to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 28.11.2016

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Με ένα ΑΦΜ πλήρης ενημέρωση για επιδόματα και προγράμματα

Πλήρες αυτόματο σύστημα ενημέρωσης για τα επιδόματα και τις προνοιακές υπηρεσίες που δικαιούται θα έχει κάθε πολίτης με την ολοκλήρωση του νέου συστήματος απόδοσης και πληρωμής τους, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στην «Οικονομία Στο Κόκκινο» και τον Στ. Σχινά


Έχουμε πείσει τους εταίρους μας για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο προνοιακό κράτος, για πρώτη φορά δημιουργούμε ενιαίο φορέα απόδοσης πληρωμής όλων των επιδομάτων και εγκαθιστούμε εθνικό μηχανισμό με 245 κέντρα κοινότητας και 13 περιφερειακά παραρτήματα, αλλά και νέα διεύθυνση στο υπουργείο, είπε η κ.Φωτίου.

Ήδη, 60 δήμοι έχουν προκηρύξει τις θέσεις προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ, διαδικασία που αποδείχθηκε χρονοβόρα.

Πλέον, ο πολίτης, για τον ίδιο για τα παιδιά του, για ηλικιωμένους, αλλά και οι Ρομά, ΑΜΕΑ, άλλες ευπαθείς ομάδες θα πηγαίνουν στο δήμαρχο ή τον πολιτευτή, αλλά στο κέντρο κοινότητας.

Όλες οι πληροφορίες για επιδόματα και προγράμματα με το ΑΦΜ

Με το ΑΦΜ του κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σε σχέση με το κράτος πρόνοιας, για τα παιδιά του, τα επιδόματα που δικαιούται, τη δυνατότητα σχολικών γευμάτων, τους παιδικούς σταθμούς, όλα τα προγράμματα στα οποία εμπίπτει.

Με τη δημιουργία τριών online μητρώων συγκεντρώνονται τα στοιχεία για 135 επιδόματα από 17 διαφορετικούς φορείς και δημιουργείται ενιαία αρχή πληρωμής τους. Ο πολίτης με το ΑΦΜ του θα μαθαίνει τι δικαιούται, τι λαμβάνει αλλά και κυρίως τι δεν λαμβάνει ενώ μπορεί.

Η ίδια πλατφόρμα θα λειτουργεί και στα περιφερειακά κέντρα και το υπουργείο, ώστε να γνωρίζουμε σε κάθε κέντρο ο πολίτης που πηγαίνει για τι ενημερώθηκε και αν τελικά λαμβάνει τις ενισχύεις που δικαιούται.

Ολοι ειπικεντρώνονται στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, αλλά με αυτό θα μπορέσουμε να ανοίξουμε την πλατφόρμα τον Ιανουάριο ώστε όποιος μπαίνει, να υπολογίζονται τα εισοδήματα που είχε το τελευταίο εξάμηνο και να βλέπει μία προσυμπληρωμένη φόρμα, που θα τον ενημερώνει τι λείπει, τι πρέπει να προσκομίσει και στο τέλος τι δικαιούται, είπε η αναπληρώτρια υπουργός.

Το πρόγραμμα αυτό θα προωθηθεί «πόρτα-πόρτα» όπως έγινε και με το αντίστοιχο για την ανθρωπιστική κρίση.

Η ένταξη στο ΚΕΑ δεν αφορά μόνο την καθεαυτώ οικονομική ενίσχυση ατόμων και οικογενειών με μηδενικό ή πολύ χαμηλό εισόδημα, αλλά και την εξασφάλιση πρόσβαση των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς, την επανένταξη του 10% αυτών των ανθρώπων στην αγορά εργασίας με ειδικά προγράμματα, καλύπτει 600.000 πολίτες τουλάχιστον, υπογράμμισε.

Τα 760.000 ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό προέρχονται από το πλεόνασμα και οι θεσμοί αναγνώρισαν την προσπάθειά μας, κάνοντας πίσω από προηγούμενους περιορισμούς που επεδίωκαν στη χρηματοδότησή του.

Τον επόμενο Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το σύστημα απόδοσης της πληρωμης και τον Σεπτέμβριο της καταβολής των επιδομάτων, ώστε μέσα στο 2017 να έχουν ολοκληρωθεί οι νέες δομές. «Οι πολίτες θα δουν μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά τους», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Υπολοιείται έτσι η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι ο πολίτης θα σταματήσει να είναι επαίτης και να χρειάζεται μέσο για να έχει αυτά που δικαιούται. Αυτός είναι, συνέχισε η κ.Φωτίου, και ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία αντιτίθεται τόσο σθεναρά στα κέντρα κοινότητας, καθώς με τον ενιαίο φορέα θα σταματήσουν τα επιδόματα να δίνονται «από 100 μεριές» και να υπάρχουν «τηλε-στάρ» που την μία ημέρα ανακοινώνουν κάτι για πέντε δήμους και την επομένη σε άλλους πέντε.

Ερχονται νόμοι για ιδρύματα και υιοθεσία

Η κ.Φωτίου ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζονται δύο μεγάλοι νόμοι, αυτός για τα ιδρύματα (για πολίτες, παιδιά, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, κτλ.), που σήμερα είναι περίπου 1.500 και θα λειτουργούν στο εξής με ενιαίους δημόσιους κανόνες, ενώ θα είναι σαφές πώς εξυπηρετούν τον πολίτη, με ποιο προσωπικό, ποιους εθελοντές, ποια κεφάλαια, «ένα τεράστιο κομμάτι που μέχρι σήμερα παραμένει στο σκοτάδι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δημιουργείται και σε αυτή την περίπτωση ενιαία πλατφόρμα ώστε ο ωφελούμενος να γνωρίζει για όλα τα ιδρύματα και όλα τα προγράμματα, που αφορούν τον ίδιο και τα χαρακτηριστικά του, που λειτουργούν στην περιοχή όπου ζει κτλ.

Έρχεται επίσης ο νόμος που θα εκσυγχρονίσει το καθεστώς της υιοθεσίας, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο τα ιδρύματα να είναι γεμάτα παιδιά, ενώ υπάρχουν ζευγάρια που παλεύουν να αποκτήσουν ένα παιδί, είτε με αναδοχή είτε με υιοθεσία.

Τέλος, είπε η κ.Φωτίου, προωθείται το νέο πλαίσιο για την αποϊδρυματοποίηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)