευνοϊκά» μέτρα που ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ευνοούν τα μεγάλα εισοδήματα, και όχι τα χαμηλά.

Τέλος, με αφορμή τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη με φορείς των μικρομεσαίων  επιχειρήσεων, η Αναπλ. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική αλληλεγγύη τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 95% της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, πήραν ως ενίσχυση μόνον την επιστρεπτέα προκαταβολή, τελείως αναντίστοιχη με τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους, με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή να έχουν ήδη χαθεί 200.000 θέσεις εργασίας και  1 στις 3 επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με λουκέτο. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δοθούν στις ΜΜΕ 3,0 δις μη επιστρεπτέας  ενίσχυσης. Η κυβέρνηση όμως έχει κάνει τη συνειδητή επιλογή να  ευνοεί μόνον τα μεγάλα συμφέροντα που την έφεραν και τη διατηρούν στην εξουσία, και μάλιστα με μείωση των μισθών που αποδεδειγμένα οδηγεί σε σπιράλ ύφεσης.

Η κυβέρνηση επιβάλει διαιρετικές τομές στην ελληνική κοινωνία, θεωρώντας ότι αυτό εξυπηρετεί τα νεοφιλελεύθερα σχέδιά της. Νέοι εναντίον ηλικιωμένων, μικρομεσαίοι εναντίον μεγαλοεπιχειρηματιών, Έλληνες εναντίον μεταναστών και προσφύγων.

Υπάρχει προοπτική και σχέδιο για να βγούμε από την ύφεση, την ανεργία και τη φτωχοποίηση με το Σχέδιο που θα αναπτύξει ο Α. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)