to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 26.08.2020

Πολιτική

Θ. Δρίτσας: Πίσω από τις εθνικιστικές κορώνες οι εν κρυπτώ συνομιλίες χωρίς εθνική στρατηγική (ηχητικό)

Για την συμφωνία με την Αίγυπτο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «παρών», ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι μία συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ σε θαλάσσιους χώρους μεταξύ χωρών, δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να έχει χαρακτήρα τακτικής κίνησης, αντιπαλότητας προς άλλες χώρες


Για την συμφωνία με την Αίγυπτο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «παρών», ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι μία συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ σε θαλάσσιους χώρους μεταξύ χωρών, δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να έχει χαρακτήρα τακτικής κίνησης, αντιπαλότητας προς άλλες χώρες

Η συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ είναι τμηματική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ξεκινήσει συστηματικός διάλογος με την Τουρκία αφού σταματήσει να προκαλεί εντάσεις, αλλά χρειάζεται στρατηγική και ειλικρίνεια που η ΝΔ δεν τολμά προς τους ψηφοφόρους της, έκρυψε ότι ξεκίνησε συνομιλίες με γερμανική διαμεσολάβηση και την ίδια ώρα με πρωτοβουλία Μητσοτάκη «τρέφει» εθνικισμούς με πρωτοφανείς κινήσεις όπως η επίσημη εκπροσώπηση από τον Αλκ. Στεφανή σε εμφυλιοπολεμικές εκδηλώσεις μίσους, είπε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε εκτενώς στα σημεία των συμφωνιών της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο για μερικό προσδιορισμό ΑΟΖ, ενόψει της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Η θετική ψήφος για την συμφωνία με την Ιταλία έρχεται παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συμβιβασμοί, ειδικά στα θέματα δικαιωμάτων αλιείας σε διάφορες θαλάσσιες ζώνες, όπως είπε. Αντίθετα, για την συμφωνία με την Αίγυπτο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «παρών», ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι μία συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ σε θαλάσσιους χώρους μεταξύ χωρών, δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να έχει χαρακτήρα τακτικής κίνησης, αντιπαλότητας προς άλλες χώρες. Είναι αυτό που επεδίωξε η Τουρκία με το σύμφωνο με την Λιβύη, όπως υπογράμμισε.

H κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κανένα στρατηγικό στόχο, δεν έχει επεξεργαστεί τα πράγματα, είναι δέσμια των εσωτερικών της αντιφάσεων, να ικανοποιήσει την μία τους εθνικιστές και την άλλη αυτούς που βλέπουν διαφορετικά αυτά τα ζητήματα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το κύριο, είναι τμηματική η συμφωνία με την Αίγυπτο, αναφέρεται στο άρθρο 1, όπως σημείωσε. Δηλαδή γίνεται με θεσμικό και συμβιβαστικό τρόπο και από τις δύο πλευρές. Μία κυβέρνηση με στρατηγική μπορεί αυτόν τον χαρακτήρα να τον διακηρύξει και ως μεταβατικό, ως μεταβατική συμφωνία που αφήνει ανοιχτά όλα τα ζητήματα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ούτε απορριπτικοί ούτε ενθουσιωδώς να την αποδεχθούμε. Πρέπει να την εντάξουμε στην προοπτική έναρξης συστηματικού διαλόγου με την Τουρκία, που είναι απαραίτητο να γίνει φυσικά εφόσον σταματήσει να δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή.

Η ενέργεια της Τουρκίας τώρα, με προκλητικές έρευνες συνοδεία πολεμικών πλοίων και πρόκληση της ελληνικής αντίδρασης, είναι κίνηση που αποτρέπει τον διάλογο, συνέχισε ο κ. Δρίτσας. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο τουρκικό, παντού αναπτύσσονται νέοι εθνικισμοί και νέες εθνικές περιχαρακώσεις, είναι φαινόμενο της εποχής. Αλλά δεν πρέπει να αμφισβητηθούν σύνορα, είναι όρος ειρήνης. Δεν πρέπει να αμφισβητηθούν τα δικαιώματα κάθε κράτους. Ο Ερντογάν πρωτοστατεί σε αυτή την εθνική παράνοια για τους δικούς του λόγους και εις βάρος του τουρκικού λαού στην πραγματικότητα, με πολύ επικίνδυνες για την Τουρκία πολιτικές. Χρειάζεται ένα στρατήγημα λοιπόν που όλα αυτά να τα λαμβάνει υπόψιν, να στοχεύει στο να εξαναγκάσει τους πάντες να προσέλθουν σε διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου ή της διεθνούς διαιτησίας, ώστε να αποτρέπονται οι εντάσεις στην περιοχή.

Αν δεν έχεις στρατηγική με βάση τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας, αν δεν αποτυπώνεται εκεί ο πραγματικός πατριωτισμός, στο «εν ειρήνη η ισχύς», δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις και τους εσωτερικούς εθνικισμούς που πάντα αναπτύσσονται -και στην Ελλάδα, επίσης. Φτάσαμε στο σημείο επί δεκαετίες οι νέοι Έλληνες να μην έχουν ακούσει ότι τα «Σκόπια» λέγονταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και παλαιότερα ήταν ομόσπονδο κράτος ως Μακεδονία. Και όταν ήρθε η ώρα Κοτζιάς και Τσίπρας να λύσουν ένα ζήτημα που δηλητηρίαζε συνολικά την περιοχή, πάρα πολλοί καλοπροαίτερα αναρωτιούντο «γιατί να την πούμε Μακεδονία ενώ λέγεται Σκόπια;»... Αυτοί οι εθνικισμοί, ακραίοι ή υφέρποντες, δυσκολεύουν αφάνταστα λύσεις επ` ωφελεία της Ελλάδας που πρέπει να αναζητηθούν, φυσικά πάντα χωρίς αμφισβήτηση συνόρων και διακινδύνευση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τώρα, όπως είπε, η ΝΔ κρύβει το ότι άρχισε συνομιλίες, με την διαμεσολάβηση της γερμανικής πλευράς, μεταξύ εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης. Το μάθαμε από τις τουρκικές πηγές. Και όταν υπέγραψε την συμφωνία με την Αίγυπτο, αντί να την παρουσιάσει ως βήμα, την παρουσίασε ως κόλαφο για τον Ερντογάν. Δεν ξέρει πού το πάει, δεν ξέρει τι θέλει, δεν έχει σταθερό σχέδιο. Δεν μπορεί να έχει ειλικρινή σχέση με την ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πολυδεκαετή κυβερνητική εμπειρία, είναι πολύ πιο ώριμος ως πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, πιο υπεύθυνη, πιο συγκροτημένη, πιο ικανή να χειριστεί ακόμα και αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα. Το απέδειξε στην πράξη με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Εξάλλου, ο κ. Δρίτσας καυτηρίασε την σχεδιαζόμενη παρουσία του υφυπουργού Άμυνας Αλκ. Στεφανή σε εμφυλιοπολεμική εκδήλωση εκπροσωπώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, σε αυτές τις «εκδηλώσεις μίσους» όπως τις χαρακτήρισε. Επί πολλά χρόνια μετά την Χούντα, καμία ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ δεν έστειλε εκπρόσωπο σε αυτές τις εκδηλώσεις. Κάποιοι βουλευτές της ΝΔ πηγαίνουν, κλείνοντας το μάτι στην ακροδεξιά, πήγαινε και η Χρυσή Αυγή. Αλλά επίσημη εκπροσώπηση κομμάτων και πολύ περισσότερο κυβέρνησης δεν υπήρχε σε εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, από μία ένωση αποστράτων που μάλιστα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις κρατήσεις σε όλα τα στελέχη των ΕΔ, από εποπτευόμενο φορέα. Αυτή η κυβέρνηση, αντί να παρέμβει αποτρεπτικά στην αναμόχλευση του μίσους και της μισαλλοδοξίας, την επιβραβεύει στέλνοντας κυβερνητικό εκπρόσωπο. Δεν είναι πρωτοβουλία Στεφανή, είναι πρωτοβουλία Μητσοτάκη, ξεκαθάρισε ο κ. Δρίτσας, κάτι άκρως ανησυχητικό και απολύτως χαρακτηριστικό των αντιφάσεων και του χαρακτήρα της ΝΔ και της κυβέρνησής της. Υπάρχουν ακόμη δύο-τρεις ημέρες, αυτή η απόφαση πρέπει να αναθεωρηθεί και η αναθεώρηση να είναι γενικευμένη. Η ρητορική αντίστοιχων εκδηλώσεων είναι ακραία ακροδεξιά, αντικομμουνιστική, αναζωπύρωσης του εμφυλιοπολεμικού μίσους. Δεν είναι τιμή στους νεκρούς, είναι αυταπόδεικτο ότι συγκλίνουν σε μία μισαλλόδοξη, δηλητηριώδη, επικίνδυνη πρωτοβουλία. Και κάθε κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ξεκαθάρισε ο κ. Δρίτσας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)