to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:40 | 14.10.2021

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Να μην απορρίψει η ΝΔ πάλι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

«Ένα στα τρία νοικοκυριά, που δεν είναι φτωχά, έχουν μεγάλη δυσκολία να καλύψουν βασικές δαπάνες διαβίωσης. Πρόκειται για τα νοικοκυριά των μεσαίων στρωμάτων που ήρθατε να τα σώσετε από τον «κακό» ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε στην τοποθέτησή της στην Βουλή η Θ. Φωτίου, αν. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη


Στην Ολομέλεια επί του Σ/Ν για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με την ενέργεια τοποθετήθηκε η Θ. Φωτίου, αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η οποία ανέφερε τα παρακάτω: 

Το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα της ακρίβειας ξεκίνησε από την ενέργεια, αλλά δεν αφορά μόνον το ενεργειακό κόστος.

Οι μισές επιχειρήσεις ανεβάζουν τις τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης και σε υπηρεσίες. Οι εκρηκτικές αυξήσεις, πάνω από 100% στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα, συνοδεύονται και από αυξήσεις στα βασικά είδη κατανάλωσης, το λάδι, τα λαχανικά, το κρέας.

Οι αυξήσεις ξεσπούν το καλοκαίρι του 2021 και επιδεινώνουν μία κατάσταση που ήδη είχατε δημιουργήσει στα δύο πρώτα χρόνια κυβέρνησης ΝΔ.

Ήδη το 2020, βάσει της ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκε ο πληθυσμός που διαβιούσε σε συνθήκες υλικής στέρησης. Το σημαντικό είναι ότι αυξήθηκε το ποσοστό των εργαζομένων που διαβιούν σε συνθήκες υλικής στέρησης (ενώ από το 2017 και μετά μειωνόταν διαρκώς).

Παράλληλα, ένα στα τρία νοικοκυριά, που δεν είναι φτωχά, έχουν μεγάλη δυσκολία να καλύψουν βασικές δαπάνες διαβίωσης. Πρόκειται για τα νοικοκυριά των μεσαίων στρωμάτων που ήρθατε να τα σώσετε από τον «κακό» ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο γιατί αρνείστε να ρυθμίσετε αποφασιστικά τα συσσωρευμένα τους χρέη.

Όλα αυτά συνέβαιναν πριν ξεσπάσει το τσουνάμι της ακρίβειας. Άρα, σήμερα βάσιμα μπορούμε να πούμε ότι έχετε οδηγήσει στην Ελληνική κοινωνία στο κατώφλι μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Τα περισσότερα νοικοκυριά νοικοκυριών δεν μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι τους, να τραφούν ποιοτικά.

Ήταν όμως αυτή η πορεία αναστρέψιμη; Βεβαίως ναι, αν:

1ον: Παίρνατε μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των νοικοκυριών μέσα στην πανδημία. Απορρίψατε όμως, τον Ιούνιο του 2020, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης για 1,9 εκ. νοικοκυριά, 3 εκ. μέλη, που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ

2ον: Αν παίρνατε μέτρα για την ενεργειακή φτώχεια που σας προτείναμε ένα μήνα μετά, τον Ιούλιο του 2020, με τροπολογία την οποία και πάλι απορρίψατε. Τότε, εκτιμώντας πως 700.000 νοικοκυριά με 1.787.000 μέλη, σε σύνολο 4.132.000 νοικοκυριών, ένα στα έξι περίπου, ζούσαν σε ενεργειακή φτώχεια. Σας ζητούσαμε τότε δωρεάν επανασύνδεση των κομμένων ρευμάτων και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον πληθυσμό που επλήγη από την πανδημία. Την απορρίψατε.
Σήμερα, 15 μήνες μετά, η ενεργειακή φτώχεια πλήττει το ένα στα τρία νοικοκυριά. Η κομισιόν προτείνει κατεπειγόντως αυτά τα μέτρα.

3ον: Αν αυξάνατε τον κατώτατο μισθό στα 800 €, όπως σας προτείναμε από το καλοκαίρι και όπως έκαναν οι Ευρωπαϊκές χώρες.
Προεκλογικά υποσχόσασταν αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια της ανάπτυξης. Και ενώ σήμερα επαίρεστε για ανάπτυξη 4,5% το 2022, αντί για 9% αύξηση, δίνετε 2% και την συνοδεύετε με κατάργηση του 8ωρου, με απλήρωτες υπερωρίες, με πλατφόρμες τύπου e-food, με απαγορεύσεις απεργιών και με ατομικές συμβάσεις.

4ον: Θα ήταν αναστρέψιμη η κατάσταση αν κάνατε στοχευμένες μειώσεις στη φορολογία καυσίμων όπως προτείνει τώρα η Κομισιόν κατά της ακρίβειας. Καταθέσαμε τροπολογία για τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που θα προστάτευε και τις επιχειρήσεις την οποία και πάλι απορρίψατε.

Παράλληλα προχωρήσατε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εκχωρήσατε δηλαδή τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας, στην πιο κρίσιμη στιγμή της ενεργειακής κρίσης, σε ιδιώτες, στέλνοντας στην κοινωνία το μήνυμα ότι δεν θα ελέγξετε τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Και σήμερα, δυστυχώς, στο μέτωπο της ακρίβειας μέτρα δεν υπάρχουν. Υποβαθμίζοντας το ζήτημα, εξαγγείλατε στη ΔΕΘ επίδομα 480 εκατομμυρίων και το φτάσατε μετά στα 500 εκατομμύρια, όταν μόνο η επιβάρυνση από την αύξηση της τιμής του ρεύματος είναι 1 δις μέχρι την άνοιξη του 2022.

Συνεχίζετε μια πολιτική κοινωνικών αποκλεισμών, διεύρυνσης των ανισοτήτων η οποία δομείται γύρω από μία οικονομία που στηρίζεται σε χαμηλούς μισθούς και επισφάλεια για την κοινωνική πλειοψηφία υπέρ ελάχιστων.

Σήμερα επαναφέρουμε την πρότασή μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται μπροστά μας, για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί. Για να μην ξαναζήσουμε τους θανάτους συμπολιτών μας από τις αναθυμιάσεις των μαγκαλιών ή από τις φωτιές από τα κεριά για να διαβάζουν το βράδυ.

Σας καλούμε να δώσετε στα νοικοκυριά που τα εισοδήματά τους επλήγησαν από την πανδημία και δεν έλαβαν ενίσχυση από το κράτος, στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε μονογονεϊκά νοικοκυριά που το τελευταίο εξάμηνο έχουν εισόδημα έως 3.000 €, ακόμη κι αν έλαβαν ενίσχυση στη διάρκεια της πανδημίας, και σε νοικοκυριά που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς ) κατά τα έτη 2020 και 2021 δωρεάν ρεύμα 150-300  kwh μηνιαίως, ανάλογα με τη σύνθεση των νοικοκυριών, ως το τέλος του 2022.

Να εντάξετε αυτοδίκαια αυτά τα νοικοκυριά, αν δεν είναι ήδη, στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, και μάλιστα στο ΚΟΤ Β που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ για τους ωφελούμενους του ΚΕΑ (νυν ΕΕΕ), τόσο για την δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και για την υπερβάλλουσα χρέωση. Τέλος, να τους επιτρέψετε να επανασυνδέσουν τυχόν διακοπές ηλεκτρικής παροχής άμεσα και δωρεάν, ρυθμίζοντας τις οφειλές τους με φιλικούς όρους.

Σας καλούμε να μην απορρίψετε και πάλι την πρότασή μας, γιατί η ευθύνη σας θα είναι μεγάλη.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)