to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:57 | 25.06.2020

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Εφαρμόστε τώρα το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ας μην ξαναζήσουμε λιποθυμίες παιδιών από πείνα. Εφαρμόστε τώρα το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση 4 εκ. ανθρώπων». Στη συζήτηση που είχε με τον Νίκο Ξυδάκη στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» η αναπληρωτής τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και βουλευτής Νοτίου Τομεά Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Φωτίου επισήμανε ότι η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που πλήττονται από την πανδημία και δεν έχουν καμία ενίσχυση ευθύνεται για τη λιποθυμία του εννιάχρονου παιδιού στη Ρόδο από πείνα.


Η εποχικά εργαζόμενη γυναίκα που μεγαλώνει μόνη της δυο είναι μία από τις χιλιάδες εργαζόμενες των οποίων η ζωή ανατράπηκε από τη μια μέρα στην άλλη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Για τον κ. Μητσοτάκη  και την κυβέρνησή του αυτή η μονογονεϊκή οικογένεια, που μέχρι πριν λίγο ζούσε με επάρκεια  θα πρέπει να περιμένει  να καλύψει τις ανάγκες της από τα 534 ευρώ το μήνα του επιδόματος αναστολής όποτε της δοθεί.  Διότι άλλες   είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης: Η επικοινωνιακή διαχείριση, το μοίρασμα πακτωλού χρημάτων με αδιαφανείς διαδικασίες σε κολλητούς, η δυσφήμιση των αντιπάλων και η επιβολή σιωπητηρίου στις αντίθετες φωνές.

Η βουλευτής επισήμανε ότι η παρέμβαση του κ. Βρούτση στο OPEN  το πρωί μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Είτε δεν γνωρίζει, ή συνειδητά παραπλανά την κοινή γνώμη όταν λέει ότι ανάλογες περιπτώσεις μπορούν να καλυφθούν από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (όπως έχουν μετονομάσει το ΚΕΑ) και με τρόφιμα από το ΤΕΒΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους απόρους, πράγμα αδύνατον γι αυτές τις περιπτώσεις, γιατί για να πάρει η συγκεκριμένη οικογένεια έστω 200 € το μήνα θα έπρεπε να έχει εισοδήματα το χρόνο κάτω από 2.100 €.

Άλλωστε, αυτή είναι η ιδιαιτερότητα των επαναλαμβανόμενων κρίσεων του καπιταλισμού –δημοσιονομικές, πανδημικές, κλιματικής αλλαγής: ότι πλήττουν και τε μεσαία στρώματα και όχι μόνον τους ακραία φτωχούς. Απαιτούνται λοιπόν νέα εργαλεία που δεν θα έχουν ως βάση το εισοδηματικό κριτήριο. Αυτό ακριβώς σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ   με το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης που απευθύνεται στα πληττόμενα νοικοκυριά και αντιμετωπίζει το πρόβλημα τη στιγμή που δημιουργείται. Έχοντας προσδιορίσει τις κατηγορίες των πληττόμενων νοικοκυριών, αυτών  που χάνουν εισόδημα (εποχιακά και επισφαλώς εργαζόμενοι, άνεργοι που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, καλλιτέχνες), προβλέπει 400 ευρώ για τον άμεσα πληττόμενο, 200 για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού του και 100 για κάθε ανήλικο, προσαυξημένο κατά  100 ευρώ για τα μονογονεϊκά νοικοκυριά.  Δηλαδή το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης για την οικογένεια στη Ρόδο  θα ήταν 700 ευρώ το μήνα. Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης καλύπτει 1.900.000 νοικοκυριά, σύνολο 4 εκ πληθυσμό, «αόρατο» για τον κ. Μητσοτάκη, με διάρκεια 4 μήνες και κόστος 3,5 δις.

Όλοι γνωρίζουν ότι αυτά τα χρήματα δεν κρατούν όρθια μόνον τα νοικοκυριά , αλλά και τη ζήτηση, άρα την αγορά και την οικονομία. Στην ερώτηση του κ. Ξυδάκη εάν επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν οι ανισότητες και η φτώχεια, η Θ. Φωτίου απάντησε ότι αυτό είναι γεγονός, όπως φαίνεται από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έριξαν τη φτώχεια σε χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της «μεγάλης ανάπτυξης» δηλαδή το 2005. Τότε, το ποσοστό φτώχειας ήταν 19,6% και το 2018 ήταν 17,9%. Δηλαδή από 2 εκ. περίπου φτωχούς το 2005 το 2018 είχαμε 1.800.000. Το ίδιο συνέβη και με την παιδική φτώχεια, η οποία έπεσε κάτω από τα επίπεδα του 2005. 1 στα 5 παιδιά γλύτωσε από τη φτώχεια την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύεται  ότι οι ανισότητες και η φτώχεια δεν καταπολεμούνται με την ανάπτυξη, αυτό που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι όσο αυξάνεται η πίτα θα μειώνεται η φτώχεια. Διότι μπορεί να  αυξάνεται η πίτα, δηλαδή το ΑΕΠ, αλλά να μην  κατανέμεται δίκαια.

Χάρη στην πολιτική καταπολέμησης των ανισοτήτων που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι χαμηλές και μεσαίες τάξεις που αποτελούν το 75% του πληθυσμού της χώρας, απέκτησαν μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού εισοδήματος.

Επανερχόμενη στο γεγονός της λιποθυμίας του παιδιού στη Ρόδο η βουλευτής δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε, από την αρχή της πανδημίας, τα 175.000 σχολικά γεύματα ημερησίως να δίνονται στους δήμους ώστε να τα μοιράζουν στις οικογένειες. Αντ’ αυτού, σταμάτησαν το πρόγραμμα. Επίσης, η Ε.Ε. είχε δώσει τη δυνατότητα, λόγω κορωνοϊού, αντί για τις σακούλες τροφίμων του ΤΕΒΑ, όποτε δίνονται, να εφαρμοστεί άμεσα ηλεκτρονική κάρτα τροφίμων, όπως η γνωστή κάρτα αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, για προμήθεια τροφίμων από όλα τα μαγαζιά. Ούτε αυτό το έκαναν  βεβαίως.

Τελειώνοντας η Θ. Φωτίου κάλεσε  την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της και να υιοθετήσει τα μέτρα που επεξεργάστηκε, κοστολόγησε αναλυτικά και προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» τώρα, για να μη βρεθούμε μπροστά σε επαναλαμβανόμενα ανάλογα περιστατικά με αυτό της Ρόδου

tags: undefined

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)