to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 27.05.2020

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό και το «Μένουμε Όρθιοι 2», κόντρα στη συμφωνία σιωπής των συστημικών ΜΜΕ

Από την ομιλία της αν. τομεάρχη για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώς Φωτίου, στη κοινή συνεδρίαση Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων για την κύρωση των ΠΝΠ στήριξης της οικονομίας έναντι της κρίσης.


Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή, αποσπασματικά και ελλιποβαρή οικονομικά. Οδηγούν σε σπιράλ ύφεσης και πλήττουν εργαζόμενους και μεσαία στρώματα - Μόνη ελπίδα για την αποφυγή της καταστροφής η εφαρμογή του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2» του ΣΥΡΙΖΑ - Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει στο λαό πόρτα-πόρτα, με συγκεκριμένα παραδείγματα της ενίσχυσης που προτείνει για όλες τις κατηγορίες πολιτών που πλήττονται, κόντρα στη συμφωνία σιωπής και εικονικής πραγματικότητας που εφαρμόζουν τα συστημικά  ΜΜΕ.

Στην ομιλία της στη συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής, για τη συζήτηση του Νομοσχεδίου που στα 150 άρθρα του κυρώνει τις δύο πρόσφατε ΠΝΠ με μέτρα δήθεν αντιμετώπισης της των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία, η Θεανώ Φωτίου είπε τα εξής:

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τις ΠΝΠ που θέλει να κυρώσει με το παρόν  Σ/Ν στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ζει όμως στην  εικονική πραγματικότητα των ιδιωτικών καναλιών, τους ιδιοκτήτες  των οποίων σιτίζει με αδιαφανή μέσα.

Οι φορείς που εκλήθησαν σήμερα σε διαβούλευση ήταν κατηγορηματικοί:  Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, που εκπροσωπεί τη ραχοκοκαλιά των επιχειρήσεων της χώρας, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ότι η εξαγγελία μέτρων ανά μία εβδομάδα δημιουργεί ανασφάλεια και οι επιχειρήσεις αδυνατούν  να προγραμματίσουν τις δουλειές τους και τις διαδικασίες λειτουργίας τους οδηγούμενες σε απολύσεις. Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη  ρευστότητας, ενώ την επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν μόνον  το 7% των επιχειρήσεων. Αυτό είναι κόλαφος για την κυβέρνηση που εξαπάτησε τα μεσαία στρώματα, την περιβόητη μεσαία τάξη.

Η κυβέρνηση θέλει επιδεικτικά να αγνοεί αυτό που λένε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί: ότι  η πανδημία δεν χτυπάει μόνο στους εργαζομένους, αλλά και τις επιχειρήσεις , δεν χτυπάει μόνο τα αδύναμα στρώματα, αλλά και τα μεσαία, και μάλιστα τα ανώτερα μεσαία στρώματα.  Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της κρίσης, ότι  η επισφάλεια διεισδύει στο κέντρο της κοινωνίας. Αυτή την ιδιαιτερότητα, τα  150 άρθρα του Σ/Ν  αποδεικνύουν  ότι δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Γιατί περιλαμβάνουν ανεπαρκή, αποσπασματικά και ελλειμματικά σε χρηματοδότηση μέτρα. Βάζετε έτσι την οικονομία σε μεγάλο κίνδυνο, σε μία ανατροφοδοτούμενη ύφεση,  αυτό που λένε «σπιράλ ύφεσης» που προκύπτει από δύο παράγοντες: τη συμπίεση των εισοδημάτων και τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας. Ακόμη δεν έχετε συμφωνήσει πόση θα είναι η ύφεση και αυτό είναι τραγικό, γιατί δεν ξέρετε τι κάνετε, και έτσι η κρίση γίνεται μη ανατάξιμη.

Αυτά είναι τα προβλήματα που εμείς προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε με το «Μένουμε Όρθιοι -2». Αφού δεν  μας ακούσατε στο «Μένουμε Όρθιοι» που επεξεργαστήκαμε και παρουσιάσαμε πριν 3 μήνες  και, αντίθετα, προχωρήσατε σε ένα δρόμο εξαιρετικά επικίνδυνο για τη χώρα, τώρα υπάρχει ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας: Το πρόγραμμα που εκθέσαμε χθες και που είναι η συνολική αντιπρόταση σε αυτό το νομοσχέδιο, για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις,  για την υγεία, για το κοινωνικό κράτος, για το σύνολο της κοινωνίας. Και αφού τα κανάλια δεν πρόκειται να πουν τίποτε για το «Μένουμε Όρθιοι-2»,  που είναι η μόνη ελπίδα για το λαό μας,  θα τα εξηγήσουμε από εδώ, από τη Βουλή,  δίνοντας και χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Εμείς λέμε πρώτον ότι απαιτούνται μέτρα για την εργασία, ύψους 3,7 δις € για τέσσερις μόνο μήνες σε 1.700.000 εργαζόμενους. Δεύτερον, να δοθεί Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης 3 δις σε 4 εκ. πληθυσμό. Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης απευθύνεται σε  συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών οι οποίοι έχασαν τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα μέσα στην πανδημία και πρέπει τώρα να ενισχυθούν. Είναι το ένα εκατομμύριο και πάνω άνεργοι αυτή τη στιγμή, είναι οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι αγρότες, οι ανάπηροι, οι καλλιτέχνες,  τα αδύναμα στρώματα, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι. Εφόσον τα νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον ένα μέλος τους από αυτές τις κατηγορίες, τότε το νοικοκυριό ολόκληρο μπαίνει στο  Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Και παίρνει, ο μεν ωφελούμενος  400 € το μήνα, τα δε υπόλοιπα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού 200 € και το  κάθε παιδί 100 €. Τρίτον:  μη επιστρεπτέα ενίσχυση 3 δις σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που  φωνάζουν για ρευστότητα. Κάναμε προτάσεις για την  υγεία, τους αγρότες, και κυρίως για τον τουρισμό και για τον εποχικούς εργαζόμενους. Ο τουρισμός θέλει αυτή τη στιγμή μία μεγάλη εσωτερική ενίσχυση. Εμείς προτείνουμε  700 εκ. € για να  πάμε όλοι διακοπές, 2,5 εκατομμύρια Έλληνες, κάτι που θα είναι ανάσα για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης.

Τελειώνοντας, θα δώσω μερικά παραδείγματα για το τι σημαίνει το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι -2» που θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε και αύριο, και στην Ολομέλεια γιατί έτσι θα τα μάθει ο ελληνικός λαός και θα καταλάβει τι πρέπει να διεκδικήσει αυτή την περίοδο για να μην μπει στο σπιράλ της κρίσης που η ΝΔ τον οδηγεί.

1ο παράδειγμα: γυναίκα δικηγόρος,  με έδρα την κατοικία της, παντρεμένη με παιδί, με περσινό εισόδημα 10.000 €. Με το δικό μας πρόγραμμα θα πάρει 2.400 από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης και 1.100 από τη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, σύνολο 3.500 €. Με τα μέτρα της ΝΔ, μόνο μια άδηλη μείωση της προκαταβολής φόρου. 

2ο παράδειγμα: εποχιακά εργαζόμενος με δύο παιδιά. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; 3.200 € σε 4 μήνες από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Τι λέει η Νέα Δημοκρατία; 1.920 € από επιδόματα ανεργίας.

3ο παράδειγμα: εργαζόμενη σε πληττόμενη επιχείρηση που μπαίνει σε εκ περιτροπής εργασία, το 50% των ωρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει: καμία μείωση εισοδήματός της και προστασία της θέσης και των όρων εργασίας. Η ΝΔ λέει: μείωση του μισθού της κατά 2 0%.

Με το σημερινό Σ/Ν «ξεπετάτε»  150 άρθρα με διαδικασίες express και με τους εισηγητές να έχουν μόνο 10 λεπτά για να τα αντικρούσουν. Αν αυτό γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν σηκωθεί και τα έδρανα και θα μας χτυπούσαν, αλλά τώρα αυτή η πρακτική βολεύει την Κυβέρνηση. Εμείς θα αντιδράσουμε πηγαίνοντας στο λαό  και ενημερώνοντάς τον πόρτα-πόρτα για το πρόγραμμά μας και πώς αυτό διασφαλίζει τη ζωή του.

Δείτε το βίντεο:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)