to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:32 | 20.01.2020

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Κατάπτυστες περικοπές πίσω από το επίδομα γέννησης

Με στόχο να καλύψει τρύπες σε αυτά που φέρνουν στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει μεν επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ αλλά την ίδια ώρα κρύβουν περικοπές 200 εκατ. ευρώ με μεθοδεύσεις-τιμωρία για το παιδί και την καταγωγή των γονιών του, είναι μία ιστορία κατάπτυστη, τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.


Πολύ περισσότερο, «είναι γελοίο» μία άπαξ καταβολή να χαρακτηρίζεται «θεμέλιος λίγος» δημογραφικής πολιτικής, κανένα ζευγάρι εάν δεν έχει ασφάλεια δεν θα κάνει πρώτο παιδί ή και δεύτερο.

«Το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ εμείς το στηρίζουμε και καλωσορίζουμε την Νέα Δημοκρατία στην λογική των παροχών και επιδομάτων που κατασυκοφάντησε προεκλογικά», είπε η κ. Φωτίου, «τα επιδόματα και οι παροχές είναι η ουσιαστική παρέμβαση του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων, δεν υπάρχει ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη αν το κράτος δεν παρεμβαίνει, όχι απλώς “υπέρ των φτωχών” (όπως θέλει να πει ο Κ. Μητοτάκης) αλλά για όλες τις ανισότητες, του ανάπηρου σε σχέση αυτόν που δεν είναι ανάπηρος, του γονιού σε σχέση με αυτόν που δεν έχει παιδί, κτλ.».

«Όλα αυτά τα επιδόματα που κατασυκοφάντησαν», συνέχισε, «έχουν και αναπτυξιακή διάσταση, υπέρ της οικονομίας. Επιστρέφονται τα χρήματα που δίνει το κράτος για επιδόματα, στην οικονομία και μάλιστα πολλαπλασιασμένα, κάθε ευρώ γίνεται 1,6 ευρώ … κόπηκε π.χ. το κοινωνικό μέρισμα κατά 600 εκατ. ευρώ και όλες οι μικρές επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίοι, η αγορά, “κάθισαν” κατά 25%».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η θετική υποδοχή του επιδόματος γέννησης δεν έχει καμία σχέση με την αποδοχή του ως «θεμέλιου λίθου» της δημογραφικής πολιτικής της Ελλάδας, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, αυτό «είναι γελοίο», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Δεν στηρίζεται η δημογραφική πολιτική της Ελλάδας με 2.000 ευρώ που θα πάρει ένα ζευγάρι με εισόδημα 60.000 ευρώ -και να το πάρει, δεν είναι κίνητρο για το ζευγάρι να κάνει παιδί». Το θέμα του δημογραφικού είναι θέμα οικονομίας, κατώτατου μισθού, θέσεων εργασίας, κτλ., τόνισε η κ. Φωτίου, «εάν δεν έχει ασφάλεια το ζευγάρι δεν πρόκειται να κάνει παιδί, ούτε καν δεύτερο, κάτι που θα έλυνε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας».

Τα 200 εκατ. ευρώ που εξοικονομεί η κυβέρνηση από τις αλλαγές όρων στο επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγης και το κοινωνικό εισόδημα, κατά την ίδια, «είναι προφανές ότι πάνε για την μεγάλη “τρύπα” του ασφαλιστικού. Ο κ. Βρούτσης έχει δεσμευτεί στους θεσμούς ότι εάν έχει “τρύπα” στο ασφαλιστικό θα τα καλύψει από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας … έχουν ανάγκη να περικόψουν από την μεγάλη δεξαμενή του προνοιακού κράτους που φτιάξαμε εμείς, αυτή των 3,5 δισ. ευρώ … Είναι μία ιστορία κατάπτυστη, πίσω από μία θετική, επιδοματική, κίνηση για την κοινωνία, που επικροτούμε, κρύβουν περικοπές, με επαίσχυντο τρόπο», τόνισε η κ. Φωτίου. Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και το επίδομα στέγασης που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το επίδομα παιδιού που διπλασιάστηκε την ίδια περίοδο, τώρα «βάζουν ως προϋπόθεση το παιδί να μην έχει ξαναγραφτεί στην ίδια τάξη … είναι επαίσχυντο.
Και το υπογράφει η υπουργός Παιδείας … μπορεί πράγματι ένα παιδί να μην πηγαίνει σχολείο, αλλά δεν θα τιμωρήσουμε το παιδί γι’ αυτό … εμείς είχαμε βάλει όρο στο ΚΕΑ, αν κάποιο παιδί δεν πηγαίνει σχολείο τότε να γίνεται υπόμνηση στους γονείς και εάν επιστρέψει, τότε το επίδομα να κόβεται για ένα μήνα. Δεν υπάρχει τιμωρητική στάση. Τώρα κόβουν και τα τρία επιδόματα … θεωρούμε ότι αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την Σύμβαση των Δικαιωμάτων για το Παιδί που έχει υπογράψει η χώρα μας, υπερεθνικός νόμος που υπερισχύει των εθνικών. Δεν μπορεί ένα δικαίωμα του παιδιού στην αξιοπρεπή διαβίωση να προσκρούει στο άλλο δικαίωμα για εκπαίδευση», όπως υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης ότι «η Νέα Δημοκρατία χαϊδεύει την ακροδεξιά της πτέρυγα και τα ακροδεξιά ακροατήρια, διαχωρίζει τους γονείς σε Έλληνες και μη με βάση την “μόνιμη και νόμιμη” διαμονή. Εμείς βάζαμε ως όρο φορολογικές δηλώσεις του γονέα την προηγούμενη πενταετία, Έλληνα ή μη, ενιαία για όλους. Αυτοί βάζουν 12ετία, ακόμη και για το νεογέννητο … δεν μπορεί να διαχωρίζουν τα παιδιά με βάση την καταγωγή και να τιμωρούν ακόμη και νεογέννητα».

Και όλες αυτές οι περικοπές, κατέληξε η κ. Φωτίου, δεν κόβονται από τους φτωχούς αλλά και από τα μεσαία στρώματα, καθώς το επίδομα παιδιού φτάνει ως τις 30.000 ευρώ εισόδημα, όπως πολύ ψηλά φτάνει και το επίδομα ενοικίου. Και ταυτόχρονα, κόβουν ζήτηση από την αγορά…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)