to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

6:57 | 03.08.2018

Διεθνή

Τέξας: Απεργία πείνας άρχισαν πατέρες που φυλακίστηκαν μαζί με τους γιους τους σε κέντρο κράτησης μεταναστών

Μια ομάδα μεταναστών που έχουν προφυλακιστεί στο Τέξας άρχισε απεργία πείνας, αξιώνοντας τα μέλη της να αποφυλακιστούν μαζί με τα παιδιά τους, γνωστοποίησε μια οργάνωσης υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, που έχει αναλάβει την εκπροσώπησή τους.


Οι μετανάστες αυτοί, πατέρες που κρατούνται μαζί με τους γιους τους, εγκλείστηκαν σε κέντρο κράτησης στην πόλη Καρνς της Πολιτείας του Τέξας και δεν έχουν καμιά ενημέρωση από τις αρχές των ΗΠΑ ως προς το εάν θα τους δοθούν άδειες παραμονής στη χώρα ή όχι, ανέφερε το Κέντρο για την Εκπαίδευση και την προσφορά Νομικών Υπηρεσιών σε Πρόσφυγες και Μετανάστες (RAICES).

Δεν είναι σαφές ακόμη πόσοι ακριβώς είναι οι γονείς που συμμετέχουν στην απεργία πείνας, η οποία άρχισε την Τετάρτη.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) απέφυγε να επιβεβαιώσει εάν γίνεται απεργία πείνας ή όχι. Περιορίστηκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι σέβεται το δικαίωμα των κρατουμένων να εκφράζουν τις απόψεις τους και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κάποιο τιμωρητικό μέτρο σε βάρος τους.

«Έχουμε απελπιστεί, έχουμε κουραστεί να μας φυλακίζουν, θέλουμε να μας αφήσουν ελεύθερους μαζί με τους γιους μας», ανέφερε μια ανοικτή επιστολή προς τα μέσα ενημέρωσης την οποία υπογράφει ο «Χόρχε» και έδωσε στη δημοσιότητα η RAICES. Στην επιστολή αναφέρεται πως ο «Χόρχε» εκφράζεται εξ ονόματος 400 οικογενειών.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει την πολιτική «μηδενικής ανοχής» έναντι της παράτυπης μετανάστευσης στο επίκεντρο της ατζέντας του και έχει διαμηνύσει πως οι μετανάστες που είναι υποψήφιοι να απελαθούν θα παραμένουν έγκλειστοι ως την ολοκλήρωση «των διαδικασιών για την επαναπροώθησή τους».

Η πολιτική αυτή οδήγησε στη σύλληψη και των διαχωρισμό από τις οικογένειές τους 2.500 παιδιών αφότου τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάιο. Πολλές από τις οικογένειες αυτές είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό, άλλες είχαν ζητήσει άσυλο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επανενώθηκαν πάνω από τις μισές από τις οικογένειες, κατόπιν διαταγής δικαστή.

Κατά την οργάνωση RAICES, αρκετοί πατέρες κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο κράτησης στην Καρνς, νοτιοανατολικά του Σαν Αντόνιο, ενώ παιδιά αρνούνται να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Περίπου 600 κρατούμενοι συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες, κατά την ίδια πηγή.

Η ιδιωτική εταιρεία GEO Group Inc, η οποία διαχειρίζεται το κέντρο κράτησης στην Καρνς, δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ορισμένοι από τους μετανάστες λένε ότι παραπλανήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές και συμφώνησαν παρά τη θέλησή τους να απελαθούν γιατί αυτό ήταν όρος για να ξαναδούν τα παιδιά τους, κατήγγειλε η RAICES. Άλλοι τόνισαν πως δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο.

Ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε προ ημερών να αναβληθούν επ' αόριστον οι απελάσεις μεταναστών, έπειτα από προσφυγή της ACLU.

Οι άρρενες μετανάστες που κρατούνται στην Καρνς, και οι γυναίκες και τα κορίτσια που κρατούνται στη Ντίλι, στο Τέξας, είναι μεταξύ των οικογενειών που επανενώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και προφυλακίστηκαν μαζί με τα παιδιά, σύμφωνα με την οργάνωση RAICES.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)