to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 30.07.2021

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Κανένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης από την κυβέρνηση, εκτός Ταμείου Ανάκαμψης το κοινωνικό κράτος

«​Λέμε "όχι" στο σχέδιο της ΝΔ που δεν αντιμετωπίζει τις ανάγκες της χώρας και δεν την θωρακίζει στις επόμενες, πανδημικές, κλιματικές, δημοσιονομικές κρίσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, δεν υπάρχει σχέδιο κατανομής χρημάτων στις περιφέρειες και το κοινωνικό κράτος μένει εκτός», τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο Kontra η Θ. Φωτίου από τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ


Καλεσμένη στο Kontra24 και τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη, η Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας και Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Θεανώ Φωτίου, τόνισε μεταξύ άλλων:

​​Με αφορμή το πόθεν έσχες: Κάθε πολίτης που μπαίνει στο κοινοβούλιο έχει τις αποσκευές του, κοινωνικές, αξιακές, οικονομικές. Σημασία έχει τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας. Αυτή την περίοδο το «πόθεν» θα έπρεπε να είναι πιο ουσιαστικά εξεταζόμενο και να αναλύεται ο απολογισμός.

​Όσον αφορά τα δάνεια που εμφανίζονται στο πόθεν έσχες των βουλευτών, υπάρχει ένα διπλό πρόβλημα. Μεγάλος δανεισμός σημαίνει και μεγάλες απολαβές που θα πρέπει να τις έχεις κατά τη διάρκεια της βουλευτικής θητείας αλλιώς γίνεσαι ευάλωτος σε εξαρτήσεις. Αλλά συγχρόνως, με το βάρος του υπέρογκου δανεισμού πώς έχεις το ηθικό ανάστημα να ψηφίζεις υπέρ του πτωχευτικού κώδικα ή υπέρ της δανειακής σύμβασης του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου στα 12 δις ευρώ αποκλείεται  η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από τις 800.000 επιχειρήσεις, μόνο οι 20.000 θα μπορούν να δανειστούν.

​Όσον αφορά το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού για εμάς είναι θέμα αρχής. Πρέπει να ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός τα μεγάλα ερωτήματα που έχουν προκύψει. Αυτή την περίοδο καταρρέει η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την κυβέρνηση, με τους νόμους  για τα εργασιακά και την παιδεία,   για το ασφαλιστικό, και τελευταία με την εν κρυπτώ, μέσα σε μια συνεδρίαση, Δανειακή Σύμβαση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα χρήματα που πήρε η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε επιχορηγήσεις είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού και  όχι επίτευγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δίνονται με αλγόριθμο που εξαρτάται από τα ποσοστά ύφεσης που είχε μια χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η χώρα μας είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά σε ύφεση, φτώχεια, ανεργία.  Εμείς λέμε «ναι» στα χρήματα αυτά αλλά «όχι» στο σχέδιο βάση του οποίου θα διατεθούν γιατί θα μοιραστούν σε λίγους και ημέτερους, κι όχι σε πολλούς. Από την άλλη, δεν συμφωνούμε με τον υψηλό δανεισμό που πήραμε και το γεγονός ότι δίνει στις συστημικές τράπεζες να τον χειριστούν, και όχι σε αναπτυξιακή τράπεζα, όπως έκανε η Πορτογαλία, η οποία δανείστηκε μικρά ποσά, τα μισά εκ των οποίων  κατηύθυνε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα άλλα μισά στην κατοικία.

«Λέμε όχι» στο σχέδιο της ΝΔ που δεν αντιμετωπίζει τις ανάγκες της χώρας και δεν την θωρακίζει στις επόμενες, πανδημικές, κλιματικές, δημοσιονομικές κρίσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, δεν υπάρχει σχέδιο κατανομής χρημάτων στις περιφέρειες και το κοινωνικό κράτος μένει εκτός. Στη μεν παιδεία και υγεία κάνει επενδύσεις για τους ιδιώτες, στη δε πρόνοια δεν υπάρχει καμία επένδυση διότι θεωρείται από τη ΝΔ αντιαναπτυξιακή.

​Τέλος, για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα να αποτελέσει αργία η Δευτέρα, ημέρα που θα είναι στη μέση της του μεγάλου καύσωνα που θα διαρκέσει μία βδομάδα, στηρίζεται στην αγωνία που έχουμε για την υγεία των πολιτών. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία πολλοί συμπολίτες μας χρησιμοποιούν για να πάνε στη δουλειά τους, δεν διαθέτουν όλα κλιματισμό.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί μια ανάσα στους εργαζόμενους αλλά και να μη χάσουν το μεροκάματο τους. Οι επόμενες μέρες με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες, μας φέρνουν στο μυαλό το καλοκαίρι του 1987 όπου είχαμε πολλά θύματα από έναν ανάλογο διάρκειας καύσωνα. Ζούμε πλέον μεγάλες κλιματικές κρίσεις, οι οποίες θα μας ακολουθούν. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και το επιτελικό της κράτος δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, το είδαμε με πλημμύρες, το είδαμε και πρόσφατα με τις πυρκαγιές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)