to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:13 | 15.03.2013

Διεθνή

Τετρακομματική κυβέρνηση στο Ισραήλ

Το θρησκευτικό εθνικιστικό κόμμα των εποίκων Εβραϊκή Εστία υπέγραψε συμφωνία για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ναφτάλι Μπένετ. Οι διεργασίες για το σχηματισμό νέας, τετρακομματικής κυβέρνησης ολοκληρώθηκαν λίγο πριν την εκπνοή της διερευνητικής εντολής.


netaniaxou.jpg

«Με τη βοήθεια του Θεού υπογράψαμε. Η 33η κυβέρνηση του Ισραήλ βαδίζει σε σωστό δρόμο», επισημαίνεται στο μήνυμα του Μπένετ στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του νεότευκτου Γες Ατίντ, θα καταλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών βάσει τις συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με το δεξιό Λικούντ του Νετανιάχου για τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. Το κόμμα του είχε συμφωνήσει στη συμμετοχή στο συνασπισμό την Πέμπτη.

Ο Λαπίντ έχει ελάχιστη πείρα στα οικονομικά (ήταν δημοσιογράφος) και θα βασιστεί, όπως επισημαίνει το Reuters, αφενός στην στήριξη που θα του παράσχει ο πρωθυπουργός και αφετέρου σε μια περίοδο χάριτος που μάλλον θα του δώσουν οι αγορές.

Το Γιες Ατίντ κατέλαβε 19 από τις 120 έδρες στην πρώτη εμφάνισή του στην ισραηλινή πολιτική σκηνή· είναι δεύτερο σε έδρες μετά το Λικούντ-Μπεϊτένου του Νετανιάχου και, φυσικά, η μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών του Ιανουαρίου.

Η νέα συμμαχική κυβέρνηση θα έχει στην Κνεσέτ 68 από τις 120 έδρες και συγκροτείται από τέσσερα κόμματα: τον εθνικιστικό συνασπισμό Λικούντ-Μπεϊτένου, το κόμμα των εποίκων Εβραϊκή Εστία και το κεντρώο Γες Ατίντ και την παράταξη του Κινήματος τηςΤζίπι Λίβνι. Είναι η πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία που δεν συμμετέχει το κόμμα των υπερορθόδοξων εβραίων.

Πηγή: alterthess

tags: Ισραήλ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)