to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 02.04.2020

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Ο ελληνικός λαός επιδεικνύει πρωτοφανή σοβαρότητα κοινωνική υπευθυνότητα και αλληλεγγύη (βίντεο)

"Εμείς «βάζουμε πλάτη» καταθέτοντας ρεαλιστικές, κοστολογημένες προτάσεις, ως να είχαμε την πλήρη ευθύνη. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή"


Καλεσμένη στην εκπομπή «Kontra News 24» του Kontra Channel και την Αναστασία Γιάμαλη η Θεανώ Φωτίου, αναπλ τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στα εξής:

Ο ελληνικός λαός επιδεικνύει πρωτοφανή σοβαρότητα κοινωνική υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Εμείς «βάζουμε πλάτη» καταθέτοντας ρεαλιστικές, κοστολογημένες προτάσεις, ως να είχαμε την πλήρη ευθύνη. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή.

Απαντώντας στην κατηγορία του βουλευτή της Ν.Δ. ότι οι κριτική φορέων και προσώπων του ΕΣΥ εκκινείται από πολιτικές σκοπιμότητες απάντησε: «εμείς σεβόμαστε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές και την κριτική που ασκούν οι ανεπάρκειες του ΕΣΥ, τους χειροκροτούμε για το τιτάνιο έργο τους και προτείνουμε άμεσα μέτρα για την υγεία: πλήρη εξοπλισμό όλων των μονάδων του δημόσιου συστήματος υγείας, διαγνωστικά τεστ, προσλήψεις τώρα μεγαλύτερου αριθμού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε η ΝΔ με την ακύρωση της πρόσληψης τεσσάρων χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να ενσωματωθούν οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) στις δομές αντιμετώπισης του κορονοϊού και να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ ακόμη και με επίταξη των κλινών του ιδιωτικού τομέα και όχι με αμοιβή το διπλάσιο της αποζημίωσης  που δίνεται από τον ΕΟΠΠΥ για τις ΜΕΘ.

Η Θ. Φωτίου επέκρινε την επικοινωνιακή  τακτική της κυβέρνησης  η οποία  προκαλεί ανησυχία στους πολίτες  που βλέπουν  τους υπουργούς να αυτοσυγχαίρονται για την αποτελεσματικότητά τους, την ίδια στιγμή που ξαναθυμήθηκαν τη δημόσια υγεία που τόσο  είχαν απαξιώσει, όπως και τα δημόσια πανεπιστήμια. Ευχήθηκε να μην ξεχαστούν τα εύσημα προς την δημόσια υγεία την επόμενη μέρα, όταν το πρόβλημα θα είναι παρελθόν.

Σημείωσε ότι δίνει λάθος μήνυμα η καθημερινή εικόνα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας στο αεροδρόμιο να παραλαμβάνουν υγειονομικό υλικό και τόνισε για την πρόταση του κυρίου Μητσοτάκη ότι οι βουλευτές δεν είναι φιλάνθρωποι ευεργέτες που θα προσφέρουν επώνυμα στον μισθό τους  αν το επιθυμούν. Πρέπει όλοι ανώτατοι δικαστικοί, υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι να δώσουν το 50% του μισθού τους για τρεις μήνες ή όσο διαρκεί η κρίση.

Επεσήμανε ότι η κυρία Μιχαηλίδου έκανε διαφήμιση σε ασφαλιστική εταιρεία γιατί έδωσε κάποιο αδιευκρίνιστο ποσό για αγορά, μέσω μιας ΜΚΟ, εξοπλισμού για τα δημόσια προνοιακά ιδρύματα τα οποία κινδυνεύουν να γίνουν υγειονομικές βόμβες από την έλλειψη προσωπικού, διαγνωστικών τεστ και υγειονομικών ελέγχων, εξαιτίας της ολιγωρίας του υπουργείου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης φέρνουν ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της ακραίας φτώχειας ενώ με 100 εκατομμύρια το μήνα θα καλύπτονταν πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας και τόνισε ότι δεν είναι δυνατό από τη μια να χαρίζονται λεφτά σε κλινικάρχες και καναλάρχες με αδιαφανείς διαδικασίες και από την άλλη τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας να λαμβάνονται με το σταγονόμετρο.

Αυτή η τακτική της κυβέρνησης αυξάνει ραγδαία τον πληθυσμό της ακραίας φτώχειας στα επίπεδα του 2015 όταν είχαμε παραλάβει 700.000 ανθρώπους στην ακραία φτώχεια και τους φτάσαμε το 2019 στις 450.000. Είναι σίγουρο ότι το «νέο εργατικό δίκαιο» του κυρίου Βρούτση, τα  αντεργατικά μέτρα της αναστολής των συμβάσεων, αθρόων απολύσεων και της εκ περιτροπής εργασίας 15 ημερών το μήνα θα εκτινάξουν τα ποσοστά ανεργίας, θα φτωχοποιήσουν τα μεσαία στρώματα  και θα δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες νεόπτωχους.

Η οριζόντια επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης των 800 € για ενάμιση μήνα ως αναπλήρωση των χαμένων εισοδημάτων δεν παίρνει υπόψη της, όπως κάναμε εμείς πάντοτε στις πολιτικές μας, την έννοια του νοικοκυριού, πόσα άτομα εξαρτώνται από το άτομο που επιδοτείται. Για ενάμιση μήνα μια τετραμελής οικογένεια που βρίσκεται στην ακραία φτώχεια και είναι δικαιούχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), παίρνει 600 €.

Γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τρία μέτρα:

  • Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος –ΕΕΕ (πρώην ΚΕΑ) κατά 50% από τα 200 στα 300 Ευρώ για τον δικαιούχο και αναλογικά για τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού, με ταυτόχρονη αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για όσο διαρκέσει η κρίση. Να δίνεται ολόκληρο το επίδομα σε όλους

  • Αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων κατά 50%, παράταση της χορήγησης  για όσο είναι κλειστά τα ΚΕΠΑ και  χορήγηση σε όσους έχουν υποβάλει ολοκληρωμένη αίτηση στον ΟΠΕΚΑ για πρώτη φορά  χωρίς να περιμένουν την κρίση του ΚΕΠΑ

  • Αύξηση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων κατά 50%


Κλείνοντας αναφέρθηκε στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για  τον οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι θα μείνει στη ιστορία ως «ο υπουργός του 5ευρου». Μία φορά γιατί θέσπισε, εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης το 5ευρο για επίσκεψη στα δημόσια νοσοκομεία και δεύτερη τώρα, εν μέσω κρίσης κορωνοϊού, αποφασίζοντας  να υποκαταστήσει τη δημόσια εκπαίδευση παρέχοντας αντί  5ευρου διαδικτυακά μαθήματα αρχαίων ελληνικών  μέσω της οικογενειακής του επιχείρησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)