to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 25.09.2020

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Με άλλοθι την πανδημία, διοικήσεις φορέων βρήκαν ευκαιρία να διασπαθίσουν το δημόσιο χρήμα

«Ο κ. Μητσοτάκης μεταφέρει στους πολίτες την ευθύνη του για τις εγκληματικές αμέλειες και τις ολιγωρίες του στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Αν δεν αυτοπροστατευτούν θα φταίνε αυτοί για νέο lockdown και την κατάρρευση της οικονομίας»


Σε συνέντευξή της στο Δελτίο Ειδήσεων του «ATLAS TV» της Θεσσαλονίκης και τον Σάκη Μόσχη η  βουλευτής Νότιου Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θ. Φωτίου, τόνισε τα εξής:

Ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε τις ευθύνες του για τις εγκληματικές αμέλειές του και ολιγωρίες στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού στους πολίτες.  Είναι τραγικό να μην έχει κάνει τίποτε για το συνωστισμό στα λεωφορεία και το μετρό, να στοιβάζει 25-27 μαθητές σε κάθε τάξη, να ψεύδεται λέγοντας ότι έχει πολλαπλασιάσει τις ΜΕΘ και σήμερα να μαθαίνουμε ότι στην Αθήνα υπάρχουν μόνο 100 κλίνες ΜΕΘ για τον covid19 και το 75% είναι κατειλημμένο,  γιατροί και νοσηλευτές να βρίσκονται σε απόγνωση και ο κ. Μητσοτάκης να λέει στους πολίτες ότι αν δεν αυτοπροστατευτούν θα φταίνε αυτοί για νέο lockdown και την κατάρρευση της οικονομίας.

Ερωτηθείσα για τις καταλήψεις στα σχολεία η βουλευτής απάντησε ότι, μπροστά στις καταστάσεις που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, αυξάνοντας εν μέσω κορωνοϊού την πληρότητα των τάξεων και με το φιάσκο των τεράστιων μασκών για τα παιδιά, οι μαθητές κατανοούν ότι δεν τους σέβονται και δεν τους προστατεύουν. Με τις καταλήψεις των σχολείων η νέα γενιά διεκδικεί το αυτονόητο: αποστάσεις ασφαλείας, μέτρα ουσιαστικής προστασίας, σεβασμό και αξιοπρέπεια. Ο πολλαπλασιασμός των υφιστάμενων τμημάτων είναι εφικτός με διπλές βάρδιες και αύξηση του διδακτικού προσωπικού. 15 μαθητές ανά τάξη σημαίνει μια μεγάλη επένδυση στην ποιότητα της εκπαίδευσης για τη νέα γενιά.

Η Αναπλ. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρθηκε εκτενώς και στο μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί γιατί, με άλλοθι την πανδημία, διοικήσεις φορέων έχουν  βρει ευκαιρία να διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα. Λυπηρό παράδειγμα το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, που στα ιδρύματά του φιλοξενούνται 750 παιδιά, ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες. Η Διοίκηση του Κέντρου, «πατώντας» πάνω σε διατάξεις των ΠΝΠ που αναφέρονται σε απευθείας αναθέσεις εργασιών καθαρισμού, απολύμανσης και φύλαξης λόγω κορωνοϊού, προέβη σε συμβάσεις-σκάνδαλα αδιαφάνειας και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Για να λειτουργήσει την κατασκήνωση της Λεπτοκαρυάς, που επί σειρά ετών, επί ΣΥΡΙΖΑ φιλοξενούσε, με εξαιρετικό τρόπο, τους ωφελούμενους των ιδρυμάτων, υπέγραψε συμβάσεις με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία καθαριότητας και φύλαξης για την προμήθεια εξειδικευμένου προσωπικού (γιατρών, ψυχολόγων, συνοδών κ.λπ.), με αμοιβή για την εταιρεία 197.000 €, 9 φορές υψηλότερη  από τις 25.000 που ορίζει ο νόμος για την απευθείας ανάθεση. Στην ίδια εταιρεία ανέθεσε απευθείας και το έργο της καθαριότητας της κατασκήνωσης στη Λεπτοκαρυά ενώ σε άλλη εταιρεία ανέθεσε με τρείς διαδοχικές συμβάσεις οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης της ίδιας κατασκήνωσης, καραμπινάτη υπόθεση δόλιας κατάτμησης έργου που ξεπερνά τις 60.000, ποσό για το οποίο ο νόμος απαιτεί προσφυγή σε διαγωνισμό. Επιπλέον, η διοίκηση προκηρύσσει διαγωνισμούς καθαριότητας και εστίασης για το 2021 με συνολικό κόστος διπλάσιο από εκείνο του 2018-19 (από 1.070.180 € το 2018 σε 1.873.000 € το 2020) και διάρκεια ενός χρόνου με δυνατότητα επέκτασης  της σύμβασης για ακόμη έναν ολόκληρο  χρόνο και πρόβλεψη επιπλέον αμοιβών για «απρόβλεπτα» έργα.

Σχετική ερώτηση έχουν καταθέσει  21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Υπουργό Εργασίας που εποπτεύει το ΚΚΠΠ Κεντρικής Μακεδονίας, για να απαντήσει εάν γνωρίζει τις  πρακτικές της διοίκησης του ΚΚΠΠ, εάν υπάρχει έλεγχος των συμβάσεων και διαγωνισμών από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και εάν προτίθεται να αναθέσει έλεγχο στην αρχή διαφάνειας, όπως γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)