to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:52 | 26.08.2020

Πολιτική

Θ. Φωτίου: 8 τ.μ. ανά βουλευτή, 1,5 τ.μ. ανά μαθητή

Η Βουλή έχει ίδια αναλογία ατόμων με μια τάξη στο σχολείο, αλλά έχει οριστεί πως η μάσκα δεν προστατεύει εντός της αίθουσας της Ολομέλειας, σε αντίθεση με ότι ορίζεται για τα σχολεία, τόνισε η αναπλ. τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


Στην ομιλία της στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής,  με θέμα την ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας και την Υπουργό Παιδείας σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid–19) στους τομείς αρμοδιότητάς τους, η Θεανώ Φωτίου τόνισε:

«Η μάσκα δεν προστατεύει τους 300 βουλευτές της Βουλής που έχουν την ίδια αναλογία ανά άτομο στην ολομέλεια με τα παιδιά στο σχολείο, δηλαδή 1,5 τ.μ., και η Βουλή απαιτεί 8 τ.μ. ανά βουλευτή, περιορίζοντας τον αριθμό των παρισταμένων σε 60. Στα σχολεία όμως, με την ίδια αναλογία, 1,5 τετραγωνικό ανά παιδί, τα προστατεύει!! Μάλλον η κυβέρνηση φοράει...μάσκα, της υποκρισίας.

Είναι πολιτική της κυβέρνησης να μην επενδύσει στη δημόσια εκπαίδευση και υγεία.

Εμείς προτείναμε για τα παιδιά του δημοτικού, του νηπιαγωγείου και των βρεφονηπιακών σταθμών, τρία ουσιαστικά και υλοποιήσιμα μέτρα που θωρακίζουν την ασφάλεια της νέας γενιάς και επενδύουν στο μέλλον της.

Η κυβέρνηση όμως, δε θέλει να ξοδέψει χρήματα για την δημόσια εκπαίδευση. Για αυτό και τα «φτηνιάρικα» μέτρα εξαντλούνται σε μάσκες και παγουρίνο ενώ είναι η μόνη κυβέρνηση της χώρας που βρίσκεται εκτός δημοσιονομικού ελέγχου λόγω κορωνοΐού. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση επαίρεται για τα 32 δις που πήρε για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Με 350 εκατομμύρια:

1) θα προσλαμβάνονταν 10.000 εκπαιδευτικοί για να μην έχει καμία τάξη παραπάνω από 15 παιδιά (κόστος 180 εκατ.)

2) θα δίνονταν σχολικά γεύματα για 400.000 παιδιά ημερησίως στο ολοήμερο σχολείο σε σύνολο 600.000 (κόστος 80 εκατ.)

3) θα δίνονταν 200.000 σε όλα τα παιδιά για βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, από όπου  σήμερα αποκλείονται 66.000 παιδιά (κόστος 90 εκατ.)».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Αναπλ. Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη:

 

«Κυρία Υπουργέ, καταλάβαμε σήμερα ότι η μάσκα είναι το μοναδικό σχέδιο για την προστασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, των νηπιαγωγείων, των δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, πανεπιστημίων. Δηλαδή, τα σχολεία θα ανοίξουν ακριβώς όπως και πέρυσι, με την προσθήκη μιας μάσκας, αντισηπτικού και παγουρινίου. Τρείς πάνινες μάσκες σε κάθε μαθητή, δηλαδή 4 εκατομμύρια μάσκες πληρώνει ο κύριος Θεοδωρικάκος, μετά από πίεση της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης. Αυτά που δεν θέλατε να πληρώσετε εσείς, κυρία Υπουργέ. Ασύλληπτο.

Τελικά, πόσο επιβαρύνεται ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας, λόγω κορωνοϊού; Μπορείτε να μου απαντήσετε με ένα νούμερο; Πόσο θα τον επιβαρύνετε,  για να ανοίξετε τα σχολεία; Πιστεύω προσωπικά ότι επειδή απαξιώνετε τη δημόσια εκπαίδευση έναντι της ιδιωτικής, το κάνετε «φτηνιάρικα», όσο πιο φτηνά μπορείτε.

Ας πούμε ότι η μάσκα προστατεύει 25 παιδιά σε 30-40 τ.μ., και 45 ακόμη, σας λέω εγώ,  που ξέρω, βάσει της πείρας μου από την προηγούμενη ζωή μου, ότι είναι τα τετραγωνικά μιας σχολικής αίθουσας. Δηλαδή, απαιτείται ενάμιση τετραγωνικό για κάθε παιδί, στα 25 παιδιά.

Εδώ, στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου, γιατί δεν μας προστατεύει η μάσκα, κυρία Υπουργέ;  Γνωρίζετε, κυρία Υπουργέ, ότι τα τετραγωνικά της Αίθουσας είναι 470; Για τους 300 βουλευτές, η  αναλογία είναι 1,56 , δηλαδή όσο και των παιδιών στα σχολεία. Γιατί εμείς, ενώ φοράμε μάσκα πρέπει να είμαστε το πολύ 60 μέσα στην αίθουσα, δηλαδή να έχουμε αναλογία 8.τ.μ. ανά βουλευτή; Δεν είναι αυτό ντροπή; Τι μήνυμα δίνουμε ακριβώς στην κοινωνία; Ότι οι βουλευτές είναι υπερπροστατευμένοι, αλλά τα παιδιά θα είναι με τη μάσκα μη προστατευμένα;  Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό το μήνυμα που δίνετε. Και όχι μόνο 470 τ.μ. είναι η αίθουσα, είναι και τετραώροφη σε ύψος.

Δεύτερον. Μάς εγκαλείτε για προτάσεις, κυρία Υπουργέ. Οι προτάσεις μας επενδύουν στην υγεία και παιδεία, όπως είπε ο κ. Ξανθός. Εσείς είχατε την ευκαιρία, πράγματι, να κάνετε μια τεράστια τομή στην ποιότητα της εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής, αν είχατε τη λογική ότι η ποιοτική δημόσια παιδεία είναι ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει, για το μέλλον της χώρας και της νέας γενιάς. Δεν έχετε αυτήν τη λογική. Γι’ αυτό το κάνετε «φτηνιάρικα», όπως είπα, με το παγουρίνο και τις πάνινες μάσκες. Για αυτό.

Τι θα κάναμε εμείς;  Θα σας πω τρία μέτρα για τα παιδιά του δημοτικού, του νηπιαγωγείου και των βρεφονηπιακών σταθμών:

Πρώτον: Θα μειώναμε τον αριθμό των παιδιών, στα δημοτικά, σε κάθε τάξη, στον αριθμό των 18. Μια τεράστια επένδυση. Αξίζουν τα 180 εκατομμύρια, κυρία Υπουργέ, που θα στοίχιζε αυτή η επένδυση για 10.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς; Αξίζουν; Γιατί, βέβαια, με 18 παιδιά ανά τάξη, τα σχολεία τα δημόσια γίνονται από τα καλύτερα ιδιωτικά. Καταλάβατε; Γιατί είναι η αναλογία του παιδιού προς διδάσκοντα που δίνει την ποιότητα στην εκπαίδευση.

Δεύτερον: Θα πριμοδοτούσαμε τα σχολικά γεύματα  και από 185.000 τη μέρα –που τα φτάσαμε το 2019- θα τα φτάναμε σε 400.000 για σύνολο 600.000 παιδιών του δημοτικού. Δηλαδή, κόστος 80 εκ. επιπλέον. Ακούτε, κυρία Υπουργέ; Θα έτρωγαν τα 4/6 των παιδιών του συνόλου του δημοτικού. Έτσι γίνεται και ενισχύεται το ολοήμερο σχολείο, κυρία Υπουργέ. Όχι με εκκλήσεις του τύπου: «Καταλάβετε ότι είναι ωραίο να φέρνετε τα παιδιά σας μέχρι τις τέσσερις».  Έτσι το ενισχύετε. Και με εκπαιδευτικούς.

Τρίτον: Θα αυξάναμε τα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ. Τα vouchers τα φτάσαμε 155.000, πέρυσι. Και, αν θυμάστε, τρεις μέρες αφού εκλεγήκατε κυβέρνηση, αλληλοσυγχαιρόσασταν,  γιατί νομίζατε ότι εσείς βάλατε τα παιδιά. Φέτος, δεν είδα συγχαρητήρια, γιατί αφήσατε 66.000 παιδιά απέξω από τα ΚΔΑΠ. Και ξέρετε τι είναι τα ΚΔΑΠ; Βεβαίως, όλοι ξέρετε. Είναι Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Δηλαδή, τώρα, αυτήν την περίοδο, αλλά και για το μέλλον, είναι καλό τα παιδιά να είναι στα ΚΔΑΠ. Γιατί;  Γιατί εκεί μαθαίνουν πράγματα και απασχολούνται πολύ ωραία και δημιουργικά. Το κόστος,  κυρία Υπουργέ, 90 εκατομμύρια.

Σας λέω, λοιπόν, και σας ερωτώ: Αξίζουν 350 εκατομμύρια, για μια σοβαρή επένδυση στην παιδεία; Είναι ψίχουλα τα 350 εκατομμύρια, όταν είσαστε η μόνη Κυβέρνηση, που υπήρξε ποτέ στο ελληνικό κράτος, η οποία έχει τη δυνατότητα εκτός δημοσιονομικού προϋπολογισμού, εκτός Προϋπολογισμού, να αυξήσετε τα πάντα και να αξιοποιήσετε τα 32 δισεκατομμύρια, που λέει ότι έφερε ο Αρχηγός σας. Και που φαίνεται από ό,τι κάνετε όλο αυτό τον καιρό, ότι θα τα φάτε χωρίς σχέδιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)