to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 24.07.2021

Κοινωνία

Τέταρτο κύμα: Ανησυχούν για την αύξηση των νοσηλειών οι ειδικοί

Για "αύξηση νοσηλειών κατά 25% ημερησίως" έκανε λόγο ο Χαράλαμπος Γώγος. "Μικρή άνοδο και στις διασωληνώσεις" παρατήρησε ο Νίκος Τζανάκης.


Στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και την αύξηση του αριθμού των νοσηλειών αναφέρθηκαν τόσο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης όσο και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

"Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει. Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο", δήλωσε o κ. Τζανάκης στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νέων εισαγωγών, οι οποίες διαμορφώνονται γύρω στις 150-160 καθημερινά και δεν αποκλείεται σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300.

Παράλληλα, ο κ. Γώγος τόνισε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25%-26% την ημέρα με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων: "Το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν. Είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε ημέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα. Το κύμα θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις".

Σχετικά με τους διασωληνωμένους, ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι οι διασωληνωμένοι σταμάτησαν να μειώνονται, πέρασαν σε μια φάση σταθεροποίησης και από τους 125 έφτασαν χθες στους 130.

"Από την αύξηση των κρουσμάτων κάνουμε 2-3 εβδομάδες να δούμε τους διασωληνωμένους. Οι νεαροί γύρισαν από τις διακοπές τους και άρχισαν να κολλάνε γονείς και παππούδες. Έτσι, οι περισσότεροι από αυτούς, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, μπήκαν στο νοσοκομείο και κάποιοι διασωληνώθηκαν", υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Έως και 2.000 κρούσματα τον Αύγουστο στην Αττική»

Aαύξηση των κρουσμάτων ίσως φέρει έως και 2.000 κρούσματα στην Αττική και 4.000 - 4.500 στην επικράτεια προβλέπει την ίδια στιγμή ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Ο κ. Θωμαΐδης μιλώντας στο ΟPEN ανέφερε ότι «αυτή την εβδομάδα καταγράφουμε αύξηση 25%, πιστεύουμε ότι θα κλείσει εκεί η εβδομάδα, αυτό δηλαδή σημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης του ιικού φορτίου έχει πέσει, το οποίο είναι καλό νέο. Αν διατηρηθεί αυτό και έχουμε σταθεροποιητική τάση, αυτό μεταφράζεται στο ότι θα έχουμε περίπου 1.500 κρούσματα κατά μέσο όρο, στην Αττική».

Ωστόσο, ο καθηγητής επισήμανε ότι «θέλουμε να δούμε τις επόμενες μέρες εάν θα γίνει έκρηξη στα κρούσματα, το επιβαρυντικό είναι ότι έχει γίνει διάδοση σε όλη την επικράτεια και υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου σε όλες τις πόλεις, άρα αυτό σημαίνει ότι μπορεί και να αυξηθούν τα κρούσματα στην Ελλάδα. Όσο αφορά στην Αττική αν αυτή η σταθεροποιητική τάση παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα, υπολογίζαμε ότι μπορεί να φτάσουμε έως και 2.000 κρούσματα, με βάση το σενάριο που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Όπως εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης, υπάρχει το σενάριο ότι κάτι τέτοιο και με βάση τον ρυθμό εμβολιασμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα οδηγούσε στο να έχουμε γύρω στις 4.000 - 4.500 κρούσματα ημερησίως.

Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας επικεντρώθηκε στις μετακινήσεις λόγω των διακοπών του Αυγούστου και επισήμανε ότι το ρίσκο που υπάρχει από την αύξηση των κρουσμάτων είναι η αύξηση των εισαγωγών καθώς αν αρχίσουν και πάλι οι κλινικές Covid να πιέζονται, τότε θα έχουμε και εισαγωγές στις ΜΕΘ, και σίγουρα δυστυχώς κάποιες κακές καταλήξεις.

Κρήτη: 150% αύξηση νοσηλειών σε ένα μήνα - 7 ακόμα νησιά στο μικροσκόπιο

Συναγερμός έχει σημάνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τη ραγδαία αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας της νέου κύματος της πανδημίας, ενώ σύμφωνα με το OPEN πάνω από 150% αυξήθηκαν οι εισαγωγές νοσηλευομένων σε νοσοκομεία της Κρήτης, μέσα σε έναν μήνα.

Συγκεκριμένα, ενώ στις 22 Ιουνίου ο αριθμός των νοσηλειών από κορονοϊό στα νοσοκομεία του νησιού ήταν 41, έναν μήνα αργότερα ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε καθώς στις 22 Ιουλίου καταγράφηκαν 107 νοσηλείες στο νησί. Ραγδαία είναι η αύξηση και στις εισαγωγές ασθενειών καθώς από 3 που καταγράφηκαν στις 22 Ιουνίου, χθες 22 Ιουλίου είχαμε 23 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Πρόκειται για αύξηση μεγαλύτερη του 600%.

Εξαιτίας της τεράστιας αύξησης σε νοσηλείες και εισαγωγές την Τρίτη φτάνει στο νησί κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να μη φτάσει το σύστημα Υγείας της Κρήτης στα όριά του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)