to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:24 | 13.04.2022

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Ο ΟΑΕΔ δεν θα γίνει παρελθόν

Πολύ σύντομα μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα τον ενισχύσει για να είναι και πάλι μια ισχυρή ασπίδα προστασίας ανέργων και εργαζομένων, υποστήριξε η Θεανώ Φωτίου από το βήμα της Βουλής.


φωτ.: Eurokinissi

Μιλώντας στην Ολομέλεια, επί του Σ/Ν του Υπ. Εργασίας «Δουλειές Ξανά – Αναμόρφωση του ΟΑΕΔ η Θ. Φωτίου τόνισε:

Είναι πλήγμα η διάλυση του ΟΑΕΔ, της μόνης ασπίδας ανέργων και εργαζομένων, σήμερα που οι αντεργατικοί νόμοι Μητσοτάκη – Χατζηδάκη αφήνουν τους εργαζόμενους απροστάτευτους απέναντι στο φάσμα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και της νέας φτωχοποίησης

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε πολλές καλές δουλειές και γρήγορες συντάξεις με το πάτημα ενός κουμπιού που 3 χρόνια τώρα δεν πατήθηκε. Συσσώρευσε έτσι 376.648 εκκρεμείς συντάξεις, κόστους 672 εκ. €, και τώρα αποφάσισε να αναθέσει στους ίδιους τους συνταξιούχους, πληρώνοντας δικηγόρους και λογιστές, να βγάζουν τη σύνταξη μόνοι τους με την αγωνία ότι, αν κάνουν λάθος, θα τους ζητήσουν πίσω χιλιάδες ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Η ΝΔ διαλύει τον ΟΑΕΔ διότι με την πλήρη καταγραφή που κάνει, βγάζει 1,1 εκ. ανέργους, όταν η ΕΛΣΤΑΤ βγάζει 530.000, θεωρώντας εργαζόμενο ακόμη κι όποιον δουλεύει μια ώρα τη βδομάδα. Κι αυτό χαλάει το αφήγημα ότι η ΝΔ έριξε την ανεργία 4,4 μονάδες σε 3 χρόνια ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την έριξε 10 μονάδες σε 4 χρόνια.

Διαλύει τον ΟΑΕΔ γιατί θεωρεί ότι όσοι είναι άνεργοι φταίνε οι ίδιοι γι αυτό, είτε γιατί δεν είναι αρκετά καταρτισμένοι είτε γιατί είναι τεμπέληδες που θέλουν να ζουν με το επίδομα. Όμως μόνον 200.000 από το 1,1 εκ. ανέργους παίρνουν επίδομα ανεργίας.

Διαλύει έναν μεγάλο ιστορικό οργανισμό για να τον αντικαταστήσει με μια δημόσια υπηρεσία όπου την πλειοψηφία τού Δ.Σ. διορίζει ο Υπουργός. Διαλύει τον ΟΑΕΔ για να βάλει χέρι στα 2,5 δις αποθεματικά, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία του πρ. ΟΕΚ και της πρ. Εργατικής Εστίας. Για να τη δώσει σε ημέτερους επιχειρηματίες, με τον ίδιο τρόπο που έδωσε στο Λάτση το Ελληνικό. Κοροϊδεύει τους εργαζόμενους λέγοντας ότι θα κάνει στεγαστική πολιτική αναβαθμίζοντας 100 διαμερίσματα όταν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια που δεν μπορούν να ζήσουν σε δικό τους σπίτι.

Δημιουργεί ακόμη ένα όργανο διοριζόμενο από τον Υπουργό, το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων, ώστε ιδιώτες να βάλουν χέρι στις εξαιρετικές σχολές και στα εξαιρετικά εργαστήρια του ΟΑΕΔ.

Η ΝΔ θέλει τον ΟΑΕΔ τροχονόμο διανομής του 1,2 δις του Ταμείου Ανάκαμψης σε ημετέρους για κατάρτιση τύπου «Σκόιλ Ελικίκου» όπου, αν ο άνεργος δεν πετύχει στις εξετάσεις βγαίνει από το μητρώο ανέργων για 6 μήνες.

Καταργεί δε και τον επιστημονικό ερευνητικό φορέα ΕΙΕΑΔ, που έστησε τον ψηφιακό μηχανισμό διάγνωσης αναγκών αγοράς εργασίας για να τον αντικαταστήσει από ένα think-tank παρά τω Υπουργώ.

Τέλος, εισάγει διάταξη για να πληρώσει εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για ίδρυση, σε βιομηχανικές ζώνες όπου κανονικά απαγορεύεται, παράνομων σταθμών φύλαξης βρεφών που στοιχίζουν διπλάσια από τους οργανωμένους αντίστοιχους και έχουν το μισό προσωπικό και ελάχιστες παροχές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)