to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 20.11.2023

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τους νέους στα παιδικά δωμάτια ενώ οι τιμές ενοικίων καλπάζουν

«Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τη στεγαστική κρίση και κυρίως την ιλιγγιώδη αύξηση των ενοικίων», επισημαίνει η βουλεύτρια Βορείου Τομέα Αθηνών


Κατά τη συζήτηση, στη Βουλή, με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη, της Επίκαιρης ερώτησης με θέμα την ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής για ενίσχυση της πρόσβασης των νέων σε δικό τους σπίτι, η Θεανώ Φωτίου, βουλευτής Β3 Νότιου  Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε:

Επειδή η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τη στεγαστική κρίση και κυρίως την ιλιγγιώδη αύξηση των ενοικίων, που οφείλεται πρωτίστως στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του Airbnb, έχετε καταδικάσει τους νέους να παραμένουν στα παιδικά τους δωμάτια.

Διότι σήμερα, ένα στα τρία νοικοκυριά ξοδεύουν πάνω από το 50% του εισοδήματός τους για νοίκι ή δόση στεγαστικού δανείου, ηλεκτρικό, νερό,  κοινόχρηστα, θέρμανση ή ψύξη. Και, επειδή  τα εισοδήματα, ιδίως των νέων, είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης, 7 στους 10 νέους  18-34 ετών αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους, τοποθετώντας τη χώρα μας στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, μετά την Κροατία.

• Σχετικό θέμα: Στεγαστική κρίση: 7 στους 10 νέους μένουν στο παιδικό τους δωμάτιο

Τα ενοίκια, από το 2018 ως τις αρχές του 2023  έχουν αυξηθεί κατά Μ.Ο. 40%, ανάλογα με την περιοχή με πιο σοβαρή  αιτία γι αυτό  την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Εμείς είχαμε ζητήσει να επιτρέπεται στα φυσικά πρόσωπα να έχουν έως και τρία ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση και να απαγορεύεται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδ. Δικαίου (εταιρείες), διότι υποκρύπτουν τουριστικό προϊόν. Τα μέτρα της κυβέρνησης με τους νόμους για τις πλατφόρμες είναι αποκλειστικά φοροεισπρακτικά. Συγχρόνως, το πρόγραμμα δανείων για νέους «Σπίτι μου» έχει κλείσει και μέχρι στιγμής δεν έχουν εκταμιευτεί παρά  μόνον 1.100 δάνεια. Ενώ το «ανακαινίζω και ενοικιάζω» που έχει εξαγγελθεί ότι θα εφαρμοστεί προσεχώς, μετά από ένα χρόνο που νομοθετήθηκε, δίνει μόνον 4.000 € για έξοδα ανακαίνισης μέχρι 10.000 €.

Με βάση αυτά, ο Υπουργός ερωτήθηκε  αν θα φέρει  ουσιαστικά μέτρα για περιορισμό του Airbnb  όπως είχε ανακοινώσει έως και ο Πρωθυπουργός και πώς θα ενισχύσει τους νέους να νοικιάσουν δικό τους σπίτι.

Ο κ. Υπουργός δεν απάντησε τίποτα καινούργιο. Προσπάθησε να μηδενίσει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που, σε δύσκολα μνημονιακά χρόνια θεσμοθέτησε για πρώτη φορά και υλοποίησε την επιδότηση ενοικίου. Ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σήμερα για την ενίσχυση των 400.000 νέων να αυτονομηθούν φεύγοντας από το σπίτι των γονιών τους, αν η κυβέρνηση επέλεγε να διευρύνει τα εισοδηματικά κριτήρια και να αυξήσει τα ποσά των επιδομάτων στο διπλάσιο (από 175 € στα 350 € για ζευγάρι με δύο παιδιά) για τις ηλικίες 25-44 ετών, όπως είχε προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Θεοχάρης είπε ψέματα για τα χρήματα που θα απορροφηθούν από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», αναφερόμενος στον π/υ και όχι στα αποτελέσματα του προγράμματος, αφού όσοι έχουν προέγκριση δεν μπορούν να βρουν  ακίνητο με τις νόμιμες προϋποθέσεις (παλαιότητα, κόστος κ.λπ.) γιατί αυτές δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Δήλωσε επίσης ψευδώς ή από άγνοια, ότι το «Ανακαινίζω και ενοικιάζω» θα δίνει και μεγαλύτερο ποσό από τις 4.000 € αν η ανακαίνιση κοστίσει περισσότερο, ενώ ο νόμος αναφέρει ρητά ως ανώτατο ποσό ανακαίνισης τις 10.000 €. Άλλωστε, δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ύψος ενοικίου μετά  την ανακαίνιση, οπότε δεν αναμένεται να επηρεαστούν έτσι τα ενοίκια.

Σε ό,τι αφορά το Airbnb, για το οποίο ο κ. Θεοχάρης παρέπεμψε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, τα προτεινόμενα μέτρα είναι και πάλι αποκλειστικά φοροεισπρακτικά και μάλιστα στρέφονται κατά των μικροϊδιοκτητών (από τρεις κατοικίες και πάνω) που θα πρέπει να συστήσουν εταιρεία, ενώ οι μεγάλες εταιρείες που ιδρύουν νέα ξενοδοχεία υπό το μανδύα των διαμερισμάτων Airbnb δεν θίγονται.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)