to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 08.10.2019

Πολιτική

Θ. Δρίτσας: Συντηρητική και φοβική αναδίπλωση η αύξηση της θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης

«Οι αντιρρησίες συνείδησης δεν είναι «λουφαδόροι», ούτε στιγματισμένοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας» τονίζει ο Θοδωρής Δρίτσας, υπεύθυνος Τομέα Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τους αντιρρησίες συνείδησης


Η δήλωση του Θ. Δρίτσα:

Άκαιρη, αψυχολόγητη, τιμωρητική και καθ υπέρβαση σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα της νομιμότητας, η Κοινή Υπουργική Απόφαση της Κυβέρνησης, με βάση την οποία αυξάνεται ο χρόνος  της εναλλακτικής θητείας των αντιρρησιών συνείδησης.

Οι αντιρρησίες συνείδησης δεν είναι «λουφαδόροι», ούτε στιγματισμένοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Απολαμβάνουν διεθνώς δικαιώματα κατοχυρωμένα σε όλα τα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη.

Πρόκειται για μια συντηρητική και φοβική αναδίπλωση αναντίστοιχη εντελώς με τις διακηρύξεις εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού της χώρας, που εξαγγέλλει με κάθε ευκαιρία  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όμως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως άλλα λέγονται στα λόγια και άλλα γίνονται στην πράξη.

Θεωρείται βέβαιο ότι αυτή η απόφαση, θα γεννήσει νέο κύκλο προσφυγών σε διεθνή δικαστήρια, με κίνδυνο να υπάρχουν νέες καταδικαστικές αποφάσεις για τη χώρα μας, οι οποίες καθόλου δεν τιμούν τη Δημοκρατία μας.

Ζητάμε να επικρατήσουν πιο ψύχραιμες και συνετές σκέψεις και να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ επαναφέρει ένα εκδικητικό και αποτρεπτικό πλαίσιο εναλλακτικής θητείας

Ανακοίνωση για την αύξηση της της διάρκειας της εναλλακτικής θητείας εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης 8/10 και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξήγγειλε την αύξηση της διάρκειας της εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης στους 15 μήνες.

Μέσα από αυτήν την κίνηση, η συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να επαναφέρει ένα εκδικητικό και αποτρεπτικό πλαίσιο εναλλακτικής θητείας για τους στρατεύσιμους, αναιρώντας έτσι στην πράξη τις κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που κινούνταν στην κατεύθυνση της μείωσης της διάρκειας αυτής.

Η συγκεκριμένη ενέργεια της Νέας Δημοκρατίας αντανακλά με σαφήνεια τον συνολικότερο τρόπο, με βάση τον οποίο η βαθιά συντηρητική παράταξη της δεξιάς αντιλαμβάνεται τους αντιρρησίες συνείδησης, όπως και τη σχέση που πρέπει να έχει ο στρατός με τους ανθρώπους της νέας γενιάς.

Από οικονομική σκοπιά, η στρατιωτική θητεία για τους νέους αποτελεί έναν βραχνά, και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η στράτευση.

Για εμάς, οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται σχετικά με το ζήτημα της θητείας, οφείλει να εκκινεί στη βάση της μείωσης της διάρκειας της θητείας και του παράλληλου εκδημοκρατισμού του στρατιωτικού μηχανισμού.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους αρνητές στράτευσης, οφείλει να συγκροτηθεί ένα επαρκές πλαίσιο εναλλακτικής θητείας που δεν θα λειτουργεί αποτρεπτικά και εκδικητικά, αλλά που θα αντιλαμβάνεται με ισότιμους όρους όσους επιθυμούν εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της θητείας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)