to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:43 | 20.07.2022

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Εγκληματικός ο νόμος της επιτροπείας για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα

«Η ΝΔ, τρία χρόνια τώρα, αρνήθηκε να εφαρμόσει τον πρώτο νόμο για την Επιτροπεία που είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2018, και σήμερα επιχειρεί να τον αντικαταστήσει με ένα νόμο με τον οποίο το κράτος αποποιείται των ευθυνών του για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα και καταπατά τα δικαιώματά τους, επειδή τα θεωρεί πρωτίστως πρόσφυγες και μετανάστες και όχι ανήλικα παιδιά», σημείωσε η Θ. Φωτίου μιλώντας στη Βουλή


Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Σ/Ν του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου «Εθνικό Σύστημα επιτροπείας ασυνόδευτων ανήλικων και πλαίσιο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων» η Αναπλ. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, τόνισε:

Η χώρα μας ψήφισε τον πρώτο νόμο για την Επιτροπεία τον Ιούλιο του 2018, Ένα νόμο που έτυχε εξαιρετικών εγκωμίων από διεθνείς φορείς ως καινοτόμος, απλός και πλήρης.

Η ΝΔ, τρία χρόνια τώρα, αρνήθηκε να τον εφαρμόσει, και σήμερα επιχειρεί να τον αντικαταστήσει με ένα νόμο με τον οποίο το κράτος αποποιείται των ευθυνών του για τα Ασυνόδευτα Ανήλικα και καταπατά τα δικαιώματά τους, επειδή τα θεωρεί πρωτίστως πρόσφυγες και μετανάστες και όχι ανήλικα παιδιά.

Τα εξαιρεί από το Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Παιδικής Προστασίας που παρέχεται για τα ελληνόπουλα από το Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων και το ΕΚΚΑ. Τα μεταφέρει στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ένα φορέα με πλήρη έλλειψη εμπειρίας και επιστημονικής γνώσης ως προς την παιδική προστασία, που λειτουργεί με 48 μετακλητούς από διεθνείς φορείς και μόνον 12 τακτικούς υπαλλήλους.

Το επαίσχυντο νομοσχέδιο δεν αναθέτει την Επιτροπεία σε ένα δημόσιο φορέα, όπως το ΕΚΚΑ, αλλά σε πλήθος φορέων κάθε λογής (σωματεία, ΑΜΚΕ, ΟΤΑ, ενώσεις πολιτών και κυρίως ΜΚΟ), που ονομάζει Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Επιτροπείας – ΦΠΥΕ, χωρίς να απαιτεί από αυτούς, ούτε προηγούμενη πείρα, ούτε καν να διαθέτουν το κατάλληλο προσωπικό, αφού μπορούν να το προσλάβουν μετά την επιλογή τους, χωρίς ανώτατο όριο παιδιών.

Οι ΦΠΥΕ αναθέτουν το έργο σε υπαλλήλους τους χωρίς πείρα, τους Εντεταλμένους Επιτροπείας και σε άλλους υπαλλήλους (τους συντονιστές), με 12μηνη πείρα, τον συντονισμό των εντεταλμένων.

Σε όλον αυτόν τον κυκεώνα δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «Επίτροπος». Δεν είναι τυχαίο. Ο ν. 4554/18 του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε Επίτροπο με αυστηρά προσόντα που έπρεπε να διαμένει κοντά στον ανήλικο και να τον επισκέπτεται μια τουλάχιστον φορά την εβδομάδα, καταγράφοντας την κατάσταση στο τριμερές πληροφοριακό σύστημα του ΕΚΚΑ που διασταύρωνε καθημερινά τρία μητρώα: α) των ασυνόδευτων ανηλίκων, β) των Επιτρόπων και γ) των δομών διαβίωσης.

Με το παρόν νομοσχέδιο το κράτος δεν έχει ποτέ πραγματική εικόνα της καθημερινότητας του ανήλικου, αντίθετα προβλέπει να αναθέσει τη φροντίδα του ακόμη και σε άτομο από το «φιλικό του περιβάλλον». Κατανοούμε όλοι τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει ένας τέτοιος «φίλος».

Επινοεί δε άλλο ένα παράλληλο κύκλωμα, από κάθε λογής φορείς ιδιωτικού δικαίου, για συνοδούς κατά τις μετακινήσεις των Ασυνόδευτων. Είναι κι αυτό ένα μέσο για να προσληφθούν επιπλέον ημέτεροι. Η κα Βούλτεψη παραδέχθηκε ότι υπάρχει ήδη έτοιμος ο φορέας συνοδείας.

Τέλος, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «χαμένων παιδιών» για το οποίο κατηγορήθηκε η χώρα, χωρίζει τα Ασυνόδευτα σε στεγασμένα και άστεγα. Και επειδή αυτά καταγράφονταν στο σύστημα του ΕΚΚΑ που λειτουργούσε από το 2017 ως «διαβιούντα σε επισφαλείς συνθήκες», η κα Βούλτεψη, το Σεπτέμβριο του 2021 εξαφάνισε το σχετικό πεδίο. Σε αντικατάσταση έφτιαξε τον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης που στελεχώνεται από εργολαβικούς εργαζόμενους και δεν εντάσσεται στις μονάδες της Ειδικής Γραμματείας.

Γι αυτό εισάγουν τώρα την «Αναγγελία Επιτροπείας». Δηλαδή να μπορούν και ιδιωτικοί φορείς, σε ένα ιδιότυπο κυνήγι μαγισσών, να καταγγέλλουν στις αρχές ότι βρήκαν ασυνόδευτο ανήλικο που είναι άστεγος ή διαμένων σε επισφαλείς συνθήκες.

Με αυτό το νομοσχέδιο αποκαλύπτεται η υποκρισία της ΝΔ. Κατηγορούσε τις ΜΚΟ ότι δρούσαν και χρηματοδοτούνταν ανεξέλεγκτα επί ΣΥΡΙΖΑ και δεσμευόταν να τις καταργήσει. Τώρα, όχι απλώς εμπιστεύεται το σύνολο της φροντίδας των ασυνόδευτων σε αυτές, αλλά τους αναθέτει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πρόκειται για το μεγάλο «πάρτι» διασπάθισης δημόσιου χρήματος μέσω σε ημέτερους μέσω ΜΚΟ, εις βάρος του συμφέροντος των παιδιών.

Και η βουλευτής συνέχισε: Αυτές τις μέρες η κα Βούλτεψη εφηύρε ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανεφάρμοστος και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέδωσε δευτερεύουσα νομοθεσία. Καταθέσαμε στη Βουλή όλες τις απαιτούμενες ΥΑ και ΚΥΑ, πέντε συνολικά, που εκδώσαμε για να λειτουργήσει ο νόμος της Επιτροπείας. Είναι ένας νόμος έτοιμος να εφαρμοστεί όταν μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Το νομοσχέδιο ακυρώνει την Επιτροπεία στην πράξη. Είναι η «νομοθετική βιτρίνα» της ΝΔ για να στείλει σαφές μήνυμα στο ακροδεξιό της ακροατήριο και σε όλους τους κατατρεγμένους και τα παιδιά ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να είναι γι αυτά καταφύγιο.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)