to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 15.06.2020

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Η πρόταση της αριστεράς για κοινωνικό μισθό κατά των ανισοτήτων (βίντεο)

Σημεία συνέντευξης της Θ. Φωτίου, αναπλ. Τομεάρχη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, βουλευτή Ν. Τομέα Αθήνας


Μιλώντας στο «Κόκκινο» και στην εκπομπή «Έρθεν η ώρα μας»  με τον Θανάση Λαζαρίδη, η βουλευτής Θεανώ  Φωτίου επισήμανε τα εξής:

Οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις του καπιταλισμού, ενδογενείς όπως οι δημοσιονομικές, και εξωγενείς όπως της πανδημίας και της  κλιματικής αλλαγής,  έχουν το νέο χαρακτηριστικό ότι πλήττουν, εκτός από τα συνήθη οικονομικά αδύναμα τμήματα του λαού,  και τα μεσαία στρώματα, ακόμη και τα ανώτερα.   Με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους (υγεία- παιδεία – πρόνοια) που επιβάλλεται τις τελευταίες δεκαετίες  από τον νεοφιλελευθερισμό, το πραγματικό εισόδημα των στρωμάτων αυτών συρρικνώνεται,  αφού αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά παροχές και υπηρεσίες.  Αν δεν επανέλθει το δημόσιο δωρεάν ισχυρό κοινωνικό κράτος, τα στρώματα αυτά δεν έχουν μέλλον.

Στην κρίση της πανδημίας, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πλην της Ελλάδας, διέθεσαν τεράστια ποσοστά του ΑΕΠ τους για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και εργαζομένων γιατί το τρίπτυχο αυτό διασφαλίζει την γρήγορη έξοδο από την κρίση  και την απομάκρυνση του κινδύνου του υφεσιακού σπιράλ. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην κάνει το ίδιο για δύο λόγους: Πρώτον γιατί θέλει να  εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα που τον έφεραν στην εξουσία απορρυθμίζοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εργασιακές σχέσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Δεύτερον  γιατί η ιδεολογία του, όπως εκφράστηκε και από τον προεκλογικό του λόγο, είναι αντίθετη με τα επιδόματα που τα αντιπαραβάλλει στην ανάπτυξη μέσω των καλών δήθεν θέσεων εργασίας.

Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που επεξεργαστήκαμε ως μέρος του «Μένουμε Όρθιοι» είναι το  νέο δίχτυ ασφαλείας για τα νοικοκυριά κατά των επαναλαμβανόμενων κρίσεων. Είναι η μερική αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε λόγω της πανδημίας, για όλα τα νοικοκυριά που έστω και ένα μέλος τους ανήκει στις κατηγορίες που δεν πήραν καμία ενίσχυση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: άνεργους, επισφαλώς εργαζόμενους, καλλιτέχνες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες,  συνολικά 1.900.000 άμεσα πληττόμενοι, 4 εκ. μέλη νοικοκυριών. 400 € είναι το ποσό της ενίσχυσης  για τον άμεσα δικαιούχο, 200  € για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και 100 € για κάθε ανήλικο παιδί.  Συνολικό κόστος 3,5 δις € για 4 μήνες και επαναξιολόγηση των αναγκών με τη λήξη του 4μήνου αφού το πρόγραμμα είναι συγκοινωνούν δοχείο με την αποκατάσταση των εισοδημάτων. Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης στοχεύει συγχρόνως στην τόνωση της  οικονομίας, μέσω της διατήρησης του επιπέδου ζήτησης και κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Η αριστερά, στην πάλη της κατά των  ανισοτήτων, πρέπει να βασιστεί σε ένα τρίπτυχο εγκαθίδρυσης ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, και όχι  μόνο στους φτωχούς: επιδόματα (π.χ. επίδομα παιδιού, ενοικίου, αναπηρίας ΚΕΑ) , παροχές (π.χ. δωρεάν voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολικά γεύματα) και υπηρεσίες (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι, δομές ημερήσιας φροντίδας ΑμεΑ και, ηλικιωμένων).

Η αριστερά επεξεργάζεται ένα ολιστικό σχέδιο αντεπίθεσης στον νεοφιλελευθερισμό μέσω του νέου κοινωνικού συμβολαίου και του κοινωνικού μισθού, δηλαδή του συνόλου των επιδομάτων, παροχών  και υπηρεσιών μέριμνας  για τον πολίτη. Αυτό θα το κάνουμε ευρέως γνωστό σε όλη την κοινωνία για να το χρησιμοποιήσει ως εργαλείο διεκδίκησης των δικαιωμάτων της και να δώσει τέλος στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της ΝΔ που με πρωτοφανή  και βίαιο τρόπο επιτίθεται σήμερα στα συμφέροντα και τη ζωή της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)