to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 16.07.2020

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Η χωρίς νόημα μυστικότητα στις διπλωματικές της κινήσεις έχει μόνο στόχο να μη δυσαρεστήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο

Η κυβέρνηση, υποτιμώντας επί ένα χρόνο τις κινήσεις Ερντογάν και μη αντιδρώντας, μας φέρνει μπροστά σε επερχόμενες ήττες


Οι συνταξιούχοι εξαπατήθηκαν. Οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις τους, για τις οποίες περίμεναν τα αναδρομικά,  οφείλονται στο νόμο Βρούτση-Κουτρουμάνη της περιόδου 2012-15. Και τα αναδρομικά αφορούν μόνον 11 μήνες και δεν περιλαμβάνουν τους συνταξιούχους του Δημοσίου

Καλεσμένη στην εκπομπή KONTRA NEWS και τον Γιώργο  Μελιγγώνη, και σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και τη μυστική τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας, η Θ. Φωτίου,  επισήμανε:

Η συνάντηση αυτή δεν είχε κανένα λόγο να μείνει κρυφή. Ο μόνος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μη δυσαρεστήσει το ακροδεξιό της ακροατήριο που, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Βορίδη, διψάει για αντίποινα και εθνικιστικές αντιδράσεις. Γεγονός είναι ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί  είναι πλήγμα κατά της ανθρωπότητας, του παγκόσμιου  πολιτισμού, αλλά και της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εκτίμησε λάθος και υποτίμησε το θέμα, όταν μια μόλις μέρα πριν την καθοριστική δικαστική απόφαση ο Αναπλ.  Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωνε ότι δεν πρόκειται να κάνουνε την Αγιά Σοφιά τζαμί.

Ο Ερντογάν, εδώ κι ένα χρόνο έχει κλιμακώσει την επιθετικότητά του με διάφορες ενέργειες: Με τις εξαγγελλόμενες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, που μάλιστα θα ξεκινήσουν σε οκτώ μέρες από σήμερα, τις επαπειλούμενες γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ, με το ψευδοσύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης, με την προσπάθεια να χρησιμοποιήσει του μετανάστες ως αιχμή του δόρατος, με την ανεξέλεγκτη παραβίαση του εναέριου χώρου και της υφαλοκρηπίδας των νησιών, και με την Αγιά Σοφιά. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ήταν ουσιαστικά απούσα και σιωπηλή. Απούσα από τα διεθνή φόρα, δεν απαίτησε να εφαρμοστούν οι κυρώσεις  που είχε αποφασίσει η ΕΕ επί υπό τη δική μας πίεση σε συνεργασία με την Κύπρο, δεν ανέδειξε τη χρησιμοποίηση των μεταναστών ως πολιτική κίνηση του Ερντογάν, δεν αντιδρά έντονα στον καταιγισμό των καθημερινών παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα, επιλέγει ως βασικό σύμμαχο τον Τραμπ,  που είναι γνωστό ότι είναι οικονομικός συνέταιρος του Ερντογάν, και τέλος υποτιμά και το θέμα της Αγιάς Σοφιάς.  Φοβούμαστε ότι, με αυτή τη γραμμή, είμαστε στην αρχή επερχόμενων ηττών.

Σε ερώτηση για το θέμα των αναδρομικών στους συνταξιούχους,  η βουλευτής τόνισε: Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους συνταξιούχους προεκλογικά, για να αποσπάσει την ψήφο τους, αλλά και μετεκλογικά. Έλεγε ότι θα επιστρέψει αναδρομικά ό,τι τους έκοψε ο «αντισυνταγματικός» νόμος Κατρούγκαλου. Ο νόμος αυτός όμως περιέκοψε μόνον τις επικουρικές συντάξεις του 10% των συνταξιούχων (250.000), όχι τις κύριες συντάξεις. Το ΣτΕ μάλιστα έκρινε στην πρόσφατη απόφασή του ότι ο νόμος είναι συνταγματικός ως προς τις κύριες συντάξεις. Τα αναδρομικά για τις επικουρικές ήδη έχουν δοθεί, σε μικρό βέβαια ποσοστό, στους 250.000 αυτούς δικαιούχους. Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ αφορά τις μεγάλες περικοπές των κύριων συντάξεων, έως και 50%, που έκανε ο νόμος Βρούτση-Κουτρουμάνη την περίοδο 2012-15.  Και ορίζει ότι  θα καταβληθούν αναδρομικά μόνον για 11 μήνες  σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά. Ενώ ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωνε τους συνταξιούχους ότι προσφεύγουν στο ΣτΕ για να μη χρειάζεται η ατομική εκδίκαση και να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση. Και, βέβαια, παραμένουν εκτός οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Η ΝΔ δεν εξαπάτησε μόνον τους συνταξιούχους για να ανέβει στην εξουσία, εξαπάτησε και τους μικρομεσαίους, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, τα μεσαία στρώματα συνολικά. Και μπορεί, με τις χρηματοδοτήσεις της λίστας Πέτσα, που έδωσε διαφημιστική δαπάνη ενημέρωσης για τον κορωνοϊό 200.000 € σε αντιπολιτευόμενα μέσα και 1.980.000 € σε φίλια ΜΜΕ, να εξασφαλίζει ασυλία και καθημερινό «λιβανιστήρι», αλλά ο κόσμος  έχει και μάτια και αντίληψη. Βλέπει σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει τα μέτρα εκείνα που θα επιτρέψουν στην οικονομία να ορθοποδήσει.

ΟΙ παλινωδίες και οι αντικρουόμενες αποφάσεις, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, οδηγούν σε αδιέξοδο. Το περίφημο πρόγραμμα «Συνεργασία» του κ. Βρούτση, αποδείχθηκε άχρηστο και αναποτελεσματικό. Μείωσε κατά 20% τους μισθούς, ενέταξε υποχρεωτικά εργαζόμενους στην εκ περιτροπής εργασία, δεν προέβλεπε καμία μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως εκείνη, συνολικού ύψους 3 δις, που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα μόνον 13.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 350.000 να έχουν μπει  στο πρόγραμμα.  Επιχειρηματίες  και εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση και το κλίμα στην αγορά πολύ βαρύ.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)