to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 16.10.2019

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Μετά τις υποσχέσεις για το κοινωνικό κράτος, ξέχασαν... τα χρήματα (ηχητικό)

Τον κίνδυνο να «χρησιμοποιηθεί το κοινωνικό κράτος για να κλείσουν τρύπες», ανέδειξε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη «Στο Κόκκινο» η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ


Δεν έχουν εγγραφεί στο επίτηδες θολό προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020 ούτε τα επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για το ΚΕΑ ούτε τα αναγκαία επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για το επίδομα παιδιού, ενώ μειώνονται άλλα προνοιακά επιδόματα, θα χρησιμοποιήσουν το κοινωνικό κράτος για να κλείσουν τις τρύπες, είπε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το κοινωνικό κράτος είναι θολό, είναι η μεγάλη δεξαμενή από την οποία θα επιχειρήσουν να καλύψουν τις τρύπες του προϋπολογισμού», είπε η κ. Φωτίου. Θύμισε ότι για «το 2019 εμείς στο ΚΕΑ βάλαμε 850 εκατ. ευρώ και απορροφήθηκαν τα 650-670 εκατ. ευρώ … αυτοί υποσχέθηκαν 1 δισ. ευρώ», αλλά «αυτά τα επιπλέον χρήματα που έχει υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο για το 2020». 

«Αυξήσαμε επίσης τα υπόλοιπα επιδόματα, όπως το επίδομα παιδιού», συνέχισε, για «φέτος είχαμε ήδη παραπάνω χρήματα που έπρεπε να δώσουμε, από όσα είχαμε προϋπολογίσει … για το 2020 για να δώσουν τα επιδόματα παιδιού χρειάζονται 1,15 δισ. ευρώ … δεν τα βλέπουμε» στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ούτε αυτή την αύξηση. «Αντιθέτως, βλέπουμε μείωση στα προνοιακά επιδόματα, τα αναπηρικά».

«Στο θολό τοπίο του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020, εγώ βλέπω ήδη μία τρύπα για τα επιδόματα. Εξ ου και η κ. Μιχαηλίδου βγαίνει παντού και έχει εφεύρει το καινούργιο, ότι τώρα θα εξετάσουν όρους και προϋποθέσεις για κάθε επίδομα … ξέρουν πολύ καλά ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι σαφέστατοι, έχουν γραφεί σε όλους τους νόμους και τις ΚΥΑ, τις ελέγχει όλες ο ΟΠΕΚΑ (που είναι ελεγκτικός οργανισμός εκ του προγράμματός του)», τόνισε η κ. Φωτίου. «Όταν ακούτε περί επαναπροσδιορισμού όρων και προϋποθέσεων των δικαιούχων, να φοβάστε», όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι η περίφημη πρόταση του ΔΝΤ … όλα τα επιδόματα στο “ελάχιστο εγγυημένο”, το ΚΕΑ δηλαδή».

Εκτίμησε εξάλλου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «και το επίδομα ενοικίου θέλει να το επανυπολογίσει, σε όρους και κριτήρια».

«Ετοιμάζονται να καλύψουν τις τρύπες του προϋπολογισμού του 2020, επανέλαβε η κ. Φωτίου, «βλέπετε ότι είναι το κοινωνικό κράτος αυτό που πάντα πλήττεται με τον νεοφιλελευθερισμό και την Δεξιά».

Στην αρχή της συνέντευξής της η κ. Φωτίου αναφέρθηκε αναλυτικά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τις πρώτες 100 ημέρες της στην εξουσία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)