to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 10.10.2018

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Αντιστρέψαμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε το 2015

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ήταν η βασική ομιλήτρια στην Ημερίδα για τον ένα χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αιγάλεω που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αιγάλεω «Γιάννης Ρίτσος».


«Έρχομαι σήμερα ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας που κάναμε στις 2 Οκτωβρίου 2017 για να αποτιμήσουμε όλοι μαζί την λειτουργία ενός μεγάλου θεσμού, των Κέντρων Κοινότητας, ραχοκοκαλιά του νέου ψηφιακού προνοιακού κράτους που δημιούργησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός και τόνισε ότι «ο χρόνος πολιτικός και ημερολογιακός της Ημερίδας σας καθορίζεται από το τέλος των μνημονίων. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα τα δύσκολα πέρασαν. Αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να νομοθετήσουμε ξανά μέτρα που δεν συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή ή την ανάπτυξη της χωράς μας εξαιτίας νεοφιλελεύθερων εμμονών του ΔΝΤ όπως ήταν το μέτρο για το κόψιμο προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, μέτρο που εργαζόμαστε για να μην εφαρμοστεί».

Αναλυτικά η ομιλία της Θ. Φωτίου: 

«Έρχομαι σήμερα ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αιγάλεω που κάναμε στις 2 Οκτωβρίου 2017 για να αποτιμήσουμε όλοι μαζί την λειτουργία ενός μεγάλου θεσμού, των Κέντρων Κοινότητας, ραχοκοκαλιά του νέου ψηφιακού προνοιακού κράτους που δημιούργησε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ο χρόνος πολιτικός και ημερολογιακός της Ημερίδας σας καθορίζεται από το τέλος των μνημονίων και τον βαθμό ελευθερίας που απέκτησε η χώρα μας, να ορίζει την καθημερινότητα και το μέλλον της, να χαράζει τις πολιτικές που χρειάζεται ο τόπος. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα τα δύσκολα πέρασαν. Αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να νομοθετήσουμε ξανά μέτρα που δεν συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή ή την ανάπτυξη της χωράς μας εξαιτίας νεοφιλελεύθερων εμμονών του ΔΝΤ όπως ήταν το μέτρο για το κόψιμο προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, μέτρο που εργαζόμαστε για να μην εφαρμοστεί.

Η κυβέρνηση μας προχωρά με συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο, αυτό που ξεδίπλωσε ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη με παράλληλα μέτρα άμεσης ανακούφισης όσων χτυπήθηκαν από την κρίση (και γνωρίζω ότι είναι πολλοί αυτοί στα δυτικά προάστια). Το αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας της Κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από κοινωνική δικαιοσύνη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, με επίκεντρο την υπεράσπιση και την ενίσχυση της εργασίας με σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις.

Ήδη προχωρήσαμε στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε 7 κλάδους που καλύπτουν 190.000 εργαζόμενους. Χιλιάδες εργαζόμενοι βλέπουν ήδη αυξήσεις στις αμοιβές τους και από τις αρχές του 2019 θα προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς διακρίσεις σε βάρος των νέων, δηλαδή καταργούμε τον υποκατώτατο μισθό.

Πήραμε μέτρα για την αδήλωτη εργασία και την μειώσαμε από το 19,17% το 2014 στο 12,4% το 2017 και συνεχίζουμε εντατικά με την υποδηλωμένη εργασία.

Αισθανόμαστε δικαιωμένοι σήμερα για την μάχη που δώσαμε το 2015, αλλά έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη μάχη για να κερδίσουμε όλα όσα χάσαμε τα προηγούμενα χρόνια για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στις πολιτικές που μας κατέστρεψαν και με αυτούς που μας κατέστρεψαν που σήμερα έχουν ενδυθεί την προβιά του αθώου αμνού.

Έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε το 2015. Μια χώρα που κατέγραφε τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το «success story» που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Με τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που απολαμβάνουν σήμερα 620.000 δικαιούχοι αλλάξαμε την εικόνα. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης μειώσαμε την ακραία φτώχεια και την παιδική φτώχεια δαπανώντας 1 δις 600 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια οικονομικής ασφυξίας όταν μέχρι το 2015 δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ. Το 2022 τα ποσοστά φτώχειας θα είναι χαμηλότερα από αυτά που υπήρχαν στην χώρα το 2008 στην έναρξη δηλαδή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για την πρόνοια από τα 789 εκατ. ευρώ, που παραλάβαμε το 2015, σε σχεδόν δύο δις ευρώ το 2018. Έχουμε επιτέλους αρχίσει να συγκλίνουμε θετικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα ως προς το ύψος των προνοιακών δαπανών οι οποίες το 2022 φτάνουν τα 4 δις.

Η μεταρρύθμιση που υλοποιούμε δεν περιορίζεται στην ακραία φτώχεια. Οικοδομεί μια σύγχρονη αντίληψη για την κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη για όλους και όχι μόνο για τους ευάλωτους. Εμβληματικές είναι οι δράσεις για το παιδί και την οικογένεια καθώς και για το δικαίωμα στην στέγη.

Εδώ βρίσκεται η μεγάλη μας διαφορά με το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη όπως το εξήγγειλε στην ΔΕΘ. Δηλαδή όταν λέει ότι θα ενσωματώσει όλα τα βασικά επιδόματα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εννοεί όλα τα επιδόματα που δεν αφορούν την ακραία φτώχεια, δηλαδή όσους έχουν μέχρι 2.400 ευρώ εισόδημα το χρόνο.

Αυτά μας ζητούσε το ΔΝΤ δύο χρόνια. Να κόψουμε επιδόματα ανεργίας, γάμου, μητρότητας, οικογένειας, αναπηρίας, φοιτητικής στέγης, μεταφοράς μαθητών, για τους ηλικιωμένους, για τις κατασκηνώσεις κλπ.

Εμείς αντίθετα σχεδιάζουμε επιδόματα και παροχές που αφορούν όλους και όχι μόνο όσους βρίσκονται στην ακραία φτώχεια, όπως για το παιδί.

Για το παιδί εφαρμόζουμε πολιτικές που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Το μέλλον του κάθε παιδιού δεν μπορεί να είναι προκαθορισμένο από την κοινωνική του καταγωγή. Το αποδεικνύουμε με την πολιτική μας για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με τα νέο επίδομα παιδιού ,τον θεσμό των σχολικών γευμάτων και τον νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία. Αποτελεί προτεραιότητα μας η κάλυψη όλων των παιδιών σε ποιοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μέσα σε τρία χρόνια αυξήσαμε κατά 60% τον αριθμό των παιδιών που καλύπτονται δωρεάν.

  • Επιδοτούμε ήδη όλους τους δήμους που έχουν ελλείψεις θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με 15 εκατ. ευρώ το 2018 για να ιδρύσουν 10.000 νέες θέσεις. Παραλάβαμε το 2015 να έχουν δοθεί μόνο 79.157 vouchers και φέτος δώσαμε 127.026 vouchers. Γιατί δώσαμε και στην άνεργη μητέρα και την φτωχή.

  • Για τα οικογενειακά επιδόματα κάναμε αύξηση του προϋπολογισμού από 650 εκ. σε 910 εκατ. ευρώ (αυξήσεις από 50% -110% στα επιδόματα) με ισονομία και με ψηφιακό τρόπο.

  • Στο Δήμο σας δώσαμε 526 voucher και επιπλέον νέες θέσεις. Μέσα στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του τα παιδιά από 1.400.000 το 2017 αυξάνονται σε 1.550.00 το 2018 και η δαπάνη από 650 εκ. θα ξεπεράσει το 1 δις.

  • Ο θεσμός των σχολικών γευμάτων φέτος αφορά 152.000 παιδιά που έχουν ένα ζεστό γεύμα μεσογειακής διατροφής κάθε μέρα σε 953 σχολεία. Τα παιδαγωγικά οφέλη είναι πολύ μεγάλα. Αλλά και η σιγουριά και ασφάλεια που δίνουν στις μητέρες με τα 1448 ημερήσια γεύματα στο Δήμο σας.

  • Τέλος, ψηφίσαμε και θέτουμε σε λειτουργία μέσα στο 2018 τον νέο νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία. Για να μην περιμένουν χρόνια οι υποψήφιοι γονείς να ανοίξουν την αγκαλιά τους σε ένα παιδί και για να μην μείνει κανένα παιδί στα ιδρύματα.


 

Στέγη

  • Η ύπαρξη πολιτικής για την στέγη αποτελεί κρίσιμο δείκτη για κάθε χώρα με ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Ένα γενναίο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, ένα πραγματικά διαρθρωτικό μέτρο είναι το επίδομα στέγασης και εφαρμόζουμε από 1/1/2019. Αφορά πάνω από 300.000 νοικοκυριά που δεν έχουν πρώτη κατοικία ή πληρώνουν δάνειο για αυτήν. Θα ωφεληθούν συμπολίτες μας με επίδομα στέγασης από 840 ευρώ έως 2520 ευρώ το χρόνο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι 25-45 χρονών και επιθυμούμε να τους ενθαρρύνουμε σε αυτή την πιο αποφασιστική περίοδο της ζωής τους.


 

Το νέο κοινωνικό κράτος που ιδρύουμε είναι ψηφιακό με δυο πυλώνες, με ραχοκοκαλιά τα 240 Κέντρα Κοινότητας σε όλη τη χώρα που ενημερώνουν τους πολίτες για τα δικαιώματα και τις παροχές που δικαιούνται, ενώ παράλληλα ενημερώνουν το κράτος ηλεκτρονικά. Έτσι καταργούμε πελατειακές σχέσεις, τη διαπλοκή και τη διαφθορά και δίνουμε την αξιοπρέπεια που αρμόζει στους Έλληνες πολίτες.


 

Ολοκληρώνουμε τις μεταρρυθμίσεις με τον Νόμο-πλαίσιο για το Εθνικό Σύστημα Φροντίδας και Αλληλεγγύης που θα καταθέσουμε μέσα στο 2018.

Τα Κέντρα Κοινότητας έχουν διπλή ταυτότητα: ενημερώνουν τους πολίτες, ταυτόχρονα όμως ενημερώνουν και εμάς. Έτσι π.χ. εμείς στο Υπουργείο ξέρουμε ότι το Κ.Κ. Αιγάλεω είχε 5.500 επισκέψεις και ενέγραψε 1.782 ωφελούμενους. Επίσης ξέρουμε ότι το ΚΕΑ το παίρνουν στο Δήμο σας 4.300 συμπολίτες (1992 νοικοκυριά) και το ΤΕΒΑ 3170 (1510 νοικοκυριά).

Τα αιτήματα αφορούν 56% το ΚΕΑ και 28% το ΤΕΒΑ. Θα ενισχύσουμε το Κέντρο σας που έχει σήμερα δύο κοινωνικούς λειτουργούς και ένα ψυχολόγο με επιπλέον κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και ειδικό για την στήριξη της οικογένειας και θα ιδρύσουμε Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) για το συντονισμό των υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία.

Σήμερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα 238 Κέντρα Κοινότητας. Στην Αττική 55 και ευχαριστούμε την Περιφέρεια Αττικής που τα χρηματοδοτεί και τα στηρίζει. Ευχαριστώ επίσης όλες τις περιφέρειες για τη συνεργασία τους και γιατί αγκάλιασαν αυτόν τον πρωτοποριακό θεσμό του προνοιακού κράτους μοναδικό σε όλη την Ευρώπη και καινοτόμο.

Προχωράμε λοιπόν με σχέδιο και με επιμονή. Δεν γυρίζουμε πίσω. Θα τα καταφέρουμε.


 

Σας ευχαριστώ».


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)