to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 01.09.2021

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Η κυβέρνηση επιτείνει το δημογραφικό και το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

«Το δημογραφικό το χρησιμοποιεί η ΝΔ ως πρόσχημα για την τεράστια νεοφιλελεύθερη ανατροπή στην ασφάλιση. Και είναι άλλος ένας νόμος που ψηφίζει μόνη της, ενώ η κοινωνία δεν συμφωνεί», τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην Ολομέλεια, η Θ. Φωτίου, βουλευτής και Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Μιλώντας στη Ολομέλεια, επί του Σ/Ν για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η Θ. Φωτίου τόνισε συγκεκριμένα τα εξής:

Το δημογραφικό δεν είναι, ούτε νέο, ούτε ελληνικό πρόβλημα. Το αντιμετώπισαν στοιχειωδώς κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η  Γαλλία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Και η μεν Γερμανία το κατάφερε εντάσσοντας στην εργασία και την κοινωνία της εκατομμύρια πρόσφυγες, όταν η σημερινή κυβέρνηση κατηγορείται από την Ευρώπη για παράνομες επαναπροωθήσεις, οι δε άλλες δύο χώρες το πέτυχαν με  τεράστιες προνοιακές δαπάνες για δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Βρεφονηπιακοί σταθμοί για τα παιδιά, δωρεάν σχολικά γεύματα, γενναιόδωρες παροχές για το παιδί και τη μάνα. Η ΝΔ τις υπηρεσίες φροντίδας τις βλέπει σαν ένα νέο κερδοφόρο τομέα του ιδιωτικού κεφαλαίου όπου πρέπει να πληρώνουν οι Έλληνες

Σε όλη την Ευρώπη οι γυναίκες αργούν να κάνουν παιδιά. Όμως η σπουδάστρια μάνα έχει τεράστιες παροχές σε όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης; Εδώ, είτε θα την έκοβαν στις εισαγωγικές με την ελάχιστη βάση εισαγωγής και αν τα κατάφερνε να μπει θα την έκοβαν γιατί δεν θα τελείωνε γρήγορα τις σπουδές της

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έφτασε τις δαπάνες της πρόνοιας στα 3,35 δις (2% του ΑΕΠ) από 879 εκ. το 2015 (0,04% του ΑΕΠ) στοχεύοντας στον ευρωπαϊκό ΜΟ του 4%. Η ΝΔ, στο πενταετές μεσοπρόθεσμο, με ανάπτυξη υποτίθεται στα ουράνια, την κρατάει ακριβώς στα 3,35 δις. Τις δε δαπάνες για τα παιδιά, από 789 εκ. το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ τις έφτασε στα 1,4 δις.

Ο δείκτης γονιμότητας, σε φθίνουσα πορεία από τη δεκαετία του ‘80 έφτασε στη δεκαετία της κρίσης κάτω από το 1,3, αποδεικνύοντας ότι μειώνεται δραματικά όσο επιδεινώνεται η οικονομική και κοινωνική ασφάλεια των πολιτών.

Η ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτε από όσα συνέστηνε η ομόφωνη έκθεση διακομματικής επιτροπής της Βουλής το 2018 για το δημογραφικό που κι εκείνη ψήφισε.

Πρότεινε πολιτικές απασχόλησης, ενίσχυση εργασίας και κατώτατου μισθού. Η ΝΔ επέτεινε την ανασφάλεια των νέων, που έχουν την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη, με τα απλήρωτα δεκάωρα, με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και την  ευτελιστική αύξηση 2% του κατώτατου μισθού από το 2022.

Η Έκθεση πρότεινε ενίσχυση δομών φροντίδας παιδιού, επιδόματα, φορολογικά κίνητρα στους νέους, εκπαιδευτική πολιτική. Η ΝΔ άφησε φέτος 83.000 παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και 40.000 νέους εκτός πανεπιστημίων. Τους «απεγκλώβισε» για να οδηγηθούν στα πανάκριβα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, κατά το παράδειγμα του πρωθυπουργού, ή στα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ, όπως προτρέπει η διατηρηθείσα στη θέση της υπουργός παιδείας. Εκεί όπου δεν υπάρχουν βάσεις εισαγωγής, αλλά «έξοδα εισαγωγής».

Έτσι όμως στερεί από αυτά τα 40.000 παιδιά ένα ασφαλέστερο μέλλον, αφού με ανεργία κινδυνεύει ένας στους 17 πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έναντι ενός στους 5 της υποχρεωτικής εκπαίδευσης .

Η κυβέρνηση αποκεφαλίζει τους Κικίλια και Κοντοζαμάνη χρεώνοντάς τους την αποτυχία της διαχείρισης της πανδημίας και των εμβολιασμών και φέρνει τον κ. Πλεύρη για να υλοποιήσει τις προαναγγελθείσες απολύσεις υγειονομικών για να μπουν ιδιώτες κλινικάρχες στο ΕΣΥ.

Αποτέλεσμα οι Έλληνες να πληρώνουν 40% των μηνιαίων εισοδημάτων τους για υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας έναντι 20% των Ευρωπαίων ενώ, κατά την ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, ο ένας στους δύο Έλληνες δανείζεται για να βγάλει το μήνα.

Το δημογραφικό το χρησιμοποιεί η ΝΔ ως πρόσχημα γι την τεράστια νεοφιλελεύθερη ανατροπή στην ασφάλιση. Και είναι άλλος ένας νόμος που ψηφίζει μόνη της, ενώ η κοινωνία δεν συμφωνεί.

Είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση η νέα γενιά, οι κάτω των 35 χρόνων,  που δεν βλέπουν πώς θα επιβιώσουν με το δόγμα της ατομικής ευθύνης αντί της ασφάλειας της συλλογικής ευθύνης και της αλληλεγγύης. Ατομική ευθύνη για την πανδημία, για τον εμβολιασμό, για την ατομική σύμβαση εργασίας. Η ατομική ευθύνη είναι ο ατομικός κουμπαράς που όταν θα σπάσει στα 40 χρόνια θα δουν όλοι οι σημερινοί νέοι ότι δυστυχώς είναι άδειος

Το φιάσκο του ανασχηματισμού σηματοδοτεί την αποτυχία της κυβέρνησης και του επιτελικού της κράτους. Είναι μια κυβέρνηση σε πανικό που μετράει αντίστροφα προς το τέλος της.

Είμαστε εδώ, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μια μεγάλη αλλαγή, για να μην υλοποιήσουμε την ιδιωτική επικουρική ασφάλιση και να δώσουμε ασφάλεια και προοπτική στη νέα γενιά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)