to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 24.03.2023

Πολιτική

Τέταρτη ημέρα «αφωνίας» για την παρακολούθηση στελέχους της ΜΕΤΑ: Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά Πιερρακάκη

«Tέσσερις ημέρες η κυβέρνηση κρύβεται για την παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ, τονίζει ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης, ζητώντας απαντήσεις από τον Κυριάκο Πιερρακάκη για τη διαρροή των στοιχείων εμβολιασμού της»


Σε δήλωσή του από τα γραφεία της Κουμουνδούρου ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε νωρίτερα προς πάσα κατεύθυνση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στο θέμα μέχρι την τελική διαλεύκανσή του.

Η παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ, στελέχους της ΜΕΤΑ στην Ελλάδα, αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα καθώς όχι μόνο συνδέεται με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αλλά αφήνει σκιές και ερωτηματικά για ενδεχόμενη απόπειρα χειραγώγησης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

Μετά και την επιβεβαίωση της διπλής παρακολούθηση - από ΕΥΠ και Predator, το ερώτημα που δημιουργείται τώρα είναι πως διέρρευσαν τα στοιχεία εμβολιασμού της Ά. Σίφορντ.

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει ο τομεάρχης Διαφάνειας, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ έχει καταθέσει ειδική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον ίδιο τον Κυριάκο Πιερρακάκη να δώσουν ξεκάθαρες εξηγήσεις.

«Tέσσερις ημέρες η κυβέρνηση κρύβεται για την παρακολούθηση της Άρτεμις Σίφορντ»

Στη δήλωσή του στην κάμερα ο Γ. Ραγκούσης αναφέρει: «Τέσσερις ημέρες η κυβέρνηση και ο κ. Πιερρακάκης κρύβονται και δεν απαντούν στις αποκαλύψεις των New York Times για την παρακολούθηση της Αμερικανίδας υπηκόου, Άρτεμις Σίφορντ.

Για αυτό το λόγο καταθέσαμε σήμερα ερώτηση στη Βουλή.

Ο κ. Πιερρακάκης θα υποχρεωθεί να απαντήσει πώς και σε ποιους έδωσαν τα στοιχεία του εμβολιασμού της, καθώς και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για τη διερεύνηση της καταγγελίας που καταθέσαμε στη Βουλή από τις 26 Ιανουαρίου.

Τα ψέματα τελείωσαν».

«Να απαντήσει ο κ. Πιερρακάκης σε ποιους έδωσαν τα στοιχεία εμβολιασμού της»

Κοινή ερώτηση  του Γιάννη Ραγκούση,  του Μάριου Κάτση και 46 Βουλευτών και Βουλευτριών  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, ζητώντας απαντήσεις για  την πρόθεση της Κυβέρνησης, όσο και του ίδιου του κ. Πιερρακάκη προσωπικά να δώσουν ξεκάθαρες εξηγήσεις, σχετικά με τη διπλή παρακολούθηση της κ. Seaford από ΕΥΠ και Predator, εξαιτίας της διαρροής των στοιχείων εμβολιασμού της, καθώς και σε ποιες ενέργειες, ως όφειλε, έχει προβεί για τη διερεύνηση της από 26/1/2023 σχετικής καταγγελίας τους στη Βουλή.

​Συγκεκριμένα, όταν πριν από δύο μήνες στις 26 Ιανουαρίου ο Τομεάρχης Διαφάνειας, Γιάννης Ραγκούσης είχε καταγγείλει στη Βουλή  παρακολούθηση πολίτη, με επιμολυσμένο SMS με στοιχεία εμβολιασμού, ο κ. Πιερρακάκης έσπευσε προκλητικά να αποδώσει την καταγγελία σε σενάρια συνωμοσιολογίας. 

​Ακολούθως, με το από 20.3.2023 δημοσίευμά, που δεν έχει διαψευσθεί από την κυβέρνηση, ούτε από την ΕΥΠ, το Documento επικαλούμενο ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρει πως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) διενέργησε πριν από περίπου ένα μήνα έλεγχο στον πάροχο τηλεπικοινωνίας Vodafone. Σκοπός του ελέγχου ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσο η Αμερικανίδα πολίτης Αρτεμις Σίφορντ βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα που είχε υποβάλει στην ΑΔΑΕ η ίδια, μετά την αποκάλυψη το Documento στις 13 Νοεμβρίου 2022, ότι περιλαμβανόταν μεταξύ των πολλών προσώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, μέσω του παράνομου λογισμικού Predator, καθώς  της εστάλη ως δεύτερη υπενθύμιση ένα link, που προσομοίαζε στο πρώτο αυθεντικό, που σχετιζόταν με τον εμβολιασμό , όπως αυτά που εστάλησαν σε όλους τους Έλληνες πολίτες, μέσω της επίσημης πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Εν συνεχεία, η Άρτεμις Σίφορντ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παρακολούθησή της με το Predator.

Το γεγονός ότι και η ΕΥΠ την παρακολουθούσε και μάλιστα η εισαγγελική εντολή παρακολούθησής της έλαβε 6 παρατάσεις, αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το Predator δεν λειτουργούσε για τις υπηρεσίες κάποιων ιδιωτών, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, αλλά για τον ίδιο.

​Μάλιστα, την ανωτέρω αποκάλυψη του Documento επιβεβαιώνει το από 23.3.2023 ρεπορτάζ των NewYork Times, το οποίο κάνει εκτεταμένη αναφορά και στις πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης των υποκλοπών και μεταξύ άλλων αναφέρει: «H ταυτόχρονη υποκλοπή του τηλεφώνου [σ.σ. της Σίφορντ] από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίο αυτό χακαρίστηκε δείχνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας και όποιος της εμφύτευσε το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως Predator, λειτουργούσαν συμπληρωματικά».

​Δεδομένου ότι οι New York Times καταλήγουν στο αυτονόητο συμπέρασμα, ότι ΕΥΠ και Predatorσυνδέονται από ένα κοινό κέντρο, το οποίο δεν μπορεί να είναι άλλο από το Μέγαρο Μάξιμου και οι ανωτέρω περιγραφόμενες πράξεις παραβιάζουν oι διατάξεις του ν. 5002/2022.

​Οι Τομεάρχες ρωτούν τον κ. Υπουργό, πώς και σε ποιους παρείχαν πρόσβαση στα στοιχεία και τα ραντεβού εμβολιασμού της Αρτεμις Σίφορντ, από τη στιγμή που τα εν λόγω στοιχεία ήταν σε γνώση μόνο του κρατικού μηχανισμού, και συγκεκριμένα μπορούσαν να προέλθουν αποκλειστικά και μόνο από τη βάση ψηφιακών δεδομένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

​Επιπλέον ζητούν από τον κ. Πιερρακάκη να επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τα δημοσιεύματα του Documento και των Νew Yorκ Times αναφορικά με το πεδίο αρμοδιότητάς του.

Τέλος, ρωτούν τον Υπουργό σε ποιες ενέργειες διερεύνησης της από 26 Ιανουαρίου 2023 καταγγελίας τους στη Βουλή, προχωρήσει κι αν έχει απευθυνθεί επισήμως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στην Εισαγγελία Αθηνών, ενώ ζητούν τους σχετικούς αριθμούς πρωτοκόλλου και τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις ενέργειές του αυτές.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)