to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:57 | 26.01.2022

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Η οξύτατη στεγαστική κρίση πυροδοτείται από τις πολιτικές του Μητσοτάκη

«Η οξύτατη στεγαστική κρίση που φτωχοποιεί ένα στα δύο νοικοκυριά και αποτελεί αόρατη βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας, πυροδοτείται εδώ και τρία χρόνια από τις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη»


Σε συνέντευξη της σήμερα στο Κόκκινο (105,5) και στον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά, η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας, τόνισε τα εξής:

  • Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός είχε κάνει μια «εμφάνιση» στους άστεγους για να μας πει ότι δήθεν θα τους φρόντιζε. Την Τρίτη το μεσημέρι ένας άστεγος άντρας πέθανε από υποθερμία σε πεζοδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Και λίγο μετά, η αρμόδια Υφυπουργός, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφία όπου έδείχνε ότι μοίρασε σε άστεγους της Αθήνας κουβέρτες και τρόφιμα. Βλέπετε ότι εδώ βρισκόμαστε όχι μόνο σε μια διαχειριστική πανωλεθρία που έχει κόστος αλλά πια δεν υπάρχουν όρια και φραγμοί στην επικοινωνιακή πολιτικής της κυβέρνησης στο υψηλότατο επίπεδο.

  • Η αστεγία, τα νοικοκυριά που ζούνε σε απαράδεκτες συνθήκες, οι θάνατοι από μαγγάλια ή κεριά και τα κόκκινα δάνεια, είναι η μία όψη του προβλήματος, η ορατή. Η άλλη η αόρατη, είναι τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κρίση στέγασης, είτε γιατί νοικιάζουν σπίτι και πληρώνουν δάνειο είτε γιατί ενώ έχουν ιδιόκτητη κατοικία, δεν μπορούν να πληρώσουν τις πάγιες δαπάνες στέγης, ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση, ψύξη.

  • Αυτή η αόρατη βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μεγαλώνει εδώ και τρία χρόνια από τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοστάκη και πυροδοτείται από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση που δεν αντιμετωπίζει εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση. Πρόκειται για την εξελισσόμενη και οξύτατη στεγαστική κρίση που φτωχοποιεί τα ελληνικά νοικοκυριά και τα οδηγεί σε νέα ανθρωπιστική κρίση. Στεγαστική κρίση βιώνει ένα νοικοκυριό όταν εξαντλεί πάνω από το 40% των εισοδημάτων του σε δαπάνες στέγης (νοίκι, δάνειο, ηλεκτρικό, νερό, κοινόχρηστα, θέρμανση, ψύξη). Στην Ευρώπη ο πληθυσμός που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση μεσοσταθμικά φτάνει στο 8,2%. Στην Ελλάδα το 2019 έφτανε το 40% περίπου των νοικοκυριών. Δηλαδή πάνω από 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά σε σύνολο 4,1 εκατ. Είναι πέντε φορές πάνω στην Ελλάδα αυτός ο κόκκινος συντελεστής απ΄ότι στην Ευρώπη. Για παράδειγμα ένας που έχει εισόδημα 1000 ευρώ και δαπάνες στέγασης 450 ευρώ, βρίσκεται στέγης, και τελικά επιβίωσης. Σήμερα ο πληθυσμός αυτός έχει αυξηθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. Η εκτίμηση μας είναι ότι ένα στα δύο νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

  • Αυτή η τραγική κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια δέσμη μέτρων και πολιτικών, τις οποίες δουλεύουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και θα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε με την ανάληψη της κυβέρνησης. Είναι απαραίτητα μια σειρά από ουσιαστικά μέτρα, όπως αντικατάσταση του πτωχευτικού κώδικα με έναν νέο νόμο Κατσέλη, κούρεμα οφειλών ανάλογα με το εισόδημα, μέτρα για ενεργειακή φτώχεια στα αδύναμα νοικοκυριά, 330 kWh δωρεάν, επανασύνδεση κομμένου ρεύματος, ρύθμιση χρεών και κάποια περίοδο χάριτος, κάρτα αλληλεγγύης, νοίκι στους ιδιοκτήτες, ενίσχυση του εισοδήματος που έχασε 10% με τον πληθωρισμό, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, επιδότηση εργασίας στα άνεργα μέλη των νοικοκυριών, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, επιβολή φόρου στην μεγάλη ακίνητη περιουσία. Τέλος, χρειάζεται και ένα νέο μέτρο κυμαινόμενης επιδότησης στέγης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)