to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τέταρτη κατά σειρά παράταση για τα αυθαίρετα

H τέταρτη κατά σειρά παράταση για ρύθμιση κάθε είδους αυθαιρεσιών και παρανομιών με την καταβολή ειδικού προστίμου για το ταμείο του Μνημονίου δίδεται στο παρά πέντε των εκλογών, επτά μήνες μετά την ισχύ του νόμου και χωρίς ακόμη να έχουν θεσμοθετηθεί οι στοιχειώδεις και προβλεπόμενες προδιαγραφές, στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης.


Η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για ένταξη στη ρύθμιση, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου, παρατείνεται έως τις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με σχέδιο ΚΥΑ, το οποίο δεν φέρει καν αριθμό πρωτοκόλλου των υπουργών ΠΕΚΑ και Οικονομικών Γρ. Τσάλτα και Γ. Ζαννιά. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έσπευσε να δώσει νέα παράταση, παρότι εκκρεμεί η κρίση του ΣτΕ επί του αρχικού νόμου 4014/2011, ο οποίος έχει τροποποιηθεί οκτώ φορές!
 
Όπως είναι γνωστό η επιτροπή αναστολών του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει διατάξει την απαγόρευση υποβολής ιδιωτικών εγγράφων ή απλών δηλώσεων των ιδιωτών ως αποδεικτικών για τον χρόνο ανέγερσης της αυθαίρετης κατασκευής ή εγκατάστασης της παράνομης χρήσης.
 
Σε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ότι η παράταση "για λόγους που υπαγορεύονται από το δημόσιο συμφέρον, αλλά και λόγω προβλημάτων που αφορούν δυσλειτουργίες της διοίκησης" έγινε με πρόταση του ΤΕΕ, το οποίο έχει υφαρπάξει αρμοδιότητα της διοίκησης και λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα διεκπεραίωσης των δηλώσεων τακτοποίησης. Επίσης ότι το ΤΕΕ πρότεινε και το ΥΠΕΚΑ συμφώνησε να εκδοθεί σε χρόνο που δεν προσδιορίζεται εγκύκλιος "που αφορά ειδικά πρότυπα δελτίων τρωτότητας των κτηρίων, αναλόγως της κατηγορίας τους".
 
Χθες το ΥΠΕΚΑ θυμήθηκε και μια εκκρεμότητα που διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς ουδέποτε εκδόθηκε το προβλεπόμενο στον Ν. 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα καθόριζε τις προϋποθέσεις για τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτηρίων (οικοδομική άδεια, μελέτες κ.ά.) τα οποία θα ανεγείρονταν μετά την 1.1.2011. Το σχέδιο Π.Δ. δεν το επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ αλλά το ΤΕΕ. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΚΑ, έχουν υποβληθεί 364.000 δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων και έχουν εισπραχθεί 530 εκατ. ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)