to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το τέταρτο πτερύγιο

Σ’ αυτό το τέταρτο πτερύγιο, που δεν λογαριάζει τη ζωή, που τη θεωρεί αναλώσιμη και εργαλείο παραγωγής πλούτου πιστεύουν η κυβέρνηση και ο αρχηγός της


Ξημερώνει αυγή δροσάτη

με το πρώτο της πουλί

λες και κράζει τον εργάτη

στη φιλόπονη ζωή

Γεράσιμος Μαρκοράς

Στο Αναγνωστικό της 3ης Δημοτικού βρισκόταν αυτό το ηθικοπλαστικό ποίημα του Κερκυραίου ποιητή (1826-1911), με το οποίο, μαζί με άλλα, παρόμοια λογοτεχνήματα διαπαιδαγωγούσαν τους νεαρούς βλαστούς της πατρίδας στις αρχές μιας «μαγικής» δεκαετίας του ’60, εν τω μέσω αποστασίας, Ιουλιανών, έξαρσης του Κυπριακού, δολοφονιών αγωνιστών της Αριστεράς (Στέφανος Βελδεμίρης), ενώ η Χούντα πλησίαζε με τον φοβερό και ρυθμικό ήχο φανερής στρατιωτικής παρέλασης που κανένας δεν έβλεπε και κανένας δεν άκουγε.

Δεν είναι λοιπόν καινούργια όσα είπε ο απελθών πρωθυπουργός στο Πέραμα. Παλιά, παμπάλαια είναι, ανασυρμένα από τα κιτάπια της πρώτης Βιομηχανικής Επανάστασης, ώστε να συντελεστεί η φοβερή κλοπή στην οποία επιδίδεται το επιτελικό κράτος των αχόρταγων και την οποία επιδιώκουν να συνεχίσουν χωρίς φραγμό, χωρίς όρια, χωρίς τέλος. Δεν είναι καινούργια τα φληναφήματα περί σκληρής δουλειάς για να προκόψεις, δεν είναι καινούργια η θεωρία της σκληρής εργασίας και της «φυσικής κατάστασης της ανισότητας». Λέει ο Μαρκοράς στο ποίημά του: «Μη σας είναι ο ξένος πλούτος / έν’ αγκάθι στην καρδιά / πέστε αζήλευτα: Είναι τούτος εργασίας κληρονομιά».

Με χαρά στη δουλειά λοιπόν. Προπαντός με χαρά. Το είπε και ο απελθών (προς το παρόν;) πρωθυπουργός στο Πέραμα: «Στο Πέραμα είδα τα ναυπηγεία να δουλεύουν, ανθρώπους χαμογελαστούς γιατί είχαν δουλειές. Οι άνθρωποι αυτοί ψήφισαν για τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους, τα εισοδήματά τους. Δεν κοίταξαν με κομματικές παρωπίδες, δεν επηρεάστηκαν από ιδεολογικά στερεότυπα μιας άλλης εποχής».

Αλλά αυτά ακριβώς τα «ιδεολογικά στερεότυπα μιας άλλης εποχής» διδάσκει και ο Γεράσιμος Μαρκοράς:

«Πάντα, ναι, τιμίου κόπου οι γλυκύτατοι καρποί / είν’ οι μόνοι, που τ’ ανθρώπου / σώμα τρέφουν και ψυχή. / Πριν αχνίσει κάθε αστέρι με χαρούμενη καρδιά, νέοι, μεσόκοποι και γέροι,/ τρέξετ’ όλοι στη δουλειά!».

Τριαλαρί, τριαλαρό, με γέλια και χαρές η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, όλο το πρεκαριάτο της επισφαλούς εργασίας με τις κατεστραμμένες εργασιακές σχέσεις πηγαίνει για δουλειά. Τριαλαρί, τριαλαρό, με γέλια και χαρές η «εργατική τάξη πάει στον Παράδεισο». Όχι της Φίνος Φιλμ, στον Παράδεισο κυριολεκτικώς.

Το ίδιο απόγευμα που ο λυρικός επικεφαλής της Ν.Δ. εκστόμισε τα παραπάνω λόγια, η εργατική τάξη θρήνησε ακόμα ένα παιδί της στο Πέραμα. Το 9ο μέσα σε μία εβδομάδα, το 71ο μέσα στο 2023. «Με χαρούμενη καρδιά», εκεί στο Πέραμα, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, τρεις άνθρωποι πάσχιζαν να αρμόσουν το τέταρτο πτερύγιο μιας προπέλας στο πλοίο. Η σκαλωσιά κατέρρευσε και μαζί μ’ αυτή κατέρρευσε και η ζωή ακόμα ενός εργάτη. «Πριν αχνίσει κάθε αστέρι / με χαρούμενη καρδιά» το φοβερό τέταρτο πτερύγιο του βάναυσου κέρδους θέρισε ακόμα μία ζωή.

Σ’ αυτό το τέταρτο πτερύγιο, που δεν λογαριάζει τη ζωή, που τη θεωρεί αναλώσιμη και εργαλείο παραγωγής πλούτου πιστεύουν η κυβέρνηση και ο αρχηγός της. Αυτό το τέταρτο φονικό πτερύγιο που έστειλε στον αγύριστο 57 ζωές στα Τέμπη χωρίς να παίξει βλέφαρο θέλουν να βάλουμε μέσα στον φάκελο των επερχόμενων εκλογών. Αυτό το απίστευτο βάρος έχει η κάθε ψήφος που πηγαίνει στη Ν.Δ. Το βάρος μιας περιφρονημένης έως θανάτου ζωής, έτοιμης να τη θερίσει κάποιο φονικό τέταρτο πτερύγιο. Δεν είναι το βάρος μας σε χρυσάφι, είναι το βάρος μας σε χάλυβα. Το απροσμέτρητο βάρος, αφού η κάθε ζωή βαραίνει περισσότερο από όλα τα βάρη και όλα τα ισοζύγια του κόσμου. Αυτό το απροσμέτρητο βάρος που γίνεται πούπουλο στα χέρια και στις ψυχές των επιτελικών φόνων, που γίνεται φτερό στον άνεμο της κάλπης, φτερό στον άνεμο του θανάτου με κάθε αφορμή, αλλά με την ίδια αιτία. Την ακραία περιφρόνηση της ζωής μας μπροστά στα κέρδη τους: ένας νέος άνθρωπος 28 χρόνων έχασε τη ζωή του πριν από λίγες μέρες γιατί το ΕΣΥ κατέρρευσε. Άλλο ένα τέταρτο πτερύγιο, γιατί δεν υπήρχε θέση σε ΜΕΘ.

Θυμηθείτε τι έλεγε ο απελθών πρωθυπουργός για τις ΜΕΘ. Θυμηθείτε τις 15.000 ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Επείγει να θυμηθείτε. Γιατί αυτή την κανονικότητα και αυτή τη «χαρούμενη» σιγουριά του θανάτου υπόσχεται.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)