to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 31.08.2020

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Η απαράδεκτη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για τα γηροκομεία κοστίζει ήδη ανθρώπινες ζωές

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης ύψους 3,5 δις σε εργαζόμενους και νοικοκυριά και έχασε πολύ περισσότερα από αυτά από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.


Ο κ. Πατέλης, για να πριμοδοτήσει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες του σχεδίου Πισσαρίδη σκόπιμα διαστρεβλώνει την αλήθεια και τορπιλίζει τη διαγενεακή αλληλεγγύη του ασφαλιστικού. Είναι ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι, και όχι μόνο οι νέοι, που πληρώνουν τις συντάξεις των γονιών τους.

Καλεσμένη στην εκπομπή του KONTΡA Channel «ΚΟΝΤΡΑ News» με τον Κωνσταντίνο Μαραβελίδη, και ερωτηθείσα για την τρέχουσα κατάσταση με την πανδημία, η Θ. Φωτίου με έμφαση επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοχύρωτους τους πιο ευαίσθητους συμπολίτες μας, τους ηλικιωμένους των γηροκομείων.

Επί πέντε μήνες η ΝΔ δεν πήρε κανένα μέτρο για τα γηροκομεία, παραπέμποντας τα πάντα στην ατομική ευθύνη. Αγνόησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Μάρτη, για ενίσχυση του προσωπικού, συνεχείς ελέγχους σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους, διαγνωστικά τεστ, υγειονομικά πρωτόκολλα και διάθεση των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας.  Οι συνέπειες αυτής της αδιαφορίας είναι τα κρούσματα και οι νεκροί στο Περιστέρι, το Ασβεστοχώρι, τη Λέσβο και τελευταία στο Μοσχάτο. Η αρμόδια υφυπουργός πριν τρεις ημέρες  ανακοίνωσε αντί μέτρων ένα ευχολόγιο, χωρίς να ενισχύει, ούτε ποσοτικά το εξουθενωμένο προσωπικό των ιδρυμάτων με νέες προσλήψεις, ούτε ηθικά, με το επίδομα που έδωσε στους υγειονομικούς. Η ολιγωρία αυτή στοιχίζει σήμερα ανθρώπινες ζωές.

Σε ερώτηση για τα χρήματα του προγράμματος SURE που είναι άμεσα διαθέσιμα, η βουλευτής τόνισε ότι τα χρήματα είναι πολύ λίγα, μόλις  2,7 δις έναντι 5,9 που πήρε η Πορτογαλία με τη μισή ανεργία. Κι αυτό γιατί τα ποσά αυτά δίνονται ανάλογα με τα χρήματα που η κάθε κυβέρνηση έχει ξοδέψει για ενίσχυση εργαζομένων και νοικοκυριών.  Η ΝΔ άφησε 1,9 εκ. νοικοκυριά ακάλυπτα έναντι της κρίσης και δεν έδωσε το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης  3,5 δις που είχε προτείνει «Μένουμε Όρθιοι» ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα νοικοκυριά που τα μέλη τους είναι «αόρατα» για την κυβέρνηση (άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, με μπλοκάκι, καλλιτέχνες, αγρότες, ΑμεΑ κ.λπ). Αποτέλεσμα είναι ότι πήραμε λιγότερα δις και συγχρόνως φτωχοποιείται ραγδαία η κοινωνία και ιδιαίτερα τα μεσαία στρώματα. Διότι κάθε μονάδα που αυξάνεται η φτώχεια σημαίνει ότι 100.000 άτομα περνάνε από τα μεσαία στα φτωχότερα στρώματα.

Ερωτώμενη, τέλος, για το σχέδιο Πισσαρίδη για το ασφαλιστικό, η Αναπλ. Τομέαρχης για την Κοιν. Αλληλεγγύη κατήγγειλε ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του κ. Πατέλη ο οποίος, για να πριμοδοτήσεις τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες του σχεδίου Πισσαρίδη σκόπιμα διαστρεβλώνει την αλήθεια και τορπιλίζει τη διαγενεακή αλληλεγγύη του ασφαλιστικού. Είναι ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι, και όχι μόνο οι νέοι, ποτ πληρώνουν τις συντάξεις των γονιών τους.

Γενικότερα, με την πρόταση Πισσαρίδη για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων είναι καλείται ο λαός να πληρώσει ένα  δυσβάσταχτο κόστος μετάβασης (57 δις κατ’ ελάχιστον), και οι νέοι εργαζόμενοι να πληρώσουν περισσότερα όσο εργάζονται για να πάρουν λιγότερα ως συνταξιούχοι. Αυτό αποδεικνύεται στις χώρες  (Σουηδία, Γερμανία και Ολλανδία) που επέλεξαν αυτό το σύστημα είδαν τις επικουρικές συντάξεις να μειώνονται,   ενώ η Αυστρία, που παρέμεινε σε σύστημα παρόμοιο με το δικό μας, είχε αυξήσεις στις επικουρικές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)